Спалили все, що не «з’їли миші»? Що відомо про комбінат у Чорткові, де спалахнула пожежа

Спалили все, що не «з’їли миші»? Що відомо про комбінат у Чорткові, де спалахнула пожежа
  • Склади зайнялись, коли майже все місто було на відкритті ялинки у центрі Чорткова. Люди звідти групами переходили подивитись на пожежу – там зібралось чи не більше городян, ніж на самому святі. І припускають, якщо це підпал – палій обрав дуже зручний час.
  • Поліція розпочала кримінальне провадження. А де зараз справа із 20 тисячами тонн зерна, які щезли з приміщень комбінату півтора року тому?

 

У Чорткові горів комбінат хлібопродуктів. Настільки масштабної пожежі у місті не пригадують навіть старожили. Поліція вже розпочала кримінальне провадження, а місцеві не сумніваються, що це був підпал. І намагались допалити все, що ще донедавна не встигли «з’їсти миші».

Так, саме так охрестили аферу століття, коли минулоріч розпочали провадження щодо «зникнення» в невідомому напрямку з ДП «Чортківський комбінат хлібопродуктів» та Державного агентства резерву України в кількості 61 т борошна та понад 20 тисяч тонн, а це понад 300 вагонів пшениці, чим завдано державі збитків в особливо великих розмірах.

 

Відео дня

—  28 грудня о 18:33 до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу складського приміщення в місті Чортків на вулиці Білецька, — повідомила речниця управління ДСНС в області Ірина Крупа. —  До місця події направлено чергові відділення 6 державної пожежно-рятувальної частини, 22 державного пожежно-рятувального поста та автодрабину. 

«Горить, сильно горить», — розповів журналістам телефоном міський голова Чорткова Володимир Шматько.

Всі — зі свята на пожежу

— Найгірше, поруч залізничний вокзал. Рештки від будівлі, що горить, впали на колію, і фактично заблокували її, — розповів міський голова невдовзі після того, як зайнялось. — А за годину має прибути в Чортків поїзд Рахів-Київ. Рятувальників дуже багато — і чортківські всі, бучацькі під’їхали, працюють пожежні машини наших військових. Поки справляються, намагаються локалізувати вогонь.

Того вечора у Чорткові святкували відкриття новорічної ялинки. На святі зібралось мало не все місто. Відколи дізнались про пожежу, городяни цілими групами перемістились на місце пожежі. Поліції довелось докласти максимум зусиль, аби «відтіснити» людей подалі від місця пожежі.

  • Коли я приїхав на місце, світло було вимкнене, — розповів головний редактор газети «Голос народу» та сайту «Чортків сіті» Любомир Габруський. — В нас поруч залізничні колії, місце, де горіло, фактично впритул до залізничної станції. На колії впали перекриття складських приміщень, що горіли. Вогонь вже бушував сильно.

Вогонь перекинувся й на млин, що неподалік. Поліція докладала максимум зусиль, аби відтіснити людей. Поруч проходять ще й газові комунікації. Була загроза вибуху, каже журналіст.

  • Пасажирам, які чекали на прибуття потягу з Ворохти, в гучномовець оголосили, аби збирались в залі станції, мовляв, їх доправлятимуть до Тернополя автобусами, — розповів Любомир Габруський. — Чи повезли людей – невідомо. Знаю, що чимало їх зібралось у приміщенні станції. Поїзд затримали, бо колії фактично були перекритими. За нашою інформацією, потяг таки пропустили після 1 ночі.

Могли б зайнятись людські хати і станція

Добре що в Чорткові протягом останніх років наставили багато гідрантів. Поруч із місцем займання був такий, тому перебоїв з постачанням води для гасіння пожежі не було.

  • Це дуже допомогло, — каже Любомир Габруський. — Пожежні авто, а я бачив на місці, окрім чортківських, ще й з Копичинців та Бучача, одразу заправляли водою і вони повертались гасити полум’я. Всі працювали, як один злагоджений механізм.

