Бути чи не бути новому парку на Алясці? Що відомо про спірну ділянку дачників. Аналізуємо

Бути чи не бути новому парку на Алясці? Що відомо про спірну ділянку дачників. Аналізуємо
  • Вже кілька років тривають суперечки навколо земельної ділянки у мікрорайоні «Аляска», де наразі розташовані дачні ділянки. Міська рада планувала збудувати на цьому місці новий парк, а частину землі виділити під будівництво житлового комплексу. Однак користувачі дачних ділянок виступили проти та подали до суду.
  • Чи чекати тернополянам нового парку? Чи є зрушення у справі та чи готова міська рада виплатити компенсації людям за землю – про це у матеріалі.

Навколо спірної земельної ділянки в межах вулиць Тарновського–Володимира Великого–Київської уже кілька років тривають суперечки та судова тяганина. Наразі там дачні ділянки.

Частина тернополян підтримує ідею будівництва парку, а дехто ж наголошує – все повинно відбуватися рамках Закону.

Часто біля приміщення суду збиралось одразу два мітинги – тих, хто підтримував будівництво парку, та користувачі земельних ділянок. Між ними часто виникали словесні перепалки з лайкою.

Відео дня

А що ви про це думаєте? Проголосуйте та пишіть у коментарях!

Опитування

Чи хотіли б ви бачити новий парк та житловий комплекс на «Алясці»?

Суди міська рада програла

Петицію про облаштування нової паркової зони в районі вул. Київська - Тарнавського Максим Дігай зареєстрував ще 17 квітня 2018-ого. Петицію підтримали і тернополяни, і депутати, і виконком міської ради. На сесії міської ради 8 жовтня 2018-ого вирішили сформувати рекреаційну зону (парк) на земельній ділянці. Рішенням виконавчого комітету від 31.07.2019 №7/36/133 користувачів земельних ділянок зобов’язали демонтувати тимчасові споруди та елементи огорожі в 30-денний термін з моменту прийняття рішення. Однак ніхто цього робити не став. Дачники подали до суду.

Суд врешті визнав, що користувачі земельних ділянок мають законні підстави на їх використання та скасував рішення міськради щодо спірної ділянки. Тому фактично, хоча земля перебуває у комунальній власності міста, влада не має право вигнати користувачів землі та проводити там будь–які роботи.

Що мало бути на місці дач

Розпочати облаштування парку хотіли ще у 2020–му році. Про це особисто говорив міський голова.

– Щоб почати роботу, має бути готова уся документація, – розповідав Сергій Надал на початку 2020–го року журналістам. – Наразі затвердили детальний план території. Згодом буде ще одна сесія, на якій депутати мають погодити всю необхідну документацію. Ми сподіваємося, що вже в 2020 році ми почнемо підготовчі роботи та облаштування парку, якщо, звичайно, не будуть намагатися чинити перепони рішеннями суду чи іншим чином.

Загальна площа ділянки, де наразі садівниче товариство, складає 17,5 га. У міській раді повідомили, що 10,5 га виділять для паркової зони, решта – для багатоквартирної забудови.

– Проєктом містобудівної документації на підставі аналізу містобудівної ситуації та можливої ємності території детального планування, запроєктовано розміщення двох кварталів комплексної багатоповерхової квартирної забудови, – повідомляли журналістам «20 хвилин» у відповіді на один з інформаційних запитів. – На перших поверхах багатоповерхівок будуть розташовані установи громадського обслуговування.

Ось як малювали можливий парк у міській раді:

Однак на Генеральному плані міста ситуація виглядає інакше. Ось що ми побачили на кресленні:

Як бачимо, тут більша частина призначена для забудови (позначено помаранчевим кольором).

Однак у міській раді все ж запевняють, що територія зеленої зони становитиме 10,5 га і 65% цієї зони займатимуть зелені насадження.

Намагаються врегулювати ситуацію

Після програної у суді справи у міській раді вже не повідомляли про наміри будувати парк чи житловий комплекс. Ми надіслали інформаційний запит, щоб дізнатися, чи планує міська влада врегулювати ситуацію з будівництвом парку та житлового комплексу, чи проводять переговори з дачниками та чи готові виплатити їм компенсації.

