Партнер рубрики Події

Загадкова смерть журналіста Ярослава Буяка: більше питань, аніж відповідей. Де було тіло два місяці?

Загадкова смерть журналіста Ярослава Буяка: більше питань, аніж відповідей. Де було тіло два місяці?
  • Чому, якщо помер у лікарні, медики не повідомили поліцію? Чому тіло нашого колеги два місяці утримували в моргу? Ми вимагаємо відповіді на ці та інші питання і вже спробували отримати відповіді на частину з них.
  • Редакція "20 хвилин" є незалежною від влади та олігархів. Ми завжди даємо перевірену інформацію, розслідуємо суспільно важливі події, піднімаємо актуальні проблеми. Залишаємо цей матеріал відкритим, аби якомога більша людей дізналися про повний безлад у системі! На місці пана Ярослава насправді могла бути і інша людина...
  • Будем вдячні, якщо підтримаєте розвиток незалежної журналістики, оформивши підписку. Посилання нижче. 

Насолоджуйтесь необмеженим доступом до новин

За кілька днів минає два місяці від дня смерті нашого колеги, журналіста та ветерана АТО Ярослава Буяка. Проте його досі не можуть навіть поховати. Похорон і прощання знову перенесли — на цьому наполягла поліція. І пояснили: аби переконатись, що у моргу два місяці лежало тіло Ярослава та хто і на якому етапі допустився фатальної помилки, що призвели до повного хаосу.

Пройти три кола пекла, щоб поховати сина

Піднімаючи ці питання, ми одразу перепрошуємо у батька Славка, якому майже 90 років – чоловікові зараз надзвичайно важко. Майже два місяці він не знав про долю сина анічогісінько. І зараз змушений пройти три кола пекла, аби похоронити власну дитину. Проте ми змушені писати про цілковитий безлад. Це єдине, що можемо зробити для нашого колеги і всіх його родичів, які, як і тіло Славка, стали заручниками чиєїсь халатності. Це якщо не сказати більше.

Відео дня

Нагадаємо, наш колега зник близько 26 липня. Коли його телефон мовчав тривалий час, колеги сповістили родичів – батька, якому поза 90 років, і двоюрідного брата. Родичі відкрили квартиру, де останніми роками проживав журналіст. І переконались – у помешканні все в порядку, документи Славка на місці. А за ним, як і його мобільним, наче слід простиг. Тоді брат написав заяву до поліції, а Ярослава Буяка оголосили у всеукраїнський розшук, як безвісти зниклого.

Коли пошуки не дали результатів, а слідчий запевнив колег, що розіслав запити до всіх інстанції, проте ні у лікарнях, ні в моргах Тернопільщини тіла Славка не виявили, колеги-журналісти спробували шукати самотужки, опублікувавши дописи про розшук чоловіка на сайтах та місцевих групах у Фейсбуці. І це дало результат. З одного боку поліція оприлюднила повідомлення, що тіло журналіста виявили в моргу, а на мобільні наших колег почали надходити дзвінки зі Славкового телефону. На тому боці слухавки повідомляли, що чоловік, схожий на Славка, потрапив до лікарні 27-28 липня і майже одразу там помер. Що його тіло передали до моргу психоневрологічного диспансеру.

Коли Славік зник, рідні не кинулись одразу його шукати, бо той попереджав, що, може, поїде в санаторій як учасник АТО. Проте минуло кілька днів, а від нього ні слуху ні духу. Хоча до цього він щодня, принаймні раз на день, дзвонив батькові.

До моргу передали історію і бірку – все з прізвищем

Тоді вони самотужки почали його шукати. Дзвонили у швидку та лікарні. Шукали і за прізвищем, і за описом. Всюди їм відповідали: такого немає. Телефонували брат з племінницею і до моргу – там теж відповіли – немає. Хоча, забігаючи наперед, повідомимо: в ці дні, коли телефонували родичі, Ярослав вже був мертвим. Більше того, йому вже зробили розтин. І ще один нюанс: і в лікарні, куди його привезла швидка, і в морзі знали його дані – прізвище, ім’я, по-батькові і вік. А коли його оформляли до стаціонару – у кишені нашого колеги лежало посвідчення учасника бойових дій…

27 липня бригадою швидкої допомоги Ярослав Буяк був доправлений до лікарні у стані середньої важкості. Прийняв його черговий лікар, повідомив під час пресконференції Михайло Вовчук, в.о генерального директора Тернопільського обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань, де лікували Ярослава Буяка і де він помер.  

