Морозиво із горгонзоли, яловичина су-від і “Райське яблуко”. Чим дивувала учасниця проекту "13 шефів"

Морозиво із горгонзоли, яловичина су-від і “Райське яблуко”. Чим дивувала учасниця проекту "13 шефів"
  • Третя вечеря гастрономічного проекту "13 шефів" у Тернополі пройшла 30 липня в ресторані “Йозеф Штрудель”.
  • Шеф-кухар закладу Галина Біда спеціально для вечері кілька страв готувала вперше в житті. 

Нагадаємо, проект "13 шефів" у Тернополі стартував 30 квітня. Участь у ньому беруть сім тернопільських закладів, шеф-кухарі, яких готуватимуть особливі вечері. Першу вечерю та атмосферний вечір готував шеф-кухар крафт-пабу Le Rock. Друга вечеря проходила у ресторані “Водограй”.  

Ідея організувати такий проект, як розповідає засновник Андрій Валовий, виникла у жовтні 2015 року. Він з колегами хотіли створити проект, який об’єднуватиме шеф-кухарів. І після першої вечері учасники почали більше спілкуватись між собою, ділитись досвідом, співпрацювати.

На другу вечерю у Тернопіль приїжджали учасники львіського проекту. Були гості і цього разу: В’ячеслав Совенко - бренд-шеф одного з львівських ресторанів. Чоловік, порівнюючи тернопільських і львівських учасників, каже, що в кожного є свій рівень, досвід та бачення. І все це дає свій відбиток на майстерність.

Вечерю для третьої зустрічі готувала шеф-кухар ресторану “Йозеф Штрудель” з 20-річний стажем Галина Біда. У спеціальному меню для вечері було шість страв, яких немає в звичному меню закладу.

Морозиво із сиру і редиска

Спершу гості спробували салат із карамелізованою редискою та солоним морозивом із сиру горгонзола.

- В мене були рецепти соусів зі сиру горгонзола і виникла ідея, чому б його не заморозити і не подати, як морозиво, - каже Галина Біда. - Якраз підходить для такої спеки.

Думки гостей розділились саме щодо морозива. Вони були переконані, що це таки охолоджений соус, а не морозиво. Але воно їм смакувало.

- Загалом салат мені сподобався, в ньому цікаве поєднання смаків, солодких та кисло-гострих ноток, - каже Тарас Ковальчук. - І з іншої сторони, як на мене, трішки недопрацьована подача. Авокадо можна було теж перетворити в соус. Ще дивно, коли листя салату йде цілим шматком. Але при цьому цікавий смак в карамелізованої редиски.

Закуска по-домашньому

Друга страва - закуска “Йозеф Штрудель”. Цю страву шеф-кухар готувала вперше.

- Це фарш з шиї свинини з імбирем в налисниках, - каже пані Галина. - Соус був з абрикосу та перця.

Саме закуска найбільше сподобалась учаснику львівського проекту бренд-шефу В’ячеславу Совенко.

- Це було дуже по-домашньому, - каже чоловік. - Так, страва проста, але, як кажуть, все геніальне - просто. В цій страві шеф-кухарю вдалось поєднати абсолютно все. Але, загалом, мені все смакувало. Один з пунктів оцінювання - локальність продуктів в меню. Для мене цей пункт на дев’яносто відсотків.  

Європейська подача юшки

Після закуски гості смакували карпатську юшку з пельменями з грибами та цвітною капустою. Для цієї страви шеф-кухар обрала цікаву подачу: спершу гостям винесли тарілки з грибами та овочами. А потім офіціанти перед гостями заливали тарілки юшкою.

- Хотіли б відмітити юшку, дуже смакувала і була вишукана подача, - каже сім’я Яременків. - Чудовий смак, нам сподобалось.

На вечері в проекті “13 шефів” сім’я вперше, але кажуть, що такі заходи просто необхідні, щоб відкривати тернопільських шеф-кухарів і показувати їхні можливості.

