Скільки коштують «живі» ялинки у Тернополі та чи всі вони легально зрубані? Ми перевірили!

Скільки коштують «живі» ялинки у Тернополі та чи всі вони легально зрубані? Ми перевірили!
  • Тернополяни вже можуть купити зрізані ялинки до новорічно–різдвяних свят. У місті вже працюють спеціально відведені локації, де дерева продають легально.
  • Ми перевірили, чи на всіх локаціях вже можна купити ялинку, скільки вони коштують та чи мають продавці відповідні документи. Про це у матеріалі!

Практично у всіх мікрорайонах міста є локації, де можна купити новорічну ялинку. Їх перелік затвердили на засіданні міськвиконкому. Загалом є 15 «точок», де дозволили продаж з 15 грудня до 10 січня.

Журналісти «20 хвилин» побували на деяких локаціях. Станом на 21 грудня ще не всюди почалась торгівля деревами. Ми порівняли ціни та перевірили, чи мають продавці дозвільні документи та бірки на деревах.

Вулиця Андрея Шептицького (біля АЗС «БРСМ»)

Під час нашого візиту на дану локацію, продавці збирали ялинки та вантажили у велику фуру.

Відео дня

– Так, ми дійсно тут продаємо ялинки. Ще маємо наші ялинки на вулиці Шептицького, 30. Там наш товар, – каже продавець.

Деякі ялинки навіть вищі за 200 см. На деревах наліплені білі бірки зі штрих-кодом. Також є маленькі ялинки, зібрані з гілочок. Але які ціни на них, на жаль, продавці не відповіли.

Перехрестя вулиць Миру – Дружби

На цій локації був один продавець. Тут можна купити ялинки різного розміру. Ціни – від 400 до 2000 гривень за дерево. Як розповів продавець, ціни залежать від розміру дерева.

Як ми помітили, всі дерева мають спеціальні бірки. Дерева привезли з Закарпатської та Чернігівської області.

Також можна купити маленькі ялинки, зроблені з гілок. Маленькі по 200 гривень, а є і великі – по 1200 гривень.

Вул. 15 Квітня (біля буд. №23)

Тут, як ми помітили, наразі найбільший вибір дерев. Було одразу кілька продавців.

Маленькі ялинки продають по 50 гривень. Найбільші – до 1000 гривень, розповів один з продавців.

Ялинки з гілочок коштують в середньому 100–250 гривень.

– Зараз люди переважно цікавляться ціна, дивляться. Поки купують мало. Ми і самі лише почали продавати, – розповів один з продавців. – З наступного тижня вже буде великий попит і аж до нового року.

Як ми помітили, на більшості дерев були спеціальні бірки з кодом. Ми перевірили їх – інформація про ці дерева дійсно є на сайті Державного агенства лісових ресурсів України. Але ми побачили дерева без бірок. Один з продавців пояснив – відповідні документи та бірки мають, та продемонстрував їх нам. Однак їх не наклеїли, тому що вони розмокають і рвуться.

– Всі документи і бірки маємо, всі дерева легальні. Приходять нас щодня фактично перевіряють. Бачите, бірки маємо, документи маємо, але вони розмокають і відриваються.

Один з продавців, які не наклеїв бірки на дерева, пояснив, що не встиг це зробити – вони торгують перший день і лише привезли дерева.

Вулиця Торговиця, 7 (Біля автовокзалу)

У переліку локацій з продажу ялинок від Тернопільської міськради адреса: вулиця Торговиця, 7 відсутня. Натомість тут вже кілька днів поспіль підприємці з Івано-Франківщини реалізують свій товар.

Є зрубані новорічні красуні, а також зібрані з гілочок. Щодо цін, то на зібрані з гілочок коливаються від 150 до 300 гривень.

  • 40 см – 150 гривень;
  • 60 см – 200 гривень;
  • 100 см – 300 гривень.

Ціни на звичайні зрубані ялинки майже аналогічні. Та все залежить від пишності, висоти новорічного деревця.

  • 100 см – 300 гривень;
  • 150 см – 600 гривень;
  • 185 см – 800 гривень.

Під час огляду ялинок ми не побачили спеціальні наліпки зі штрих-кодом, що підтверджує легальність та походження деревини. Ми поцікавилися, чи є відповідні документи і чому все ж не чіпляють одразу.

– Так, у нас всі відповідні документи є. І ці штрих-коди також є. Ми кілька разів чіпляли, а то дощ пішов, то сніг і вони розмокають. Бачите, їх навіть здирати з паперу важко, аби наклеїти на дерево. Але, якщо вам настільки принципово, то ось чіпляю. Документи і ці коди ми тримаємо при собі в машині. Якщо люди просять, то даємо, нехай перевіряють. Ми привозимо ялинки з міста Косів, Івано-Франківська область, – каже продавець.

