Тернополянину, обвинуваченому у пропаганді війни, апеляційний суд пом'якшив покарання

Тернополянину, обвинуваченому у пропаганді війни, апеляційний суд пом'якшив покарання

Тернопільський пенсіонер Олександр Ч. систематично розміщував на власній сторінці у соцмережі заклики з пропагандою війни безпосередньо перед початком та під час збройної агресії російської федерації.

 

 

Тернопільський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу обвинуваченого у пропаганді війни Олександра Ч. на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 23 червня 2022 року. У суді пенсіонер повністю визнав свою провину та просив пом'якшити покарання через поганий стан здоров'я.

Про це повідомляє пресслужба Апеляційного суду.

Відео дня

Писав ще за кілька днів до війни

Нагадаємо, суд першої інстанції встановив, що 63-річний мешканець м. Тернопіль Олександр Ч., діяв умисно, мав ідеологічні та політичні мотиви, ділився інформацією на широкий загал. У період із 21 по 26 лютого 2022 року розмістив на власній сторінці  у Facebook матеріали із закликами підтримки воєнних дій країною агресором – російською федерацією на території України.

Вироком Тернопільського міськрайонного суду від 23 червня 2022 року Олександра Ч. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 463 КК України (публічні заклики до агресивної війни, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій), та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 3 років.   

 Не погодившись із судовим рішенням в частині призначеного покарання, обвинувачений подав апеляційну скаргу і просив пом'якшити покарання та на підставі ст. 75 КК України звільнити від відбування покарання з випробуванням.

 У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду Олександр Ч. повністю визнав свою провину та просив зважити на стан його здоров'я, оскільки перебуває під медичним спостереженням через хворобу Паркінсона. Проаналізувавши матеріали кримінального провадження в межах поданої апеляційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що з урахуванням наведених обставин покарання Олександру Ч. належить пом'якшити.        

Скаргу задовольнили частково

Разом із тим, доводи обвинуваченого стосовно застосування до нього положень ст. 75 КК України колегія суддів визнала безпідставними з таких міркувань. Так, обираючи вид відбування покарання, суд першої інстанції врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину та його підвищену суспільну небезпеку. А саме, що Олександр Ч. систематично розміщував на власній сторінці у соцмережі «Facebook» заклики з пропагандою війни безпосередньо перед початком та під час збройної агресії російської федерації. Розміщені ним публікації були доступні широкому колу користувачів соціальної мережі Facebook, що дає підстави вважати такі його дії максимально небезпечними в умовах воєнного стану, введеного в Україні з 24 лютого 2022 року.

Тож колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу обвинуваченого Олександра Ч. задовольнила частково. Вирок суду першої інстанції змінила та призначила йому покарання у виді позбавлення волі строком 2 роки.

Нагадаємо, нещодавно ми повідомляли, що Служба безпеки України викрила жительку Тернопільщини, яка поширювала у соціальних мережах публічні заклики до підтримки російських загарбників та маріонеткових адміністрацій окупантів.

Довідка:

Санкція статті 436 (пропаганда війни( передбачає покарання у виді виправних робіт на строк до 2-ох років, або арешт терміном до 6 місяців, або позбавлення волі строком до 3-ох років.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Марія Вигилюк

    Та таких прихильників руцького миру є ще багато.І нама що дивитися на іх розкаяння.Бо вони все одно не змінять своіх поглядів,поки іх не накажуть по всій строгості закану.
  • Ярік Мазуренок

    Це суд це ганьба
  • Надія Зінько

    Самий гуманний суд... в Тернополі
  • Валентина Потапович

    Пробачити це неможливо!!!! Ви, що ??? Зрадника пи...ц.....

keyboard_arrow_up