Партнер рубрики Події

Що буде з президентом після закінчення п’яти років на посаді? Відповідь Центральної виборчої комісії

Що буде з президентом після закінчення п’яти років на посаді? Відповідь Центральної виборчої комісії

З моменту інавгурації Володимира Зеленського 20 травня минає п’ять років. Центральна виборча комісія пояснила, що буде далі.

Жодних питань до легітимності Президента Володимира Зеленського після 20 травня немає – вважає Центральна виборча комісія. На їхню думку, він має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори нового президента мають бути призначені упродовж 30 днів  після завершення воєнного стану. Про це йдеться в офіційній відповіді ЦВК для медіа «Главком». 

Центральна виборча комісія пояснила, що в Україні неможливі будь-які вибори під час воєнного стану, пише «Главком».

Центрвиборчком вказує на закладену у Конституції безперервність здійснення влади, виконання президентом повноважень до вступу на посаду його наступника та відсутність підстав говорити про можливу передачу президентських функцій до голови Верховної Ради.

Відео дня
Відповідь на запит для "Главком"

Зокрема, ЦВК посилається на статті 106 і 108 Конституції України. І наголошує, що тему «20 травня» може використовувати ворог для розпалювання ворожнечі та підриву довіри до влади всередині країни. «Логіка воєнного стану передбачає також і те, що й Верховний головнокомандувач за таких обставин є персоною недоторканою», – йдеться у статті.

Журналісти «Главком» розповіли, що з колізіями щодо продовження терміну повноважень стикалися й інші президенти, зокрема, Кучма та Ющенко. І хоча вони затрималися в кріслі президента трохи більше 5 років, проте це не викликало питань до їхньої легітимності і не спричинило політичних криз.

Також «Главком» опитав кількох юристів-конституціоналістів і народних депутатів, які вказують, що «країна не може опинитися в ситуації владного вакууму».

Президент України Володимир Зеленський

«Можна зробити висновок (посилаючись на ст. 108 Конституції – ред.), що йдеться не тільки про право, а й про обов'язок президента виконувати свої повноваження, зокрема, після спливу п'ятирічного строку», – цитує видання правника Андрія Магеру.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» писали, що президент Володимир Зеленський вперше публічно озвучив, скільки українських військових загинули за два роки російського вторгнення. Війна забрала життя 31 тисячі українських бійців. Про це президент заявив під час прес-конференції 25 лютого.

А що ви думаєте про ситуацію з легітимністю Президента України? Пишіть у коментарях!

 

Читайте також:

Новий законопроєкт про мобілізацію хочуть ухвалити вже в березні. Які останні правки внесли?

Спецоперація Росії «Майдан 3» досягне власної кульмінації у березні-травні 2024 року, — ГУР

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Галина Зінько

    Продовжити працювати і витримку йому
  • PM

    А хіба скот знає шо ніякого воєнного стану немає?!

    Ви його заслужили!

    Pavel Akiev reply PM

    Ти юрист-міжнародник Тому піди в редакцію і поясни їм, з ким сіль їдять.

keyboard_arrow_up