Старовинні дерев'яні храми на Тернопільщині нищать будматеріалами

Старовинні дерев'яні храми на Тернопільщині нищать будматеріалами
Реставрувати дерев'яну церкву не так просто, як видається. Мало того, що потрібно багато грошей, купу дозволів різних інстанцій. Ще й фахівців-проектантів і реставраторів не вистачає. Тому й бачимо, як з кожним роком усе більше храмів з гонту "зашивають" у бляху чи навіть вагонку

Унікальні дерев'яні церкви збереглися майже в кожному районі Тернопільської області. Однак більшість цих храмів нині потребують реставрації. Її важко провести, бо бракує грошей і заважає бюрократія.

Проблеми зі збереженням старовинних дерев'яних храмів дійсно є, визнає начальник відділу містобудування, охорони пам'яток і нагляду за будівництвом управління містобудування та архітектури обладміністрації Ярослав Пелехатий. Він уже не один рік працює над цією тематикою і констатує: таких храмів у нас багато, але стан більшості викликає тривогу.

- Допомагати треба церквам уже майже в кожному районі – Бережанському, Заліщицькому, Зборівському, Кременецькому, Лановецькому, Монастириському, Підволочиському, Шумському, - перелічує пан Пелехатий.

Замуровують цеглою чи фарбують

Дерев'яна архітектура, за його словами, може зберігатися сотні років, але вона при цьому є найбільш вразливою. Зашкодити здатні як сніг, так і невеликий дощ. Якщо вода затече у щілину, то нищитиме стіни та дах.
- Невипадково дахи у дерев'яних храмах набагато стрімкіші, ніж у мурованих. Це для того, щоб швидше сходив сніг і волога не затрималася на даху, - пояснює співрозмовник. - Також часто церкви мають піддашшя. Інколи - до двох метрів виносу, щоб максимально відвести вологу від стін. Крім того, у спекотну погоду в піддашші люди під час богослужіння могли сховатися від сонця.

Потерпають пам’ятки не лише від погодних умов і недотримання вимог пожежної безпеки, а й від самих людей, наголошує фахівець.

- На Львівщині недавно згоріли кілька старих дерев'яних церков. Наскільки знаю, часом люди самі їх підпалювали, щоб на тому місці змурувати нову велику церкву, - каже він. – Вони – несвідомі того, які пам’ятки знищують і що нащадкам не буде що показати. Добре, що в нас немає таких трагічних випадків. Та проблем теж вистачає.

Наприклад, дерев'яні храми на Тернопіллі покривають бляхою, "заліплюють" вагонкою, замуровують цеглою або фарбують старовинні бруси і гонт в яскраві жовтий, синій, зелений та інші кольори. Із таким "ремонтом" церкви втрачають автентику, дух епохи.



- У багатьох селах фарбують церкви фарбою для підлоги. Але ж це не сприяє захисту брусів! Та й естетичний вигляд такого храму псується. Краще вони покривали б стіни спеціальною рідиною для захисту від вогню, - пояснює фахівець. – У селі Волиця Гусятинського району відреставровану дерев'яну церкву взагалі за кілька років обклали цеглою! Це теж не сприяє збереженню брусів, бо дерево має дихати. Вони просто знищили культурну спадщину.

Велика відповідальність при цьому, за його словами, лежить і на священиках. Вони мали б пояснити громаді, як треба берегти старовинні дерев'яні храми.

- Якщо в селі хочуть ремонтувати церкву, а вона є пам’яткою архітектури, громада і священик мають звернутися до нашої інспекції за дозволом на ті роботи. Але до нас не завжди приходять, - бідкається пан Пелехатий. - Ми вже навіть у парафіяльні управління зверталися, щоб там розповіли священикам про реставрацію дерев'яних церков. Щоб вони не спотворювали старі храми сучасними будматеріалами.



Нема ні грошей, ані фахівців

Реставрувати дерев'яну церкву не так просто, як видається. Мало того, що потрібно багато грошей, купу дозволів різних інстанцій, каже фахівець. Ще й фахівців-проектантів і реставраторів не вистачає.
- Почнемо з грошей. Більшість церков – у селах. Громади сільські часто нечисельні, до того ж діляться на кілька конфесій. Тому люди не мають змоги зібрати суму, необхідну для сплати за реставрацію, - пояснює Ярослав Пелехатий. – А це – дорога робота. Треба виготовляти науково-проектну документацію, розробляти технологію процесу і аж тоді реставрувати. Лише розробка документації коштує 30-100 тисяч гривень. Усе залежить від розміру церкви.

Сама реставрація "тягне" сотні тисяч гривень. Звідки в селах візьмуть такі гроші? Більше того, як каже чоловік, у нашій області немає фахівців-проектантів, які займалися б саме реставрацією дерев'яних церков. Такі спеціалісти є у лише Львові – працюють у "Укрзахідпроектреставрації".
- Але вони – нарозхват, бо працюють по усій Україні. Власне, реставраторів, які вміють працювати з дерев'яною архітектурою, у нас - теж одиниці. Та й матеріал – брус, гонт – треба діставати в Карпатах, у нас його не виготовляють.

Відео дня
>

Заважає бюрократія

Якщо немає грошей на реставрацію у селян, мала б допомогти держава. Однак, як стверджує Ярослав Пелехатий, маємо зачароване коло: державні гроші тепер не дають на реставрацію чи ремонт церков, які перебувають у власності сільських громад.

- За теперішнім бюджетним кодексом, держава може виділяти кошти тільки на ремонт тих пам'яток, які перебувають у її власності, - пояснює пан Пелехатий. – При цьому більшість церков належать саме сільрадам.
На початку 90-х, продовжує співрозмовник, на дерев'яні церкви виділяли гроші з Держбюджету. Тоді вдалося багато храмів реставрувати і на Тернопіллі.

- Наша область тоді - вперше в Україні – взяла премію за реставрацію дерев'яної архітектури, - пригадує він. – Наприклад, у церкві Козина Гусятинського району вдалося не лише зовні все реставрувати, а й відтворити повністю іконостас, панікадило (великий світильник - прим. ред.). Тобто майстри дотримали всіх канонів методики реставрації.



Хоча б якісь гроші на реставрацію нині, на думку фахівця, мала б виділяти облрада. Громади кількох сіл зверталися уже до її керівництва з такими проханнями.
- Але їм відповідають, що не хочуть допомагати тій чи іншій окремо взятій конфесії, - підсумовує пан Пелехатий. - На мою думку, грошами на реставрацію церкви вони допомогли б не окремій конфесії, а тим сакральним пам?яткам, які ще залишилися... Сумно, бо ті церкви пережили лихоліття, а тепер ми їх не рятуємо.


Коментар
Ярослав ПЕЛЕХАТИЙ (53 р.), начальник відділу містобудування, охорони пам'яток і нагляду за будівництвом управління містобудування та архітектури обладміністрації:

-Якщо у селян немає грошей на реставрацію, треба хоча б не допустити затікання води в храм, аби зберегти пам?ятку до кращих часів. Може, наступне покоління буде багатшим і свідомішим, ніж наше, і здійснить комплексну реставрацію церкви. Вагонку ще можна потім зняти. Важче відшкрябати фарбу з бруса, а ще гірше – якщо церкву перебудують…
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Питання до Пелехатого Якщо церква відділена від держави має свій устрій то при чім тут Ви.Для чого та документація дозволи і т.д. Я рахую що то окрема стрруктура держава. і сама приймає рішення по всіх питаннях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up