Вулиця Білецька, де зайнялось, поруч із приміським селом Біле. Хати там майже впритул до комбінату та залізниці. Могло зайнятись депо та людські помешкання, припускає журналіст. Страшно подумати, як за таких умов вдалось би уникнути людських жертв.

Новина про пожежу набула неабиякого резонансу. У соцмережах активно обговорювали ситуацію. Майже всі користувачі та коментатори припускали, що це підпал. І підпалили будівлю саме для того, аби приховати сліди злочину.

Крім того, місцеві подейкують, що у складах могло бути на зберіганні фермерське зерно, бо державне давно «з’їли миші». Були ще припущення: звідти все вивезли, елеватор пустили на запчастини, на металобрухт розібрали… Могли місцеві бунтувати, тут на тобі — вогонь і пожежа… Де тут правда, а де припущення – вдасться дізнатись лишень, коли закінчиться розслідування.

Рятувальники повідомили, що о 20:50 пожежу локалізували на площі 1 тис 300 кв.м. О 23:  07 хв. пожежу ліквідовано, проте рятувальники ще продовжували проливку та розбір конструкції складу. Також продовжували роботи щодо деблокування залізничної колії, повідомляла Ірина Крупа. 

  • Жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 35 осіб та 8 од. техніки ДСНС, — повідомила Ірина Крупа вже після опівночі.

У  соцмережах вже припускають, що пожежа виникла невипадково. І мова може йти про підпал. Адже комбінат не так давно був в епіцентрі скандалу із зерном, яке "з'їли миші". 

Нагадаємо, «Комусь пандемія і війна, а комусь мати рідна», або Як вкрасти 100 мільйонів гривень в районному центрі на державному підприємстві, — таке повідомлення з’явилось вранці 1 квітня 2020 р. на сторінці Михайла Апостола, радника тодішнього міністра МВС. — В «добрі часи», при аналогічній ситуації, ця злочинна група мала б бути розстріляна без суду і слідства...»

Зерном, яке «з’їли миші», займались СБУ і НАБУ

У лютому 2020 р. поліція Тернопільщини виявила факт зловживання службовим становищем та привласнення грошових коштів службовими особами Державного підприємства «Чортківський комбінат хлібопродуктів» Державного агентства резерву України.

  • Встановлено, що протягом 2018-2019 років службові особи даного підприємства, увійшовши в злочинну змову із рядом керівників суб'єктів господарювання приватного сектору економіки, здійснили привласнення грошових коштів та товарно-матеріальних цінностей ДП «Чортківський комбінат хлібопродуктів» та Державного агентства резерву України в кількості 61 т борошна та понад 20 тисяч тонн, а це понад 300 вагонів пшениці, чим завдали державі збитків в особливо великих розмірах, — повідомив Михайло Апостол.

Державна продовольчо-зернова корпорація України, маючи свої пусті склади, нібито розміщує на зберігання своє зерно на складах Держрезерву — з метою проведення цієї афери. Однак зерно кудись «випарувалось».

За даним фактом слідчим управлінням ГУНП відкрито кримінальне провадження за ч.5 ст.191 КК України.

Подібна схема не нова, розповіли нам джерела, наближені до правоохоронних органів. Посадовці фактично вкрали на 100 мільйонів грн. зерна, сподіваючись на те, що згодом «спишуть» його. Виникає логічне запитання: навіщо підприємству, у якого пусті склади, розміщувати зерно в Держрезерві, сплачувати оренду.

  • Словом, без високого рівня ділків тут не обійшлось, — припускав Михайло Апостол. — Я дуже сподіваюсь, що злочинці отримають по повній – причому з повною конфіскацією. Таке покарання має бути для ділків, які в час війни займаються мародерством. Думаю, там діяло злочинне угрупування.

У головному управлінні Нацполіції в області тоді підтвердили, що таке кримінальне провадження є. Однак деталей слідства не розголошували.

Невдовзі 20 000 тоннами чортківського зерна, яке «з’їли миші», зайнялась СБУ. Збитки оцінювали у понад 100 мільйонів.