Також всі ялинки мають спеціальні підставки, а отже вам не доведеться витрачатися додатково. Просто придбати ялинку і встановити вдома.

Ялинки реалізуватимуть до 30 грудня включно. Купити новорічну красуню можна щодня з 08:00 до 17:00.

Вулиця Андрея Шептицького, 30

Дана адреса також відсутня у переліку точок продажу ялинок, але лісових дерев тут чимало, як і покупців. Зі слів продавця, має всі відповідні документи на продаж новорічних красунь. Більше того, на кожній ялинці є відповідний штрих-код.

– Ми привозимо ялинки з Чернівців, бо я не знаю, де ближче можна придбати. Ми купуємо їх легально, ніхто не заходить і ліс і не вибурує самовільно. Гляньте ось на ту ялинку, на ту біля машини, вони з білими стрічками і там штрих-код той, – каже продавець.

Щодо вартості, то суми на ялинки коливаються від 400 до 1500 гривень. Все залежить від об’єму та висоти ялинки.

  • 120 см – 400 гривень;
  • 200 см – 700-800 гривень;
  • 2500 см – 1500 гривень.

Ялинки не мають жодних підставок, тож варто додатково подбати про засіб встановлення дерева вдома. Придбати ялинки на цій локації можна до 30 грудня включно. Щодня новорічні дерева продають з 08:00 до 15:00.

Центральний ринок

На території ринку ми також помітили дві локації продажу ялинок та сосни. Вони знаходяться поблизу м’ясного павільйону. На обох локаціях продають виключно новорічні красуні, зібрані з гілочок. Як і скрізь, їх ціна залежить від об’єму та висоти.

Якщо ялинки з гілочок зовсім маленькі, то ціли коливаються від 150 до 200 гривень, а за деревце 50-60 см просять 300 гривень. Якщо надаєте перевагу сосні, тоді розраховуйте на такі ціни:

60 см  – 200 гривень;

80 см  – 250 гривень.

Як сосни, так і ялинки продаються одразу зі спеціальними підставками. Вони дерев’яні. Окремо доплачувати кошти за підставку не треба, вона входить у вартість. Та чи є документи на продаж?

– Я не власник, тільки продавець. То треба до власника звертатися. Знаю, що штрих-коди повинні бути тільки на зрубаних ялинках, а у нас таких нема. А щодо інших нюансів нічого сказати не можу, – каже продавець першої локації.

А ось на другій локації поблизу цього м’ясного павільйону продають лише саморобні ялинки, жодної сосни ми не помітили. Їх привезли з Івано-Франківської області. Ціни різні: 40 см  – 100 гривень, 65 см  – 200 гривень, 100 см  – 350 гривень.

У переліку вказані, а ялинок нема

Та як виявилося, не скрізь на вказаних від міської ради можна придбати обіцяні ялинки. Новорічні дерева нам не вдалося знайти за такими адресами, як: проспект Степана Бандери (біля магазину «Орбіта»), на перехресті вулиць Лесі Українки – Клима Савура, на вулиці Слівенській (біля магазину «Прогрес»), Вул. Карпенка (біля магазину «АТБ-маркет»), на бульварі Петлюри (біля супермаркету «Сільпо»).

Як розповіли нам в одному з продуктових магазинів на перехресті вулиць Лесі Українки – Клима Савура, за цією адресою завжди продають новорічні дерева. Але цього року ще не бачили. Люди засмучені, адже не дуже хочеться їхати за однією ялинкою в інший кінець міста.

– Ми в минулому році дитині купували тут ялинку. Я думала, що вже є і хотіла купити, але ні. Сподіваюся, що ще продаватимуть десь біля нас. Хочеться разом з дитиною обрати новорічну красуню, але у такий мороз не дуже люблю возити дитину в інший кінець міста. Думаю, якщо не тут, то біля «Орбіти» чи «Прогресу» ще будуть продавати, – каже тернополянка Віра.

Як перевірити дерево

Чи легально продають дерево – може перевірити кожен. Спершу переконайтеся, що на дереві є спеціальна бірка зі штрих–кодом та номером. На сайті open.ukrforest.com потрібно вписати у вкладку «Перевірка новорічних дерев» номер бірки.

Якщо бірка справжня – ви побачите інформацію про це дерево – з якої області та у якому лісовому господарстві його виростили, що це за порода дерева.

Яка відповідальність за незаконну вирубку

За кожну незаконно зрубану ялинку, сосну та інше дерево правопорушнику загрожує штраф залежно від розміру дерева:

  • у лісах – від 599 до 2709 грн;
  • у межах міста та інших населених пунктів – від 1152 до 1852 грн;
  • у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 908 до 4132 грн.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна вирубка, пошкодження та знищення лісових культур та молодняку тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від 510 до 1020 грн;
  • на посадових осіб – від 2550 до 5100 грн.

