Уже відомо, якими маршрутами їздитиме шкільний транспорт. Хто платитиме за проїзд і кого впускатимуть?

Уже відомо, якими маршрутами їздитиме шкільний транспорт. Хто платитиме за проїзд і кого впускатимуть?
  • Завтра -1 вересня, а отже починається навчальний рік. Оскільки цього року він із карантинними вимогами, школярам, які потребують доїзду, обіцяють ввести спецрейси. 
  • Журналісти "20 хвилин" з'ясували деталі. Чим возитимуть дітей, скільки це коштує та чи не вплине на і без того складний рух в місті. Читайте у матеріалі. 

Для школярів виділили вісім тролейбусів. Перевезення відбуватимуться за діючими маршрутами -№ 1, 3, 5, 7, 8, 10, 11.

Орієнтовні розклади руху транспорту  в управління освіти і науки для ознайомлення керівників загальноосвітніх закладів та вдалої організації освітнього процесу. Тож можливо, початок занять буде коригуватися, відповідно до того, як будуть приїжджати тролейбуси. 

В управлінні освіти Тернопільської міської ради повідомили, що загалом доїзду потребують приблизно 3 000 дітей. Здебільшого це ті, хто навчаються в школах центральної частини міста.

Відео дня

Хто супроводжуватиме дітей

У міськраді кажуть, що до супроводу планують залучати педагогічних працівників, але це - згодом. До того часу батькам учнів молодших класів буде дозволиои супровід дітей. 

Окрім тих вчителів, які згодом будуть у супроводі, інші педагоги користуватись тролейбусами не зможуть.

Учні повинні мати «Соціальну карту тернополянина», тоді в комунальному транспорті вони зможуть їздити безкоштовно. Супроводжуючі проїзд оплачують.

Зі школи - "своїм ходом"

Станом на 31 серпня, не передбачено курсування "шкільних" тролейбусів, які відвозитимуть дітей після уроків, адже працює громадський транспорт, уточнюють у міській раді.

Також окремих рейсів не введуть для дітей, які хочуть доїхати до гуртків та секцій. 

В управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради прокоментували, що проблем із доїздом дітей додому виникнути не повинно.

- Навчання у дітей завершується у різний час, відповідно, поки транспорту для розвезення не передбачено, - каже начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. - Спецрейси - на "час пік", тому діти зможуть вільно дістатись додому і не створять додаткового навантаження на транспорт міста. 

Варто зазначити, що в тролейбусах, які будуть возити дітей у школи, діятимуть всі ті обмеження, що і в громадському транспорті за карантинним зонуванням. Тобто, наприклад у помаранчевій зоні - пасажири - лише на половину сидячих місць.

Що кажуть директори шкіл

Чи у багатьох дітей є потреба доїзду, ми запитали і в директорів тернопільських шкіл, які розташовані в центрі міста. 

- Ці додаткові рейси необхідні як дітям, так і вчителям. Сьогодні я від 20 до 35 хвилин простояв на зупинці і поїхав на роботу на таксі, - коментує директор школи №13 Руслан Вавричук. - Це реально проблема. Тому що в автобуси можна заходити у кількості 10 людей, і на проміжних зупинках люди просто не можуть зайти. А тепер уявіть, що ще треба додати дітей. У нашу школу доїжджають діти з Білої, Березовиці, з вулиці Сахарова, Карпенка, Лепкого. У закладіі зараз загалом 274 дітей, які потербують доїзду. 

У школу №6 діти їдуть чи не з усього міста і з кількох сіл громади. 

- До нас діти доїжджають з усього Тернополя, з центрів громади, - каже директор школи Олександр Остапчук.  - Потреба в додаткових маршрутах є, враховуючи ситуацію, яку ми бачимо зараз. Але як воно буде - вирішувати владі. 

Директор школи №10 Андрій Газилишин був ініціатором пропозиції з наданням транспорту і для вчителів. 

- Із денної школи доїжджають близько 60-70 дітей, - говорить Андрій Газилишин. - Додатковий транспорт потрібен, і ми подали інформацію в управління про те, з яких районів усі мають доїхати. Думаю, це можна пропрацювати і налагодити. Я вважаю, що варто виділили окремий транспорт - наприклад два тролейбуси, які їдуть по своєму маршруті. По ходу забирають дітей. Єдиною проблемою тут може бути час початку уроків. Також важливо продумати питання довозу вчителів і питання супроводу дітей батьками. 

Що думають батьки?

Після публікації матеріалу  на нашому сайті під назвою: "Шкільні маршрути в Тернополі: з 1 вересня дітей у Центр возитимуть спеціальні автобуси" батьки цікавляться якими маршрутами курсуватимуть автобуси та із яких шкіл учні зможуть ними користуватить. Загалом у соцмережах публікація отримала сотні коментарів. 

- Якщо це правда, то це єдине правильне рішення за весь карантин. Правда як це організувати в реалії? Початок занять в різний час робота в дві зміни? - запитує Тетяна Ковальчук.

Але є і тернополяни, які вважають таке рішення безпідставним. 

- У центральні школи дітей зазвичай возять батьки на власних авто)) Цей автобус курсуватиме напівпустий. Більше автобусів потрібно на звичайні маршрути, адже займати можна лише сидячі місця, і люди не можуть добратися на роботу вчасно, - пише Оксана Теслюк. 

Як вважаєте, чи допоможуть такі рейси покращити ситуацію із наповленням маршруток, адже зараз через карантин дозволено проїзд у кількості людей, яка відповідає кількості сидячих місць? Чи потрібно для дітей створювати спеціальні рейси? Відповідь пишіть у коментарях. 

 

Довідка

Орієнтовний графік відправлень тролейбусів, що здійснюють шкільні рейси (можливі уточнення):

Тролейбус №1/3:

08:02 Ринок – 08:20 вул. Слівенська – 08:30 вул. О. Довженка – 8:48 Центр – 09:02 Ринок

Тролейбус №2/2:

08:04 вул. Протасевича – 8:22 Центр - 08:42 вул. Тролейбусна

Тролейбус №5/1:

8:07 вул. Київська – 8:17 вул. Лесі Українки – 8:21 вул. Слівенська – 8:31 Центр – 8:45 вул. Миру – 8:55 Центр – 9:19 вул. Київська

Тролейбус №7/1:

08:32 вул. Лесі Українки – 08:35 вул. Слівенська – 08:53 (ЦДМІ ім. Довженка)

Тролейбус №7/2:

08:37 Фарм. фабрика – 08:50 Парк Національного відродження

Тролейбус №8/1:

07:48 Газопровід – 08:35 вул. Морозенка;

Тролейбус №10/3:

08:04 вул. Київська – 08:27 Центр – 08:52 вул. Київська – 09:12 готель «Тернопіль»

Тролейбус №11/4:

07:57 вул. Лучаківського – 08:03 вул. Тролейбусна – 08:18 Центр – 08:48 вул. Київська.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Sinaida Prusiagniuk

    А що тільки у вас україна
  • Natalya Stokolosa

    А вчителі повинні на таксі їздити?
  • Любовь Струнь

    Як з Кемпінгу добратися до 18, 10, 14, 15, 17? Є такі що їдуть і дальше?
  • Оксана Макаренко

    Вулицю Золотогірську як завжди обділили. Тут альтернативи нема лише 15 маршрут. Досить того що на цей маршрут не виділили міського транспорту, де діти могли б їздити безкоштовно, так ще в епідемічній складній ситуації обділили з спецтранспортом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up