Про європейску подачу карпатської юшки говорить і шеф-кухар Андрій Гаврилюк, який готував другу вечерю.

Лосось з песто із в'яленими томатами

Штрудель з лососем та соусом песто. Шеф-кухар замість базиліку, який дає солодкуватий смак, додала в’ялені томати, щоб соус був з кислинкою.

Ця страва не залишила байдужими жодного гостя. Були ньюанси, які дехто з шеф-кухарів змінив би, але під час третьої вечері, всі учасники в один голос говорили про те, що в кожного шефа своє бачення страв. Тому не завжди доречно критикувати, адже страва все таки смачна. Особливо, величезний шматок лосося. Саме ця страва була однією з тих, яка найбільше смакувала шеф-кухарю, який готував першу вечерю, Папа Лочі.

Яловичина су-від

Передостанньою стравою була ніжна яловичина су-від із картопляно-шпинатним пюре.

- Найскладніше було з м’ясом, бо це основна страва, - каже пані Галина. - Я ризикнула, бо я ніколи з су-відом (технологія приготування м’яса у вакуумі) не працювала. При такій обробці воно зберігає всі вітаміни.

Проте два великих шматки ніжної яловичини з соусом та пюре сподобались гостям вечора не менш, ніж штрудель із лососем.

“Райське яблуко”

Останнім гості спробували, традиційно, десерт. У “Йозеф Штруделі” це був фісташковий мус з малиною та ніжним бісквітом в шоколаді.  Мусовий десерт жінка готувала вперше в житті, але в неї вдалось. Мусовий десерт був і в Папа Лочі.

- Мені десерт пані Галини дуже сподобався, - каже чоловік. - Гарна концепція з яблуком. Для мене воно було ідеальним. Комусь, можливо, трішки солодкуватим, але все ж таки в кожного шеф-кухаря свої смаки і кожен бачить страву по-своєму, це його індивідуальне.

Взагалі у Папа Лочі, як каже сам шеф-кухар, дуже позитивні враження від вечері. У цьому ресторані він був вперше, але йому сподобалось і найближчим часом прийде туди з сім’єю.

Спершу боялась йти в проект

- В кулінарії я з 1997 року, - розповідає Галина Біда. - А взагалі за професією я технолог консервування, працювала на консервномузаводі в Теребовлянській Дружбі. А коли завод розпався, пішла шляхом бабусі, яка була кухарем, та мами, яка готувала весільні банкети.

У проекті Галина Біда участь взяла через виконавчого директора ресторану “Йозеф Штрудель”. Жінка розповідає, що для неї не так складно було вибрати меню та приготувати страви, як красиво їх подати.

- Вона сказала мені, що треба брати участь, - каже шеф-кухар. - Я кажу: “Василівна, це ж серйозно”. Спершу я не дуже хотіла, бо вже не в тому віці, мені скоро 50 років, а зараз є багато молодих кухарів, які багато вчаться, їздять на курси, майстер-класи. І я була  гостею на львівському проекті, бачила, як там подають страви. Смачно я вмію приготувати, але це ще потрібно презентабельно подати.

Щодо меню, то в пані Галини було чимало ідей, але вирішальним став день, коли  потрібно було подати список страв в друк. Тоді жінка передивилась усі рецепти і відібрала найкращі.

Уже після вечері Галина Біда зізналась, що задоволена, що взяла участь в проекті. Адже це можливість отримати новий досвід, познайомитись з цікавими і професійними шеф-кухарями, на що і спрямований проект “13 шефів”.

Під час гала-вечері проекту "13 шефів", яка відбудеться наприкінці року у Львові, нагородять шість закладів у тій номінації, в якій вони себе показали найкраще. Як кажуть організатори, після гала-вечері проект не завершиться, адже він покликаний об’єднати шеф-кухарів. Проект розвиватиметься і з часом стане якісною відзнакою для закладів та шеф-кухарів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Григорий Логинский

    роман йосипович заставний вкрав в тернополян центр міста
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up