Волонтери Тернопільщини накрили святкові столи для воїнів на передовій

Волонтери Тернопільщини накрили святкові столи для воїнів на передовій
  • Домашні ковбаси, кутя, свіженький хліб, вареники з капустою – лише частина страв, які гуртом наготували волонтери Тернопільщини.
  • Так вдалося хоча б трохи подарувати відчуття домашнього затишку, тепла захисникам, які вже другий рік поспіль зустрічали Святвечір, Різдво Христове в окопах та бліндажах.

Ініціатором святкової вечері для українських воїнів на лінії фронту виступає громадське формування з охорони громадського порядку «Самооборона Козівщини». Цілими родинами ще з 2014 року вони допомагають хлопцям та дівчатам, які борються з російським ворогом.

— То вже з 10 років триває ця війна….Хтось з перших днів захищає, хтось підтягнувся протягом останніх двох років. Ці хлопці та дівчата – титани. У таких надскладних умовах вони ще усміхаються, висловлюють всім нам слова підтримки. Тільки завдяки їм ми маємо вільну Україну, можемо спати у своїх ліжках, бачити як зростають наші діти та збиратися у колі рідних. Тому не шукаємо виправдань, а робимо для них все, що можемо. Треба обладнання – збираємо кошти та купуємо, треба амуніція – також. А ці вечері – приємний бонус, — кажуть волонтери формування.

Відео дня

Об’єднанні задля захисників

Один з волонтерів формування Олег Миц розповідає, ідея святкової вечері – вже як добра традиція, до якої ще з 2014 року долучаються волонтери з різних областей України. Дехто додає до страв ще й святкові бокси з маленькими подарунками. Цього року традицію вирішили не порушувати, адже зима проходить без блекаутів і більш-менш спокійно.

— Це була масштабна підготовка. Нам хотілося охопити якомога більше бригад, нагодувати більше людей. Ми розуміли, що тільки наші родини не впораються, тому залучили до процесу людей з Бережан, Козової, села Яструбове. Відгукнулися і господині парафії Собору Святого Петра і Павла УГКЦ. Загалом трудилися кілька десятків людей. Хтось набирав продукти і готував на власній кухні вдома, хтось об’єднувався і готував на підприємствах. Ми постійно підтримували зв’язок, звітували на якому етапі вже, — каже Олег Миц.

Маючи чималу кількість продуктів, господині намагалися приготувати різноманітне меню. Зі слів волонтерів, робили як м’ясні, так і пісні страви.

— Кутю варили, капусту тушили, пляцки та сухарі пекли, хрін терли, горіхи лущили Все як годиться, щоб до наших хлопців там, далеко від дому, в холодних бліндажах та окопах прийшло таке величне і таке родинне свято – Різдво Христове. Все це робили з материнською любов’ю, вдячністю та вірою у світле майбутнє. Знані на Тернопільщині майстри своєї справи Андрій Раєвський та Олег Весна готували для наших військових хлопців смачні домашні ковбаси, шинки, бочки. Хто не зміг долучитися до приготування, то приносили нам мед, мак, горіхи, сушеня, калачі, пампухи, м'ясні консерви, тушкованку, паштети. Наші аграрії поділилися з нами паливом, а також виділили кілька поросят. Тож всі шинки та ковбаски були зі свіжого м’яса, — розповідає пан Олег.

Окрім смаколиків, захисники просили привезти ще й медичні засоби. В осінньо-зимовий період найбільше потребують противірусних, знеболювальних.

Раділи та дякували

19 грудня волонтери об'єднаного штабу Благодійний фонд «Волонтерський рух Козівщини», Спілки бійців та волонтерів АТО «Сила України», Самооборони Козівщини кількома машинами відправилися на передову, аби передати смаколики захисникам.

— Ми заздалегідь визначили маршрут, додзвонилися до хлопців і попередили про свій приїзд. Почали ми з півдня, а закінчили Північно-Східною Україною. Тобто, охопили всю лінію бойових дій: Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Донецька та Харківська області. Ми віддавали хлопцям всі пакунки, обіймали їх, дякували за захист та вітали з різдвяно-новорічними святами, — каже Олег Миц. — Хлопці дякують за турботу і наголошують, боротимуться з російським ворогом до останнього. Не пропускатимуть його далі. А від всіх українців просять підтримки та молитви за їх здоров’я.

Жителька Бережан Галина Сапеляк також долучається до допомоги військовим. Вона наголошує, поїздки зі смаколиками мають бути частішими і не лише на свята.

— Ми з вами подарували нашим воїнам частинку різдвяних свят. Щиро дякую всім людям від імені хлопців. Повірте, що наша підтримка допомагає нашим військовим боронити нашу державу. Бажаю нам всім здоров'я і Перемоги! Слава Нації! Смерть ворогам! — каже жінка.

Після новорічних свят волонтери знову планують відвідати хлопців на фронті. Інформація про потреби незабаром буде на сторінці «Самооборона Козівщини». Долучайтеся до добрих справ!

Читайте також:

У Тернополі 28 грудня відбудеться благодійний концерт «Новорічна феєрія»

З такими воїнами буде мир, буде Перемога: тернополяни вітають зі Святвечором та Різдвом Христовим

Волонтери Тернополя організували ярмарок, аби придбати авто для військових (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Іра Дутка

    Якби не волонтери свʼятої вечері ніхто б не бачив.Бідолашна армія.
  • Людмила Корчевська

    Ото країна... як би не волонтери то капут повний був би
  • Поліна Дайнега

    Молодці ❤️🫶🏻

keyboard_arrow_up