Однак чіткою відповіді ми не почули. Більшу частину запитань просто проігнорували.

– Щодо будівництва парку на вказаній території (мікрорайон No14) слід зазначити наступне. Відповідно до петиції, яка була раніше подана мешканцями Тернополя, депутатами міської ради було прийнято рішення про облаштування парку на території міста на перехресті вулиць Київська-Тарнавського. Загалом парк має займати площу 10,5 га. Це має бути сучасний багатофункціональний парк з максимальною кількістю сучасних технологій, а щонайменше 65% його території буде зайнято зеленими насадженнями. Тому, Тернопільська міська рада надалі буде вживати заходів для врегулювання та реалізації даного проекту у відповідності до вимог чинного законодавства. У зв’язку з цим інші питання, з приводу яких надіслано ваш запит, є передчасними, – йдеться у відповіді на запит журналістів.

 Без відповіді лишились питання зокрема про компенсації – чи планують користувачам землі надати нові ділянки, виплатити грошову компенсацію або, можливо, надати житлову площу в новобудові, яку хотіли звести на частині земельної ділянки. Не відповіли і на питання, хто зміг би понести витрати за компенсацію – вона ляже на міський бюджет чи на інвесторів, які могли б будувати житлові будинки.

Без відповіді лишилось питання про орієнтовну вартість будівництва парку та фінансування – чи це будуть кошти міського/державного бюджету, а можливо кошти інвесторів чи співфінансування.

Ці питання у міськраді назвали передчасними.

«Поки затишшя»

Малослівні і самі користувачі землі. Як розповіла голова «Садівничого товариства робітників та службовців Тернопільського відділення львівської залізної дороги» Олена Любовіцька, наразі затишшя.

– Не готові вам щось сказати нового. Ми виграли судові справи. Але щодо переговорів – нічого не можемо сказати. Поки затишшя. Якщо щось буде нове у справі – ми повідомимо, але наразі нічого сказати не можу, – каже голова садівничого товариства.

Як наголошують дачники, вони не проти будівництва парку та розвитку міста, однак вони хочуть щоб все відбувалось в рамках закону і їм надали рівносильну компенсацію. Це або рівноцінні земельні ділянки, або грошова компенсація чи інша компенсація.

Нагадаємо, міська рада пропонувала користувачам землі альтернативу – земельні ділянки біля Малашівців, однак дачники не погодились, оскільки не вважають такий обмін рівноцінним.

Тож ми продовжимо стежити за ситуацією з парком на Алясці. Більше – згодом.

Читайте також:

Залили вулики та спалили будиночки: дачники з "Аляски", де має бути парк, скаржаться на погрози

Війна за парк на "Алясці": під судом ледь не побились дачники і ті, хто хоче зеленої зони

Війна за землю: парк на Алясці поки не будуватимуть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Валентина Вівчар

    Бридко читати...Невже дехто думає.що люди дебіли.всі знають .що це черговий фейк с парком...що ще трішки і почнуть  палити...дешеві ублюдки.для яких гроші головне-але за брудні гроші рано чи пізно наздожене божа кара\\нащадків в першу чергу\\
  • Nastya Khrebtak

    Поки той парк виросте, .... А так вже готова зелена зона. Добре б  впорядкувати б то все всередині,  без вирізання. Є готові алеї, дерева, кущі. Дуже люблю  доріжку вздовж дач на Тарнавського -  дуже затишна і приємна.
  • Тетяна Цісар

    В нас, що потрібно забудувати всі ще зелені зони, може краще щоб місто розбудовувалось в ширину, бо понатицювали будинків, мафів, рекламних щитів, їдеш містом і за цим всім його й не видно.
  • Olga Kara

    У кожного своє розуміння , що таке парк... У Сергія Віталіча- це два дерева, посередині з лавочкою і фонтан. А решта- бруківка, бруківка, бруківка...висотка...висотка...висотка...

    Tetiana Bilous reply Olga Kara

    Olga Kara 100%

keyboard_arrow_up