Тернополяни вже готуються до Різдва та йдуть за покупками у магазини. Багато людей дотримуються посту, який закінчиться 7 січня. Журналіст «20 хвилин» дізнався актуальні ціни на м’ясо у Тернополі.
Свіже м’ясо можна купити у будь-якому супермаркеті чи магазині. Багато людей їдуть за ним на ринок.
На ринку — ажіотаж. У м’ясному павільйоні напередодні свята чимало людей. Вибір тут значно більший, ніж в супермаркетах. Однак ціни у різних продавців відрізняються. Свинячий ошийок коштує близько 130 гривень. Підчеревина – 120.
— Людей перед Різдвом багато, навіть більше, ніж перед Новим роком. – розповідає продавець пан Михайло. – Багато покупців замовляють м’ясо на перед, щоб встигнути купити. Черги завжди такі 5 — 6 січня, бо люди хочуть свіжого м’яса.
Багато людей приїздять з прилеглих сіл. Купити на ринку можна не лише м’ясо, а і печінку, легені, серця та навіть шкіру та кістки, які купують своїм тваринам.
Для того щоб перевірити, чи м’ясо свіже – потрібно притиснути його пальцем. Якщо лишається вм’ятина – це означає, що м’ясо вже не свіже.
Вартість м’яса у різних мережах супермаркетів приблизно однакова. Можна купити курятину, свинину, яловичину, м’ясо індички та кролика.
М’ясо |
Ціна за кілограм |
Крильця курячі |
56 грн |
Філе куряче |
99 грн |
Гомілка куряча |
58 грн |
Четвертина куряча |
52 грн |
Тушка куряча |
62 грн |
Вирізка зі свинини |
154 грн |
Підчеревина свиняча |
105 грн |
Ошийок свинячий |
129 грн |
Корейка свиняча |
119 грн |
Стейк свинячий |
154 грн |
Фарш куячий |
85 грн |
Фарш свинячий |
99 грн |
Філе індички |
189 грн |
Гомілка індички |
90 грн |
Стегно індички |
144 грн |
Можна купити різні ковбаски. Вони коштують 110 – 130 гривень за кілограм, в залежності від виду. Їх потрібно запекти.
Готове м’ясо та ковбаси коштують в середньому 210-370 гривень за кілограм. Значно дешевше купити м’ясо в маринаді або спеціальні заготовки і приготувати їх вдома самому.
Однак якщо ви дотримувались посту – медики та дієтологи застерігають, повертати м’ясо до раціону потрібно поступово. Адже саме після новорічно-різдвяних свят багато людей мають проблеми зі здоров’ям.
— М’ясо – це насамперед амінокислоти та білки, які є будівельним матеріалом для клітин, — каже сімейний лікар Надія Боднар. — Якщо доросла людина, яка виключає з раціону м’ясо не відчує цього, то для діток, які ростуть, це дуже важливо і суттєво може відбитись на стані їх здоров’я. Якщо у раціоні відсутнє м’ясо, але є страви чи продукти, що заміняють його, то тут ніяких ризиків не має. Навпаки, організм оздоровлюється за цей час. Але, хочу наголосити, що потрібно добре продумати, чим ви заміните білки тваринного походження. Варто збільшити кількість білків рослинного походження. Це — бобові, горох, квасоля, чечевиця – ті продукти, що мають великий вміст білка. Від м’яса не можна відмовлятись дітям, як я вже казала, тому, що їм потрібен білок і клітковина для нормального розвитку. Також не варто відмовлятись людям похилого віку, тим, хто має серйозні хронічні захворювання. Вагітним жінкам, мамам, які годують груддю теж не рекомендовано виключати із раціону м’ясні продукти.
Дієтологиня Мар’яна Лебідь пояснює – м’ясо у раціоні можна замінити бобовими, кисло-молочними продуктами. 20% рослинного білка є у горіхах. До прикладу горіхи кеш'ю, мигдаль, грецький горіх на 80% складається з жирів та на 20 % — з білка. Ми можемо повністю білки брати і не з м’яса, а з інших продуктів. При звичайному харчуванні м’ясо не обов’язково вживати у їжу щодня. Його можна їсти один-два рази на тиждень.
А ви дотримувались посту? Де купуєте м’ясо – в супермаркеті чи на ринку? Пишіть у коментарях!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер