Суд виправдав тернопільську освітянку, яку звинуватили в підкупі

Суд виправдав тернопільську освітянку, яку звинуватили в підкупі

Суд виправдав майстра Тернопільського ВПТУ через відсутність в її діях складу кримінального правопорушення.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу прокурора місцевої прокуратури на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 29 липня 2019 року, яким Ірину М. визнано невинуватою та виправдано за ч.3 ст. 354 КК України (одержання працівником підприємства, установи чи організації, який не є службовою особою, неправомірної вигоди, а також прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи не вчинення будь-яких дій з використанням становища, яке займає працівник на підприємстві, в установі чи організації).

Як встановлено місцевим судом, 1 вересня 2014 року наказом директора Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі Ірину М. прийнято на посаду майстра виробничого навчання. Відповідно до посадової інструкції, майстер зобов'язана організувати та контролювати проходження виробничого навчання учнями своєї групи; слідкувати за складанням звітів про практику, нарахуванням і перерахуванням грошових коштів за роботи, виконані учнями в період виробничого навчання і практики, своєчасну виплату їм встановленої винагороди.

Виконуючи свої посадові обов'язки, 25 вересня 2017 року майстер взнала, що учениця її групи Любов М. не пройшла виробничу практику в травні — червні та вересні 2017 року, внаслідок чого не внесла оплату на розрахунковий рахунок училища. Крім того, вона не відвідує занять в училищі. Щоб дівчину не відрахували, майстер викликала її батьків. Під час розмови матір Любові М. пообіцяла передати через доньку 1500 гривень за проходження виробничої практики.

Відео дня

11 жовтня 2017 року приблизно об 11 годині Любов М. зайшла до кабінету майстрів. Оскільки Ірина М. розмовляла по телефону з іншою ученицею, дівчина віддала кошти іншому майстру та вийшла. Одразу до приміщення зайшли працівники управління Служби безпеки України в Тернопільській області та затримали Ірину М. разом з іншою працівницею. Органами досудового розслідування майстру Ірині М. пред'явили обвинувачення за ч.3 ст. 354 КК України.

Суд першої інстанції не погодився з такою кваліфікацією, оскільки з огляду на займану посаду — майстер виробничого навчання ТВПУ — Ірина М. не була суб'єктом злочину. Крім того, під під час досудового розслідування судом виявлено процесуальні порушення. На підставі цього вироком місцевого суду Ірину М. визнано невинуватою та повністю виправдано, повідомляє прес-служба Тернопільського апеляційного суду.

Не погодившись із судовим рішенням, прокурор подав апеляційну скаргу та просив вирок суду першої інстанції скасувати та ухвалити новий, призначивши Ірині М. покарання у виді штрафу в розмірі 8 тис. 500 грн.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи прокурора, пояснення виправданої та її захисника, дослідивши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення і підстав для його скасування немає, а тому апеляційну скаргу прокурора слід залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції — без змін.

Довідка

Стаття 354 ККУ. Підкуп працівника підприємства, установи чи організації. 

Відповідно до ст 12 КК України, правова кваліфікація ч.3 ст. 354 КК України належить до тяжких злочинів. Санкція статті передбачає: штраф - від 250 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; від 100 до 200 годин громадських робіт; або до 2-х років обмеження або позбавлення волі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up