Партнер рубрики Події

Тернопіль: люди перекрили трасу на Козову

Тернопіль: люди перекрили трасу на Козову
Акція протесту проти будівництва індичатника у їхньому селі виникла у жителів Великого Ходачкова спонтанно. Селяни просто ходили туди-сюди через “зебру”. Тепер бояться переслідувань міліції і відмовляються підписувати пояснення

Люди перекрили трасу, яка проходить через село Великий Ходачків, у неділю, 20 травня, вдень. Таким чином вони протестували проти побудови у їхньому селі ферми з вирощування індиків.
Селяни кажуть що неекологічне виробництво знищить їхнє село, тому готові боротися проти індичатника до кінця.
- На трасу вийшло приблизно 200 осіб, - розповідає жителька Ходачкова Елла Сафонова. - Люди ходили туди-сюди пішохідним переходом, не порушуючи правил дорожнього руху. Автомобілі з малими дітьми та спецтранспорт ми, звичайно, пропускали. Потім приїхала міліція, всіх зняли на камеру. Почали питати, хто організатор. А тут організаторів немає. Це — спонтанна акція. Люди один за одного...
У вівторок вранці, 22 травня, міліціонери зібрали частину учасників акції біля сільради. Просили у людей, аби ті дали пояснення, але селяни відмовилися підписувати будь-які документи.
- Чому маю пояснювати міліції, що переходив дорогу, не порушуючи правил, - каже місцевий житель Іван Курас. - Маю на це повне право. З таким успіхом мав би писати пояснюючу записку, чому стою на тротуарі чи чому сів на лавочку на вулиці. Це все роблять, аби тиснути на нас. Отак підпишемо якийсь папірець, а потім вийде, що ми — організатори перекриття траси.
За словами людей, акція розпочалася спонтанно. Жителям села набридло, що на їхню проблему ніхто не зважає.
- До водіїв на трасі ставилися доброзичливо, - каже житель Великого Ходачкова Михайло Бей. — Однак деякі водії поводилися з нами по-хамськи. Один навіть почав їхати на людей, але вони його зупинили.
Міліціонери ж запевняють, що людям за проведення акції нічого не буде. І що пояснювальні, які вони просять написати, — проста формальність.
- Претензій ні до кого з людей не маємо. Ні до когось зокрема, ні загалом до громади, - каже начальник міліції громадської безпеки Козови Василь Дідух. - Хочемо у людей взяти коротке письмове пояснення, чому і як ходили пішохідним переходом. Адже у міліцію звернувся один із водіїв, який не міг проїхати трасою. Люди мають право відмовитися давати пояснення. Але це теж слід зафіксувати письмово...
Селяни відмовилися давати пояснення, однак письмову відмову не підписав жоден із них. Перенесли це питання на збори у четвер. Тоді мають зібратися і представники влади, і юристи, і люди, які будують птахофабрику.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    Я стояла в тій пробці годину, перекрили дорогу зі всіх сторін ПРЕДУРАШЕНИЙ народ ,нехай йдуть під будинок тієї людини якою вони не задоволені і там пікетують до чого тут люди взагалі з інших областей??? які немають до цього ніякого відношення, жінка яка там стояла залишила на стареньку бабусю двох маленьких діток і спішила до дому, я бачила як вона плакала і просила пропустити їх, а тим уродам сільським було наплювати на людей, то чого вони дивуються що владі наплювати на них??
  • Anonymous

    до відома Андрія тебе поселити жити пвд тою фермою щоб ти нюхав це все гімно з індичатника де буде 50 тис голів чи може ти живеш там в полі в замку під штрекою і людей дуриш

    Anonymous reply Anonymous

    Якби все було нормально з тим індичатником то люди б дорогу не перекривали. Ніхто ж нормальний не відмовиться від роботи. Значить є причини чому люди проти побудови - або санітарні норми недотримані або екологічні можливо й ше щось. І отак зазря ганити все село шо ледацюги і пияки не варто.
  • Anonymous

    Там пару репетунів ... ходачківських за підбурювання до криміналу і все буде тихо.Дивтися їм ще не надоїло їсти польське мясо бо свого немає вдосталь.Жінок посилати на зарообітки бо немає робочих місць.Вулиці в болоті ямах бо СРада немає за що ремонтувати.Нічого ... про майбутнє не думає.КАША З НЕБА НЕ ВПАДЕ !Треба працювати.Міліції бояться.А де ті верещуни що вас підбивали на трасу..СЕРЕД ВАС ... свого розуму немаєте.
  • Anonymous

    Не розумію, чому коментарі такі злісні. Такого плану акції протесту - найбільш дієві, адже протести під облрадою чиновникам до одного місця. Якщо люди пішли на такий крок - то це означає, що це для них дійсно болюча проблема, а не тому що вони бомжі чи не хочуть працювати (як тут деякі висловлюються). "Владнання чисто по-українськи" означає: "моя хата скраю", це звичайна покора всяким грошовим мішкам, дозвіл їм вилізти собі на голову. А ходачківці молодці, вибрали європейський варіант, захищають свої інтереси. Саме такі люди є основою того демократичного суспільства, до якого варто прагнути. А "психологія обмеженого холопа" - це сидіти і чекати, що прийде добрий дядько депутат і щось зробить. Не буде такого. За своє життя і благополуччя потрібно боротися
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Скільки коштує м’ясо до великоднього столу у Тернополі: порівняли ціни у супермаркетах та на ринку photo_camera 18:03 На Гайовій поклали новий асфальт: який вигляд має вулиця після реконструкції photo_camera 17:20 На Кременеччині віддали землю під сміттєпереробний завод, а отримали — борги за оренду в сотні тисяч 16:40 Помічник лісничого з Тернопільщини привласнив з каси 80 тисяч. Що йому загрожує Від читача 14:51 Участь в «Армії відновлення» Тернопільщини – Ваш реальний внесок у Перемогу! 16:15 Втеча від мобілізації? Перевірили, що робить Труш в університеті та чи стоїть на військовому обліку 15:30 Скільки коштує великодня атрибутика у магазинах та супермаркетах Тернополя 14:55 Сезон полуниць стартує: що важливо знати, аби не отруїтись 14:20 Тернополянин залишив наплічник біля камер схову в магазині, а коли повернувся — його там не було 13:31 Тернополянка Наталя Яремчук напекла та передала хлопцям на фронт понад три тонни солодощів play_circle_filled photo_camera 12:46 Кабмін розглядатиме законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук 12:04 Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up