Партнер рубрики Події

Ніби зона відчуження у Тернополі: який вигляд мають колишні дачі на Алясці (РЕПОРТАЖ)

Ніби зона відчуження у Тернополі: який вигляд мають колишні дачі на Алясці (РЕПОРТАЖ)

Територія дачних ділянок, що знаходяться біля вулиці Володимира Великого та Тарнавського, нагадує зону відчуження. Навколо – багатоповерхівки, магазини та навчальні заклади, а на території колишнього дачного кооперативу зарослі, сміття, знищені будиночки та згарища. Деякі тернополяни оминають цю територію навіть вдень. Дивіться, в якому тані дачі зараз!

Раніше на цій території були дачні ділянки садівничого товариства робітників і службовців тернопільського відділення львівської залізної дороги «Ювілейне».  Землю робітникам залізниці виділили ще за радянських часів. Саме об’єднання зареєстрували у 1982 році. Тоді ділянки знаходились за межами Тернополя, але місто розбудовували і дачі опинились оточені багатоповерхівками.

У 2018 році тернополяни зареєстрували петицію, щоб на цій території облаштувати парк. Її підтримали у міській раді. Однак дачники з цим не погодились, адже земля була у їх користуванні. Тому вони захищали свої права у суді. Врешті, після кількох років тяганини, їм вдалося відстояти земельні ділянки. Користувачі землі розповідали – вони не проти залишити ділянки, але хочуть справедливу компенсацію. Врешті, їм вдалося знайти компроміс з владою і дачники покинули земельні ділянки.

Читайте також:

Відео дня

Бути чи не бути новому парку на Алясці? Що відомо про спірну ділянку дачників. Аналізуємо

«Війна» за парк продовжується: суд знов заборонив міській раді чинити будь-які дії із землею на «Алясці»

У листопаді 2021 року на териорії дачного кооперативу почались підготовчі роботи з облаштування парку та будівництва багатоповерхівок. Це підтвердили у міській раді. Робітники почали зрізати дерева та чагарники. Деякі користувачі дач зробили це самостійно. Однак після початку повномасштабного вторгнення підготовчі роботи зупинили. Ця територія тепер пустує.

Занедбані ділянки та зруйновані будиночки

Журналісти «20 хвилин» побували на території дачного кооперативу. Територія нагадує зону відчуження. Якщо раніше дачники доглядали територію, вирощували городину та стежили за своїми ділянками, то тепер ці ділянки занедбані.

Більшість дачних будиночків зруйновано. Хтось частково розібрав їх самостійно. Деякі понищили вандали. У багатьох будиночків вибиті вікна та немає стін.

Деякі розтягнули на дрова та цеглу, тому від них майже нічого не лишилося – лиш гора сміття та залишки стін.

Є будиночки і в кращому стані. Всередині залишилось лише сміття та залишки старих меблів.

На території дач часто стаються пожежі. Тернополяни припускають – це «розваги» підлітків. Ми нарахували понад 15 згарищ. Від деяких будиночків майже нічого не лишилося.

Дачники використовували будиночки, щоб відпочивати там та тримати необхідний інвентар для роботи на ділянках. Дехто тримав пасіки, або міг залишатися там на кілька днів. Однак постійно там не проживали. Будиночки не були електрифіковані. Також не було водопроводу.

Всередині багатьох будиночків були погреби для консервації. Підлога у багатьох прогнила, тож заходити всередину небезпечно.

До того ж, може обвалитися дах. Багато будиночків зруйновано.

Є доглянуті території

Іноді тут можна побачити людей, які збирають фрукти з дерев, які ще залишилися. Деякі території не виглядають повністю закинутими. Ми помітили один з будиночків, який виглядав так, ніби там хтось живе.

На відміну від інших територія не заросла чагарниками чи травою. Стежки були розчищені. Стіни будиночка були утеплені пінопластом. Вікна вціліли. Їх додатково закрили плівкою. На даху ми побачили антену.

На подвір’ї було багато різного мотлоху. На деревах розвішали іграшки. Виглядає це лячно.

У вечірній час стає ще більш моторошно. Освітлення цієї території немає.

Ми побачили групу підлітків, які збираються з друзями у будиночках. Дехто вигулює собак, а хтось поспішає додому через територію дач, щоб скоротити дорогу.

 

Однак гуляти тут чи сходити з доріжок до будиночків не варто, особливо в вечірній час. На узбіччях валяється чимало сміття, битого скла, іржавих цвяхів та дротів. Також біля деяких будиночків є провалля.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (32)
  • Oksana Zhulytska

    Власників звідти вижила влада, віджала землі і вже одну сторону забудувала , зі сторони Київської
  • Златуся

    А що сталося
  • Оля

    Ті дачі регулярно хтось підпалював…

    Анна reply Оля

    Ніякої поваги до приватної власності

    Тетяна reply Анна

    Ділянки не були приватизовані.

    Анна reply Тетяна

    Це не має значення. Були надані в користування. Люди саджали, будували. Якщо нема 3 м паркану - не означає, що можно нищити. Так само і дачі в Петриках. І хто нищить - місцева молодь, від скуки і дурості.
    Біля висоток так само, не приватизовано. Але в одних клумби, а в інших машини запарковані та собаки гадять. І періодично хтось ті квіти краде. Теж не чужі це роблять,  так само і з міських клумб. Кожного сезону. Не знаю , що має в голові в населення змінитися, аби була повага до чужої праці.

    Тетяна reply Анна

    Так я і була тією,, власницею'' по спадковості. З 10 років, а тепер мені 67,все відчула на собі...

    Anton reply Анна

    Руки пару раз зламати, то і в голові може щось зміниться
  • Svitlana

    Там давно і офіційно є проєкт на забудову. І парк, і багатоповерхівки. Суди по відчудженю тих дач давно вже відбулись. Думаю, що така захаращеність повязана із війною і обвалом будівництва, нема кому вкладатися в дольову участь, тому все і стоїть

    myvova83 reply Svitlana

    Буде тобі парк... Серйожа Маямський хіба організує місце на кладовищі

keyboard_arrow_up