— Направили на лікування в нарковідділ, надавали йому меддопомогу і стан його був задовільним, — каже Михайло Вовчук. — Близько третьої ночі чоловік став у туалет, йому раптово стало зле, і він знепритомнів у коридорі.

Близько пів години його намагалась врятувати реанімаційна бригада, проте Ярослав помер. Через кілька годин його тіло було направлене до моргу, який розміщений на території тієї ж лікарні. Разом з тілом медики передали історію хвороби і бірку. На обох носіях було зазначене прізвище (!). У цьому запевняє пан Вовчук.

Далі він пояснив: коли після розтину минає днів 7, а ніхто з рідних не прийшов забрати померлого, звідти дзвонять медикам відділення, де й помер пацієнт, та повідомляють, що тіло не забрали. А ті мають повідомити орган місцевого самоврядування. Там або шукають родичів, або ховають за кошт міста. Цього разу ніхто нікому не дзвонив. Чому?

Питаннями померлих в лікувальних закладах поліція не займається, запевняє начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол. Лікарня передає тіло в морг, ті роблять розтин і, якщо його ніхто не забирає, повідомляють про це орган місцевого самоврядування.

Просто зігнив у моргу

24 вересня колеги і рідні мали провести Ярослава Буяка в останню путь – майже через два місяці після його смерті. Адже у довідці про причину смерті зазначена дата: 30 липня 2021 року. Тобто, вже тоді спеціалісти, які проводили розтин тіла, знали, хто він і що він помер.

Від почутого, зокрема, від брата померлого колеги, волосся дибки стає. На жаль, поки що так і не отримали чіткої відповіді, хто і на якому етапі перетворив смерть тернополянина на фарс, а його тіло чи то через бюрократичні помилки, чи через чиюсь халатність вже два місяці не можемо поховати. Наразі майже у всіх структурах тривають розслідування. Проте ми поцікавились у керівників — як і на якому етапі «загубили» тіло журналіста. Нижче читайте їхні відповіді. І те, про що розповів брат померлого.

— Коли нас покликали на опізнання до моргу, температура в середині була, як на вулиці, чи у приміщенні, — брат померлого журналіста Андрій Буяк ледь стримувався. — Я нікому не побажаю бути на такому упізнанні. Тіло було повністю знищеним.

Чому тіло було в жахливому стані?

— Проведено розтин покійного, складено протокол, проведено дослідження внутрішніх органів і виписано довідку про смерть, яка була залишена в моргу судмедекспертизи, — повідомив Євген Москальчук, директор Тернопільського обласного патологоанатомічного бюро. — Морг психоневрологічної лікарні обслуговує власне лікарню, наркодиспансер, а також він в оренді судово-медичної експертизи. Ми зробили розтин покійного і залишили довідку про причину смерті. Далі мали прийти родичі і забрати тіло.

Зараз і ця структура проводить розслідування, висновки якої оприлюднять згодом.

А щодо жахливого стану тіла, Євген Москальчук теж пояснив.

— Місяць перебування в холодильній камері висушує тіло, — пояснив Євген Москальчук. — Тому він (Ярослав – прим. авт.) чорний. Йде муміфікація. А як виключають холодильну камеру – тіло розкладається. Якщо працює – температура там +4. На відміну від закордону – там тіла заморожують.

Чому не сказали про тіло поліції?

Вимкнення напруги у холодильниках, на жаль, – звикла річ, каже Євген Москальчук.  

