Партнер рубрики Події

Ще 361 жителю Тернопільської громади виплатять кошти: як отримати компенсацію за розміщення ВПО?

Ще 361 жителю Тернопільської громади виплатять кошти: як отримати компенсацію за розміщення ВПО?
  • З 1 по 5 серпня у тернопільському Центрі надання адміністративних послуг приймали документи для компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у попередньому місяці.
  • За цей період документи подали 367 громадян. Їм виплатять гроші.
  • Як тернополяни можуть отримати компенсацію?

Усі отримані заяви опрацювали працівники виконавчих органів міської ради, зокрема:

  • 361 особі визначили обсяг компенсації витрат осіб, що тимчасово розмістили ВПО, які перемістились у період воєнного стану на територію Тернопільської міської територіальної громади всього на суму 403 383, 47 гривень;
  • 6 особам – відмовили у зв’язку із наданням громадянами недостовірної інформації.

Про це повідомляють на сайті Тернопільської міської ради.

Компенсацію особам, які розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачують у безготівковій формі на особисті рахунки громадян, що вказані у поданих заявах.

Відео дня

До слова, у Тернополі з березня 2022 року по липень 2023 року компенсацію за тимчасове розміщення ВПО загалом нарахували 8443 власникам житла на суму майже 12,8 мільйонів гривень.

Нагадаємо, нарахування компенсації витрат власникам житла за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) будуть здійснюватися за розміщення ВПО, які перемістились із територій, що є складовою частиною переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Зокрема, відтепер буде нараховуватися компенсація витрат за тимчасове розміщення (перебування) ВПО, які перемістилися на територію Тернопільської міської територіальної громади з початку тимчасової окупації території України, що розпочалась у 2014 році. 

Що потрібно для отримання компенсації?

Детальніше ознайомитися з порядком подання документів для отримання компенсації можна на сайті Тернопільської міської ради за посиланням.

1. Власник житлового приміщення повинен внести відомості про житло, яке доступне для розміщення ВПО, на веб-ресурсі «Прихисток». Ці дані також можуть внести спеціалісти Тернопільської міської ради за письмовим зверненням громадян у довільній формі, поданим у відділ звернень (вул. Листопадова, 6). Наявність відомостей про житлові приміщення у зазначеному реєстрі не є обов’язковою умовою отримання компенсації.

2. Власник приміщення зобов’язаний не пізніше наступного робочого дня з дня розміщення ВПО подати заяву у ЦНАП (вул. Князя Острозького, 6), де зазначити ПІП кожної з розміщених осіб та до заяви додати документ, який посвідчує його особу та документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника.

Особи, які розмістили внутрішньо переміщених осіб, також зобов’язані у день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати внутрішньо переміщених осіб у цьому житловому приміщенні.

Заяви можуть бути подані в паперовій формі або в електронній формі на електронну адресу [email protected].

У разі подання заяви в електронній формі до такої заяви додаються електронні копії (фотокопії):

  • документа, який посвідчує особу, що розмістила внутрішньо переміщених осіб; 
  • документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документа, що підтверджує повноваження представника власника.

Важливо:

Для отримання компенсації особа, яка розмістила внутрішньо переміщених осіб, не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця подає в Центр надання адміністративних послуг Тернопільської міської ради заяву. Заяви можуть бути подані в паперовій формі або в електронній формі на електронну адресу [email protected].

Наголошуємо, що змінена форма заяви в редакції Постанови КМУ від 29.04.2022 №490, особа, що розмістила ВПО повинна вказати: дату та номер довідки про взяття на облік ВПО, контактний номер телефону ВПО та соціальний статус ВПО або приналежність до вразливої групи населення.

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких житлове приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи, з дня її розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відповідним органом або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія).

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

 

Читайте також:

Підприємці Тернополя можуть отримати гроші за працевлаштування переселенців: які документи треба?

З 1 серпня будуть зміни щодо продовження виплат внутрішньо переміщеним особам

Відтепер у «Дії» можна дистанційно змінити місце свого проживання: як це працює?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up