Партнер рубрики Події

"Сестричка питає, коли приїде Устим"

"Сестричка питає, коли приїде Устим"
- Мама Устима говорила після смерті його дівчині, що він був сильним, ніколи не сумував і не хотів би, щоб за ним плакали, - каже одногрупник Василь Щербій. - Коли востаннє я з ним спілкувався, вже й не пам'ятаю. Плутаються думки. Він був у мене. Ми разом йшли в тренажерний зал…

Устим, за словами Василя, був дуже хорошою людиною, вірним другом, надзвичайно добрим до своєї дівчини, мріяв одружитися з нею.

- І найголовніше — він справді вірив у те, що робив, - додає Василь.

Устим Голоднюк народився у Збаражі, був студентом Бережанського агротехнічного інституту. Як повідомляли майданівські спільноти, загинув 20 лютого від вогнепального поранення в голову. Хлопець лише дві години не дожив до зустрічі з батьком – Володимиром Голоднюком, який мав змінити його на барикадах.

Батько востаннє бачився із сином 19 лютого. О третій ночі вони разом обходили позиції. Потім Устим пішов у варту, батько — у Збаразький намет. Син був волонтером. Батько ж будував барикади, подавав колеса, камені. Вранці 20 лютого син із батьком телефонували один одному, адже кожен був за своєю роботою. Того ранку старший Голоднюк потрапив під обстріл. Він носив поранених. Періодично батько телефонував синові. Але згодом Устим перестав відповідати на дзвінки.

- Я шукав Устима під монументом, у КМДА, біля Лядських воріт – там було багато вбитих, каже батько. – Довго шукав. Коли вже прийшов в Український дім, мені подзвонив депутат. Сказав, що Устим лежить у готелі “Україна”. Там лежало 13 молодих хлопців, накритих простирадлами. 11 з них вбили пострілами в голову. Як було тяжко підняти ті простирадла…

В Устима, каже його батько, була блакитна миротворча каска. Він сам її перефарбував у блакитний колір. Адже завжди був за мир. У Київ поїхав, бо не міг терпіти того, що відбувається.

- Постріл був настільки потужним, що хлопцеві роздробило голову, - продовжує чоловік. – Сина я привіз додому уночі з 21 на 22 лютого. А 23-го поховали.

У Володимира Голоднюка у другому шлюбі є чотирирічна донька. Вони з братом дуже любили одне в одного.
- Вона ще не знає, що брата немає, - додає чоловік. – Питає, чи привіз я Устимчика.
Поховали Устима, за словами батька, гідно – у формі. Виконували Гімн України, лунали постріли. Приїжджала його бойова сотня. Володимир Голоднюк вдячний усім, хто підтримав і підтримує його родину у цій біді.

- Нам потрібна повна люстрація влади, - каже чоловік. – Ті політики, які були до цього - чи провладні, чи опозиція - не повинні більше бути в політиці. До влади повинні прийти хлопці, які боролись на барикадах під кулями за Україну. Там багато розумних, освічених.

Вони країну не зрадять, не продадуть. Я готовий кожному з них цілувати ноги.
Кохана дівчина Устима просить тих, хто ще залишається у Києві, не здаватись.
- Не здавайтесь, щоб смерті загиблих не були марними! - каже Марія Гордіца. - А владі мені немає чого сказати — вона не заслуговує на це.

З болем згадують про Устима і однодумці з “Демократичного альянсу”, де він був волонтером.

- Устим - другий “демальянсівець”, якого сьогодні застрелили снайпери, - писала у соцмережах Галина Янченко. - Він був на Майдані з перших днів протесту.
Устим потрапив, за словами Галини, під першу роздачу злочинної “беркутні” 29 листопада. Йому зашивали голову, наклали шість швів.

18 лютого востаннє бачила хлопця волонтер “Демальянсу” Ірина Далінчун.
- Він вперше зустрів мене без посмішки, - пригадує дівчина. - Я була волонтером у “Демальянсі”. Здружилися відразу. Устим - хороший друг, всіх підбадьорював, завжди посміхався і говорив "Усе файно". Я часто йому телефонувала, бо знала, що він — на передовій. Боялася відволікати, але не дзвонити не могла..Не знайдеться жодної людини,яка з ним була знайома, і не любила його.  
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Слава Герою!
  • Anonymous

    Герої не вмирають !!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Великодні ярмарки в Тернополі: що та за скільки продають. Перевірили журналісти «20 хвилин»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up