Чому про тіло нікому не повідомили, він не знає, бо перебував у відпустці. Це мають з’ясувати під час розслідування. Проте припускає, чому таке могло трапитись: коли поліцейські дзвонили і надсилали запити, вони шукали неопізнане тіло. Їм і дали інформацію та фото померлих, прізвища яких були невідомими. За фото родичі, відповідно, Славка не упізнали. А за померлих, тіла яких не забирають, але їм зробили розтин, — ніхто й не питав. Тому й не повідомили про такого чоловіка.

Поліція ж проводить і слідство у справі смерті Ярослава, і внутрішнє службове розслідування. У рамках слідства з’ясовуватимуть, чи не було насильницької смерті та чимало інших моментів. Саме тому, аби потім не проводити ексгумації, затримали на кілька днів поховання Ярослава Буяка. Також поліція з’ясовуватиме, чиї дії чи то бездіяльність призвели до цього хаосу навколо смерті і тіла журналіста.  

— Ми з’ясовуватимемо, чи був рух коштів по банківській картці померлого, бо оперативно маємо інформацію щодо роботи мобільного і дзвінків, надіємось, що нам допоможуть судмедексперти та отримаємо доступ до медичної документації і додатковий висновок, — каже Олександр Богомол. — Ми також проведемо перевірки щодо можливої неякісної роботи лікарів.  

Власне розслідування проведуть, і то терміново, в Департаменті охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. У цьому запевнила Тетяна Скарлош, заступниця директорки департаменту.

— Зараз коментарі давати важко, бо потрібно вивчити діяльність всіх ланок, — каже Тетяна Скарлош. — Зазвичай про стан здоров’я пацієнта інформацію надають родичам чи близьким людям. І за це несе відповідальність лікуючий лікар. У даному випадку пацієнт не надав інформацію про таких людей. Після смерті пацієнта його тіло  направили на розтин, і де стався оцей збій комунікації, ми це з’ясовуватимемо і про все повідомимо.  

І Тетяна Скарлош підтвердила: якщо пацієнт помер і його тіло не забирають, про це потрібно повідомити орган місцевого самоврядування. Чому цього не зробили і хто не зробив – вже найближчим часом почнуть вивчати. А почнуть власне розслідування з медичної документації.

Ми стежитимемо й надалі за цією ситуацією та повідомлятимемо наших читачів, родичів та колег Ярослава про результати розслідування всіх структур. А також про те, діяльність кого, чи то пак – бездіяльність, призвела до хаосу та того, що тіло нашого колеги, хоча його дані були відомі і лікарям, і в моргу, просто було знищеним… А це вже, на думку колег-журналістів, можна розцінювати як наругу над тілом. І за це також існує кримінальна відповідальність. Проте нам залишається лишень чекати на результати розслідувань та молитись за спокій душі р.б. Ярослава…

Редакція висловлює щирі співчуття батькові, братові, дітям Ярослава, його колегам і друзям. Спи спокійно. Нехай затишно буде твоїй душі у Божих обіймах….

Читайте також:

Він був профі і марив журналістикою – пам’яті нашого колеги Ярослава Буяка
У Тернополі безслідно зник журналіст і ветеран АТО Ярослав Буяк

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач31

    В мене мама 24.05 поламалась в психоневрологічній лікарні повністью ноги і таз після інсульту, 18.08 вона переживши 3 операції померла через лікарську халатність…. Всім все фіолетово і лікарям і поліції, в нас лікарі ні ща що не відповідають …один труп більше один меньше …
  • Ольга Цвек

    Царство небесне співчуття рідним
  • Olena Fedtschyschyn

    На 2 місяці про людину забули, а тепер щось вимагають🤦🏼‍♀️

    Лілія Буяк reply Olena Fedtschyschyn

    Olena Fedtschyschyn хто забув?
  • Стефа Смукович

    Бо у нас в державі повний безлад і безвідповідальність. Ніхто не хоче працювати, зато зарплати хочуть високі. От як і випадково знайшли труп коли шукали хто стріляв в помічника президента.

keyboard_arrow_up