Ранок на блокпостах біля Микулинців: люди чекають на приїзд евакуйованих з Китаю. Репортаж "20 хвилин"

Ранок на блокпостах біля Микулинців: люди чекають на приїзд евакуйованих з Китаю. Репортаж "20 хвилин"
  • Чергують вдень та вночі , палять вогнище і чекають на приїзд автобуса з евакуйованими з Китаю людьми – саме так проходить уже четвертий день для жителів села Микулинці та Конопківки.
  • Увесь район та область збентежені можливим приїздом евакуйованих людей з КНР, де зараз епідемія коронавірусу.  
  • Журналіст "20 хвилин" веде прямий репортаж з місця подій. 

Про те, що у санаторій «Медобори» можуть поселити людей, яких повернулися з карантинної зони, жителі області дізналися 17 лютого. Це викликало обурення та паніку у багатьох людей. Як кажуть жителі Микулинців, санаторій не пристосований для таких цілей.

Облаштували блокпости

Хоча літак з евакуйованими мав прибути в Україну 20 лютого, люди чергують біля дороги з вечора 17-го лютого.

- Ми боїмося, щоб до нас не привезли заражених людей, - каже житель Микулинців пан Роман. – «Медобори» - це санаторій, де лікують проблеми з хребтом, а не з інфекціями, тим паче такими. Якщо тут буде хвора людина, то це закінчиться бідою. У Китаї все почалось з однієї людини. Але там швидко спохватилися. А в нас хочуть розмістити людей у санаторії, який не готовий до цього.

Відео дня

На в’їзді в Микулинці облаштували блокпости. Там чергують близько 10 людей. Два такиих знаходяться на в’їздах в селище, ще один – на дорозі до санаторію в Конопківці. Уночі погода зіпсувалася, пішов дощ, тому люди змушені ховатися під парасольки та навіси. 

Автомобілі пропускають, однак люди готуються перекрити шлях, якщо буде така необхідність. Для цього на блокпостах є бетонні блоки. Люди переважно з Микулиців, а дехто навіть приїхав з сусідніх сіл.

Облаштували польову кухню

Коли люди почали виходити на імпровізований блокпост, вони не мали фактично нічого. Односельчани приносили їжу, хтось привіз дрова для того щоб грітися. Однак людей стало більше і хтось навіть організував польову кухню. Жителі сіл приносять їжу.

Щоб не пропустити автобус, навіть привезли використані шини та щебінь, викопали невеликі траншеї біля дороги.

Як розповідає один з селян, вночі на в’їзді в Конопківку було значно більше людей, але зранку хтось мав йти на роботу, а хтось пішов додому щоб переодягнутися та поїсти.

- Я тут вночі був, все спокійно, - каже один з протестувальників. – Ми не впевнені, що в санаторій привезуть людей з Китаю, але перестрахуватися потрібно. Ніхто не знає скільки це ще триватиме, але ми стоятимемо. Люди організовані, відповідальні. Хтось привіз генератор, щоб було світло зтось польову кухню, бо нас стало більше.   

Однак люди наголошують – вони не проти людей, яких евакуйовують з небезпечної зони. Вони виступають лише за те, щоб їм надали кваліфіковану допомогу у закладах, які повністю обладнані для цього – мають спеціальні системи вентиляції повітря, очистки води, спеціалістів-вірусологів та обладнання для медичного огляду.

Евакуйовані пройдуть обстеження

У Міністерстві охорони здоров’я заспокоюють, та пояснюють, що евакуйовані люди пройдуть повне обстеження ще перед вильотом і в Україну прибудуть повністю здорові люди. Увесь персонал, який супроводжуватиме людей, матиме повий захист. Тому боятися немає чого. Щоб повністю унеможливити потрапляння хворого на територію України і потрібна обсервація.

Позицію людей повністю підтримала місцева влада та депутати обласної ради, які звернулися до президента та прем’єр-міністра, що «Медобори» не готові до того, щоб прийняти евакуйованих. Про це повідомили і представники сфери охорони здоров’я.

Правоохоронці чергують поруч з протестувальниками. Як пояснює начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета, оскільки на в’їзді є скупчення людей – правоохоронці повинні забезпечувати громадський порядок, саме тому чергує екіпаж поліції.

Чутки, що ніби то у Тернопіль звозять нацгвардійців, щоб буцімто розігнати протестувальників та автобус з евакуйованими проїхав до санаторію, спростовує і керівник головного управління Національної поліції Тернопільщини Олександр Богомол. Принаймні інформацію про 300 нацгвардійців, які прибули у Тернопіль, він не має.   

Люди ж продовжать стояти, поки не переконаються, що евакуйованих не привезуть у санаторій. Також жителі сіл наголошують, що вони не хочуть, щоб людей відвезли в інший санаторій, а вимагають у керівництва держави розмістити людей у облаштованих місцях, де у разі непередбачуваних обставин їм зможуть надати професійну медичну допомогу та не допустять розповсюдження вірусу.

Журналісти «20 хвилин» продовжують стежити за ситуацією неподалік села Конопківка. Більше читайте згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (264)
  • Oksana Dovgan

    Це старі новини, навіщо нам це
  • 666

    У всьому світі коронавірус атакує легені та в Україні, мозок
  • David Starr

    Он, скільки атеїстів у Микулинцях, ніколи б не подумав )
  • Валентина Дмитрин

    Якщо люди проти-їм видніше...хто там такий сердобольний-прошу дуже хоч до себе додому заберіть,якщо ті люди,все рівно,не заразні.Виходить ,що микулинчан не шкода.Ну подумаєш ,велике діло.До речі,в Україні велика кількість різних санаторіїв для оздоровлення депутатів і владної верхівки.Там точно умови не в приклад Медоборів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up