Ще за головного прокурора Тернопільщини Петра Бойка справу передали для розслідування до НАБУ. За нашою інформацією, слідство ще не завершене. Цю інформацію наразі перевіряємо.

Що відомо про комбінат?

За даними youcontrol, Державне підприємство «Чортківський комбінат хлібопродуктів Держагентства резерву України очолював тоді Денис Мартиненко. Зараз уповноваженою особою зазначено Івана Дідура.  А в.о. директора, як зазначено на сайті підприємства — Сергій Левчук.

ДП "ЧОРТКІВСЬКИЙ КХП" зареєстрована 28.10.1996 за юридичною адресою місто Чортків, вул. Білецька, 2А. Керівником організації є Дідур Іван Іванович. Розмір статутного капіталу складає 4 255 500,00 грн. На момент останнього оновлення даних, а це відбулось 28 грудня 2021 р., стан організації - не перебуває в процесі припинення.

Основний вид діяльності -  виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості. У судовому реєстрі тоді ми відшукали  понад 30 документів, що стосувались підприємства. До них позивались різні структури про стягнення боргів.

  • Державне підприємство "Чортківський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України  спеціалізується на прийманні, зберіганні і переробці зерна на борошно, — йдеться на сайті підприємства.

Хлібоприймальний пункт або заготзерно, його трьохповерхові склади збудували німці в 1942-1943 роках, використовуючи кошти і робочу силу місцевого населення. У 1959 році млин і хлібоприймальний пункт були об’єднані в одне підприємство – Чортківський комбінат хлібопродуктів. У 1960-1962 роках на річці Серет було збудовано греблю для млина із спеціальними шлюзами і міст із проїздною частиною для транспорту. Проте будівництво греблі не вирішило питання покращення енергозабезпечення. Для того, щоб їх підсилити, були поставлені спочатку одна, а  в 1964-1966 роках 5 пересувних електростанцій. В 1964-1966 роках було збудовано надземну транспортну галерею. Для розширення площі складів для  готової продукції, у 1969 році було збудовано склад №6  на території хлібоприймального пункту, розрахований на 2 тисячі тонн. У 1964 році збудовано нове приміщення контори з актовим залом і лабораторією. Приміщення вагової з новими двома 30-тонними вагами збудовано в 1970 році.

  • А перед тим, ще у 1964 році, збудовані побутові приміщення, пожарне депо у млині, а потім і в заготзерні, — йдеться на сайті підприємства. — Пожарне депо має водозабезпечення в 150 куб. метрів води. У зв’язку з переведенням підприємства на електроенргію, була здійснена заміна і забезпечення новим устаткуванням млина у 1965-1968 роках.

Склади  побудовані в 1940-45 роках минулого століття і представляють собою триповерхову будівлю з дерев’яними  підлогами. Саме там, за попередньою інформацією, і зайнялось.

Паліям загрожує до 10 років тюрми

— В даний момент поліцейські проводять додатковий огляд місця події, після чого буде призначено пожежо-технічну експертизу, аби встановити причину займання, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.

Також внаслідок пожежі на залізничну колію, що проходить впритул до хлібокомбінату, впали конструктивні елементи транспортерної лінії (подача зерна та круп) хлібоприймального підприємства. Це спровокувало затримку руху поїздів. Наразі робота залізничної колії відновлена, запевнили у поліції.

— Слідчі Чортківського районного відділу поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 194 (умисне знищення або пошкодження чужого майна, що або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу, — повідомили у поліції. — Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

Читайте також

У Чорткові горить комбінат хлібопродуктів. Що відомо?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (46)
  • Валентина Ерохина

    Ненажери зелені
  • Андрій Бідяк

    Держрезерв   з"їдають  миші  , горить  ,  на наступний  рік  бійтеся заплави !
  • Евгений Павлов

    Мишки заслані москалями.
  • Виктор Бондаренко

    Діло Порошенко живе !?

keyboard_arrow_up