Партнер рубрики Події

Що загрожує за вживання та розповсюдження наркотиків. Хто цим займається у Тернополі

Що загрожує за вживання та розповсюдження наркотиків. Хто цим займається у Тернополі
  • У Тернополі відбулось кілька затримань наркоторговців. Вони розповсюджували заборонені засоби через телеграм-канали. Затримані наразі чекають суду.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, хто зазвичай займається таким бізнесом та чим загрожують «легкі гроші за тяжкі речовини».

Нагадаємо, 23 січня у Тернополі затримали дев’ять осіб, які займались продажем наркотичних засобів. У них вилучили заборонених речовин майже на пів мільйона.  До цього правоохоронці затримали ще п’ятьох осіб які займалися розповсюдженням наркотиків. Щоб допомогти зібрати докази – журналісти «20 хвилин» придбали наркотичні засоби та звернулися у поліцію.

Хто займається розповсюдженням

Начальник Управління протидії наркозлочинності Михайло Димида пояснює, що наркобізнесом переважно займаються молоді люди, оскільки для цього потрібно вміти користуватися різними технічними засобами. Зазвичай наркотики розповсюджують через телеграм-канали. Безконтактний збут найбільш популярний серед злочинців. 

- Зазвичай особи, які займаються збутом наркотиків, один одного не знають, – пояснює Михайло Димида. – Для анонімності використовують месенджери і псевдоніми.  

Відео дня

Однак те, що розкладають наркотики школярі, які через вік не зможуть бути покарані, на справді міф, – каже Михайло Димида. Цим займаються переважно особи від 20 років. Розносять закладки зазвичай самі споживачі наркотиків, які не мають іншого заробітку. За один схований пакунок закладчик отримує в середньому 100 гривень.

Яка відповідальність передбачена

В Україні законом чітко визначено покарання за виготовлення, зберігання та розповсюдження наркотиків. Це регулює Кримінальний кодекс України. Молодикам яких нещодавно затримали, загрожує від 6 до 10 років позбавлення років з конфіскацією майна. Як каже Михайло Димида, минулого року також вдалось затримати таку ж групу осіб, яким загрожує до 11 років позбавлення волі. Вони перебувають під слідством в місцях обмеження волі. 

- За вживання наркотичних засобів відповідальності як такої немає, – пояснює Михайло Димида. – Однак передбачена відповідальність за вживання наркотиків у громадських місцях – на зупинках, стадіонах, у скверах, тощо. Відповідно до статті 316 ККУ, за це передбачена відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до чотирьох років або позбавлення волі на строк до трьох років. За повторне правопорушення – позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Є відповідальність і за виготовлення, зберігання, купівлю, перевезення чи пересилання наркотичних засобів без мети збуту, тобто коли людина придбала або виготовила наркотики для себе. За це передбачено штраф від 850 до 1700, виправні роботи на строк до двох років, арешт на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. Однак якщо ви звернулися за допомогою у лікувальний заклад та почали лікування від наркоманії – закон передбачає звільнення від відповідальності, передбачено цією статтею.

За вирощування в себе на ділянці снотворного маку чи коноплі можна отримати штраф від 1700 до 8500 гривень, арешт на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Найбільша відповідальність передбачена за виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів з метою збуту. За такий бізнес можна отримати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років. Якщо це робить група осіб або особа вже притягувалась до відповідальності за збут наркотиків – загрожує позбавлення волі на строк від 6 до 10 років з конфіскацією майна. Якщо ж особа добровільно здала наркотичні засоби поліції і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних з їх незаконним обігом наркотиків, то вона звільняється від кримінальної відповідальності.

- Наша робота триває постійно, – каже Михайло Димида. – Все не закінчується закриттям одного телеграм-каналу. Хто б що не думав, але на кожного, хто цим займається, чекає покарання. Це лише питання часу. Кожного дня працівники нашого відділу та працівники патрульної поліції затримують осіб, які займаються розповсюдженням наркотиків. Але потрібно розуміти, що закладчики – це найнижча ланка. Коли таких ловлять і вони несуть покарання – магазин продовжує працювати. Тому наша мета – встановити усіх організаторів, які цим займаються.  

Існує і відповідальність за інші злочини, пов’язані з наркотичними засобами. Це підробка документів, для отримання наркотиків, вимагання наркотичних засобів чи їх викрадення. Є відповідальність і за виготовлення, викрадення, зберігання, пересилання чи вимагання прекурсорів (хімічних речовин) для виготовлення наркотиків. Карається законом і викрадення чи привласнення обладнання для виготовлення наркотичних засобів. Схиляння до вживання психотропних речовин також загрожує кримінальною відповідальністю.

Розділ XIII Кримінального кодексу України «Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення» регулює відповідальність за скоєння злочинів, пов’язаних з наркотичними речовинами.

А як вважаєте ви, яке має бути покарання за незаконне розповсюдження наркотиків? Як побороти проблему з наркоманією? Діліться думками у коментарях!  

Опитування

Як ви вважаєте, чи достатнє покарання за продаж наркотиків?

Опитування

Чи потрібна відповідальність за вживання наркотиків?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Богдан Данилюк

    Бариги
  • UpToNoGood

    Якщо в школах більше крутити док-фільми про людей на серйозних стадіях залежності, про те як закінчують наркомани та проводити живі екскурсії в диспансери - то молоді люди будуть менше замовляти в Інтернеті закладки.
  • UpToNoGood

    Ті хто виступає за довічне ув'язнення за такі речі, не забувайте 1) що підкидання наркотиків - улюблена тактика "правоохоронців" та всяких негодяїв для компрометації та посадки того кого треба; 2) про якість процесу слідства та правосуддя в Україні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up