А ви плануєте ставити «живу» ялинку цього року? Пишіть у коментарях!

Читайте також:

Скільки коштує штучна ялинка у Тернополі: порівняли асортимент і ціни у магазинах та на ринку

Ялинки по 179, а гірлянди по 40: скільки коштують новорічні прикраси і де вигідніше купити

Новорічна ялинка: за чи проти? Що з цього приводу думають звичайні тернополяни та влада

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Сергій Олійник

    виб суки світло провірили кому і скільки включають ... в селах вже зовсім зхуїли  18 годин немає 6 годин є.... ви хочете щоб я вас любив та ви здуріли

    Танюша Таня reply Сергій Олійник

    Сергій Олійник
  • Танюша Таня

    Взагалі не цікавить ялинка. І дивно зтих людей яким хочеться ялинки в такий  час. 😥Хочеться одного, щоб мої рідні з передової були дома, а не по холодних окопах і лісах. Хочеться щоб закінчилося це пекло,щоб не гинули наші Захисники яких чекають рідні🙏🙏🙏😥😥. Позор тим людям яким до ялинки. Комусь війна, а комусь по барабану що чиїсь діти в окопах бідують. Ялиночки хочеться тим вкого нема рідних на фронті. Бо в такий час навіть малі діти розуміють що війна і треба жити скромно і економно.

    Танюша Таня reply Танюша Таня

    Не переживайте так, я нікому не забороняю. 😊

    Танюша Таня reply Танюша Таня

    Жіночко я вам не забороняю, я свою думку висловила💛💙🎄

    Танюша Таня reply Танюша Таня

    Wlad Latyuk Подумаєшшш, кожна людина має  свою думку. Я нікому не вказуююююю,я не Президент. Хто хоче ітак поставить, і річ зовсім не вдітях. Тай бесіда не про дітей. Якщо не розумієте що написано, то і не коментуйте. Не сподобалося що пишу, гортай-те далі. А ліпше, вперед на передову туди де мої рідні. І незабудь-те велику ялинку собою взяти,може  Дєд Мороз подарок принесе.

    Wlad Latyuk reply Танюша Таня

    Танюша Таня ну то ви і скачете

    Wlad Latyuk reply Танюша Таня

    Танюша Таня якщо іншим хочеться то ставлять ви не указ для інших людей вже всі втомились від цієї війни і про мову за ню ,хоть якусь радість для дітей зробити.

    Wlad Latyuk reply Танюша Таня

    Танюша Таня через цю війну що тре забрати у дітей ще і ялинку ,свято і діда мороза бо війна 😡для них також тре свято зробити

    Танюша Таня reply Танюша Таня

    Олександра Дармограй

    Олександра Дармограй reply Танюша Таня

    Танюша Таня   я співчуваю вам якщо ви когось втратили чи втратили ваші близькі, зараз кожен п'ятий на собі це відчуває , хлопці воюють для того щоби ми тут жили нормальним життям , в даний час хоч щось має бути чому ми можемо порадіти а не сумувати , якщо хтось поставить ялинку це не означає що всі скачуть відпочивають і забули що в нас війна в першу чергу це ставлять для себе та для дітей  щоби хоч чомусь порадіти та відволіктись

    Танюша Таня reply Танюша Таня

    Олександра Дармограй Не думайте про війну, віддихайте на повну. Хіба хтось комусь боронить. 👎👎👎

    Танюша Таня reply Танюша Таня

    Олександра Дармограй Добре, що не втомилися ті в яких загинули рідні, і не втомилися ті в яких рідні на передовій і кожну хвилину під обстрілами😥, а рідні чекають кожного дня хоч якусь звісточку (Що Я Живий) . Не позортесь ліпше. Радійте ялинці тихо, бо гріш ціна таким людям. Одні плачут, другі скачуть.

    Олександра Дармограй reply Танюша Таня

    Танюша Таня а що постійно людям про війну думати ? Якщо вдома діти є то що їм не радіти бо війна , люди вже втомились від цієї війни і розмов про ню , ви не хочете то не ставте ялинку але не забороняйте іншим

    Val Val reply Олександра Дармограй

    Слухай, не пішов би ти за кораблем ? А ще краще хильни і проспися під своїм новорічним кущем
  • Sveta Mazurchak

    Питала від 60 гр і дальшеееееее
  • Анна Саламон

    Пів світу плаче , пів світу скаче.
    Так було , є і буде.Чому критикувати когось , а може мама хоче дитину потішити ...
    Тато на війні , а може в сирій землі...
    Будьмо трошки ввічливі і тоді переможимо зло.

keyboard_arrow_up