Тернопіль має чому позаздрити прифронтовому Маріуполю

Тернопіль має чому позаздрити прифронтовому Маріуполю

Після окупації Донецька металургійний Маріуполь частково перейняв повноваження обласного центру. Зокрема, в місто "перебрались" три  університети, Головне управління поліції Донецької області, лікарні. Це унікальний випадок, коли війна призвела не до занепаду міста, а навпаки, стала рушієм позитивних змін. Про це кажуть самі маріупольці.

Журналістам із Західної України міська влада Маріуполя організувала прес-тур, аби розвінчати міфи та довести, що місто в багатьох речах випереджає міста, яких не торкнулася війна.

Пережили жахіття війни

Найбільшим жахом для Маріуполя обернувся раптовий обстріл житлового мікрорайону "Східний" 24 січння 2015 року. За три хвилини десятки вбитих та сотні поранених. Пошматовані осколками тіла десятками лежали просто на вулиці. Сьогодні в місті навкруги висять прапори, пропагують вишиванки, не видно політичних гасел.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">Наприклад ось цей магазин вирішиусі попадання осколків приховати зірочками. Страшно уявити,що б було, якби поруч була людина.

Металурги з покоління в покоління

Маріуполь все ж залишається металургійним містом, заводи якого приносять основний прибуток. Журналісти відвідали Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча. Масштаби просто вражають, це як місто в місті. Люди поколіннями та родинами ціле життя працюють на заводі, але й отримують за це непогану заробітну платню - в середньому 10-15 тисяч.

Але є й "інша сторона медалі" - молодь свідомо йде на шкідливу роботу з набагато вищою заробітною платою, щоб швидше отримати стаж і вийти на на пенсію.

Ноу-хау по-Маріупольськи

В Маріуполі за дев’ять місяців в Маріуполі створили ЦНАП, який Президент Петро Порошенко визнав найкращим в Україні. Не одразу й скажеш, що в тут видають довідки - приміщення більше схоже на арт-кафе чи дизайнерський офіс. Для його створення при вартості в понад мільйон євро міський бюджет витратив лише 10 тисяч гривень. Решта оплатили підприємці, інвестори та чиновники.

Нині ЦНАП надає понад 160 видів послуг: від реєстрації місця проживання, громадської організації — до виготовлення закордонного паспорта. За чотири місяці до нього звернулися 120 тисяч осіб.

Пляж для інвалідів

Місто відоме не лише металургійними заводами, але й морем. Зокрема, в Маріуполі є пляж для інвалідів, аналогів якому немає в Україні. Доїхати на нього можна на тролейбусі з низькою посадкою, до води ведуть пандуси з поручнями, є спеціальні душові та вбиральні. Сюди приходять відпочивати не лише люди з особливими потребами, адже цей пляж вважається найкращим у місті.

На жаль, у Тернополі немає таких умов не те, що для інвалідів. Навіть душі на пляжі та вбиральні на "Циганці" закриті від початку купального сезону. Унікальний маріупольський пляж ще й тим, що вздовж нього є діюча залізнична колія. В мерії думають як демонтувати чи приховати колію, але поки що цей проект не на часі, бо на нього підуть мільйони.

церкви з родзинкою

Ще на Сході відрізняється відношення до релігії - церков небагато, але чимало з "родзинкою". Зокрема настоятель Свято-Володимирського храму мікрорайону "Східний" не лише читає проповіді, а й вирощує на території церкви овочі, облаштував дитячий майданчик, а ще розводить папуг, фазанів та павичів, і кожен охочий може прийти на них подивитись. Також  каже, що кожен може прийти до нього та просто поговорити, та спитати життєвої поради.

Порушників ловлять камери

В Маріуполі, куди було передислоковано міліцію Донеччини, не було геть нічного для того, аби виконувати свої обов’язки. Проте це було єдине місто, яке на той час незневірилось та допомагало поліції. В 2014 році правоохоронці виявилися неготовими до подій. В результаті - напади на будівлі міліції в Маріуполі, Донецьку, Слов’янску, Краматорську, загинули працівники міліції.

Зараз Головне управління національної поліції Донецької області чи не найзразковіше в Україні. Гордість поліції – унікальний аналітичний центр, ідею якого підгледіли в поліції ОАЕ. В рекордні сторки за 9 місяців у підвальному напіврозваленому приміщенні побудували сучасний аналітичний центр, в який вклали не один десяток мільйонів гривень, переважно інвестицій.

Зокрема, придбали спеціальні камери, працює програмне забезпечення, яке орієнтовано на конкретні завдання - розшук злочинців, викраденого транспорту, охорону громадського порядку під час масових заходів. За допомогою камер можуть відстежувати будь-яку автівку в області - не тільки по номеру, але й за коліром та маркою. 

Також впровадили безкоштовний мобільний додаток «Поліція 102», за допомогою якого можна миттєво покликати правоохоронців на допомогу чи повідомити про правопорушення лише одним дотиком до екрану свого гаджету. Наразі він діє в 2 областях – Донецькій та Закарпатській.  Це така собі тривожна кнопка, яка завжди з собою.

"Переселенці - це не тягар, а ресурс"

З початку війни з Росією в Маріуполь до 470-тисячного міста переїхали 110 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Мер Вадим Бойченко каже, що не розуміє міста, які скептично ставляться до переселенців, мовляв вони стануть для міста тягарем. Навпаки, переселенці - це ресурс для розвитку економіки.

- Якщо до нас їдуть люди - це добре, - каже мер. - Переселенці - це не тягар, а ресурс.  До нас приїжджають чимало фахівців, підприємців, які змушені були залишити все. Тепер вони "відбудовують" це в Маріуполі. Та й наші бізнесмени мають чого повчитися  в них, таким чином створюється конкурентний ринок. Наша справа створити робочі місця та допомогти з житлом, решта - за ними.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Герасимчук Ростислав

    Але як не крути, всі вони там хлібом і сіллю москаля б зустрічали.

    Stels reply Герасимчук Ростислав

    Всі вони там .... б ..... це просто шедевр аналітики ,вата аплодує стоячи )))
  • Stels

    У Тернопіль у владу потрібно запросити патріотів з Маріуполя ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up