Партнер рубрики Події

Тернопільських лікарів відвідав парамедик з Німеччини, який рятує українських дітей (РЕПОРТАЖ)

Тернопільських лікарів відвідав парамедик з Німеччини, який рятує українських дітей (РЕПОРТАЖ)
  • В обласній дитячій лікарні побував лідер німецької організації Ambulance for Kids Марк Фрідріх. Волонтер зі своєю командою перевозить важкохворих та поранених українських дітей у медзаклади в межах нашої країни, а також на лікування за кордон.
  • Чоловік познайомився з тернопільськими лікарями і презентував для них спеціальний реанімобіль для транспортування малечі.
  • Більше – читайте у репортажі «20 хвилин».

44-річний німець Марк Фрідріх за професією – фельдшер швидкої допомоги й інструктор з екстреної і тактичної медицини. Коли розпочалась повномасштабна російсько-українська війна, чоловік стежив за подіями і щиро прагнув якось підтримати Україну. Іноземця найбільше вразив момент, коли 9 березня 2022 року росіяни обстріляли пологовий будинок і дитячу лікарню в Маріуполі. Тоді він зрозумів – всі свої сили спрямує на допомогу українським дітям.

Відео дня

Марк заснував благодійну організацію Ambulance for Kids, яка займається транспортуванням поранених та важкохворих дітей в медзаклади у безпечних областях. Також у волонтерів є можливість вивозити малечу на лікування й реабілітацію до Німеччини. Маленьких пацієнтів транспортують у спеціальному реанімобілі – мобільному відділенні інтенсивної терапії.

Допомогли дітям з Тернополя

Фонд Марка Фрідріха працює від лютого 2023 року. За цей час команда перевезла до 100 дітей, серед яких були й паліативні – прикуті до ліжка. Фонд фінансують різні німецькі благодійні організації. До Тернополя волонтер прибув у рамках свого візиту містами західної України. Його місія – налагодити відносини з місцевими лікарями й медзакладами, говорить Ірина Тимчук, представниця ГО «Захист-об’єднання волонтерів», яка працює з Марком.

– Марк виявив намір приїхати в Україну, бо йому бракує співпраці з нашими медиками. Він хоче вивозити дітей з «гарячих» територій у безпечні місця, і також при потребі транспортувати їх у Німеччину. Тернопільська обласна дитяча лікарня – не перша у рамках візиту. 12 лютого ми вже були у Хмельницькому, далі їдемо в Івано-Франківськ, Львів, Рівне, Чернівці та Вінницю, – зауважує жінка.

Ірина Тимчук розповідає, що вже мала досвід співпраці з організацією Ambulance for Kids, коли з Тернополя за кордон реанімобілем транспортували хворих дівчаток-близнючок. Це уродженки нашого міста – Єва та Ангеліна Гаврилюки. Вони народилися з важкою вадою стравоходу.

– До нас звернулася їхня мати Марія з проханням знайти спеціальне харчування для хворих доньок. Виявилося, що цього замало і дітям загрожує смерть. В процесі співпраці з польськими волонтерами ми вийшли на Марка. Дівчаток реанімобілем вивезли у Жешів в Польщі, а звідти літаком – до Німеччини. Там вони на лікуванні і реабілітації. Дітям вже рік. Їм не давали шансів на життя, а тепер вони нормально розвиваються і мають шанс на щасливе майбутнє, – додає Ірина.

Про оснащення реанімобіля

Парамедик продемонстрував працівникам тернопільської лікарні можливості реанімобіля. 

За словами Марка, діти – не маленькі дорослі і для їхнього транспортування потрібне особливе обладнання. Волонтер прагне, аби німецькі стандарти взяли до уваги в Україні. Його мобільне відділення інтенсивної терапії призначене для безпечного й довготривалого перевезення дітей на великі відстані та у складних дорожніх умовах.

В реанімобілі можна транспортувати пацієнтів різного віку – від немовлят до підлітків. Для маленьких діток є транспортний інкубатор, а старших кладуть і фіксують на спеціальній висувній платформі. Процес перетворення інкубатора на звичайне крісло займає до 5 хвилин.

Дитина лежить на вакуумному матраці, що підігрівається. В реанімобілі є балони різного об’єму, в яких зберігається 10-12 літрів кисню, що дозволяє перевозити пацієнта на значні дистанції.

Авто оснащене портативним апаратом УЗД, ще у ньому можна зробити ехокардіографію та взяти кров на аналіз й отримати роздруківку результату. В реанімобілі, додає волонтер, є запаси німецьких медикаментів. Зберігати їх можна у спеціальному боксі для підігріву або у холодильнику.

Ще у Марка є ідея перетворити частину авто на дитячу кімнату. Хоча у ньому вже є іграшки, щоб заспокоїти та відволікти діток під час поїздки. 

Після презентації реанімобіля Марк Фрідріх зустрівся з колективом Тернопільської обласної дитячої лікарні в конференц-залі, де показав презентацію і розповів про свою діяльність. Також з головним лікарем Григорієм Корицьким обговорили можливість транспортування хворих дітей з Тернополя на лікування до Німеччини. Наприклад тих, які постраждали у ДТП чи отримали інші серйозні травми. Крім того, поспілкувались про можливість стажування тернопільських лікарів у німецьких клініках.

 

Читайте також:

Тернополянка розмальовує залишки зброї для іноземних аукціонів, аби допомогти ЗСУ

Кожна копійка на вагу золота: донька захисниці збирає кошти на авто для армії

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up