Тернополянка про пандемію в Англії: роботодавці не питали, чи маєш компенсацію від держави, а давали гроші

Тернополянка про пандемію в Англії: роботодавці не питали, чи маєш компенсацію від держави, а давали гроші
  • На COVID в Англії перехворіла і жінка, і її син. Єдиний раз вони ходили до лікарні. Тестів ніхто не робив, антибіотиків не призначали.
  • Гуляти можна всюди. Раніше, на початку пандемії, були зачинені та обгороджені стрічкою дитячі майданчики. Сісти на лавку – зась, а гуляти можна. Зараз обмеження зняли.
  • Попри карантин і те, що більшість великих офісних компаній працюють дистанційно, а місто ніби опустіло, вже відчувається Різдвяний дух. У Лондоні вже з’явилось святкове освітлення і, щойно темніє, місто спалахує кольоровими вогнями.

Школи були зачиненими протягом 5 місяців, але батьки щодня брали завдання на сайті школи. Проте не лише виконували їх з дітьми, а для школярів були цілі програми з відео, де вчителі пояснювали уроки і як робити завдання.

Другий, осінній карантин у Великобританії кардинально відрізняється від першого. Якщо навесні мало хто виходив на роботу, то тепер працюють практично всі.

Ми розпочали проєкт, в якому розповідатимемо про життя за умов пандемії та карантину в різних країнах Європи і світу - як це бачать тернополяни, які проживають в тих країнах.

Відео дня

Сьогодні нюансами пандемійного життя у Великобританії поділилась тернополянка Любов Лазука. Вона переїхала до Лондона 11 років тому. В Англії народилась її дитина. Невдовзі Назару виповниться 9 років.

Ще під час першої хвилі і жінка, і її син перехворіли на COVID. На щастя, перебіг хвороби був легким.

Буде важке дихання і висока температура – дзвоніть 111

  • Хворіти тут потрібно вдома, - поділилась Любов Лазука. - Ми з сином хворіли під час першого, весняного карантину. У нас обох був легкий перебіг хвороби. Пили парацетамол і, фактично, все. Пили чаї, приймали вітаміни. Також синові давала реліфер, якщо він потребував, бо він астматик. Лікар його оглянув через два тижні після того, як з’явились перші симптоми. Як і мене. Адже тоді ми вже не могли заразити інших.

Читайте також Тернополянка про пандемію в Іспанії: навіщо на пляжах малюють квадрати та як там діє карантин

Пацієнтів попередили: з’явиться важке дихання, підвищиться температура – потрібно зателефонувати за номером 111. Лікарі упродовж дня передзвонювали кілька разів, щоб моніторити стан недужих. Потім призначили очний огляд. На швидку дзвонити можна лише в критичних ситуаціях. А лікування у Великобританії COVIDу - безкоштовне.

  • Другий, осінній карантин у Великобританії кардинально відрізняється від першого, - поділилась Любов Лазука. - Якщо навесні мало хто виходив на роботу, то тепер практично усі працюють. Зачинені паби, ресторани і кафе, їжу продають лише на виніс. Всередині їсти не можна. Маски одягають здебільшого в громадському транспорті, магазинах, аптеках.

Назар відвідує 4 клас місцевої школи. Сам навчальний заклад зачинили ще у березні.

Школи в Англії працюють зазвичай до середини липня, а не як в Україні – до кінця травня.  - Як в березні закрили, аж у вересні відкрили, і зараз діти навчаються, - поділилась жінка. – Але я не можу сказати, що попри закриті школи навчання не було. Щодня я заходила на сайт школи, роздруковувала собі навчальні матеріали, і ми вдома розв’язували.

Вчителі записували відео: скажімо, як зробити сонячний годинник чи пояснювали щось у малюванні. Жінка каже – аж самій цікаво було, наскільки доступно і захоплююче це було. Згадувала свою школу, - і по доброму заздрила малому.

  • Дуже цікава сама програма для дітей, - зізналась жінка. – Лише тепер я зрозуміла, чому школярам майже не задають домашніх завдань. Бо вони дуже багато вивчають у школі. Тому вдома мають відпочити.

Відео з поясненнями матеріалу були доступними і цікавими. Діти легко засвоювали нові знання попри те, що не були у школі понад 5 місяців. З учителями учні в режимі онлайн спілкувались рідко. Але кожного тижня була нова тема.

«Для мене ця людяність була дуже дивною»

  • Коли був повний локдаун, мене вразило, що працював громадський транспорт - і він був безкоштовним для тих, хто забезпечував життєдіяльність, - поділилась Любов Лазука. – Для поліції, лікарів, навіть прибиральників - вони всі мали можливість користуватись безкоштовно громадським транспортом.

Малим підприємцям або самозайнятим особам, які сіли вдома через пандемію, виплачували близько 80% від останнього заробітку. А власники зазвичай перераховували і всі сто відсотків.

  • І ніхто не питав: чи ти отримуєш від держави компенсацію, чи ні, а платили своїм працівникам, - пригадує Любов Лазука. – Дзвонили, цікавились, чи ви в порядку, чи маєте заощадження. Вразило мене це – тут ментальність зовсім інша. Ніхто не питав, чи підготувалась до карантину. Натомість казали, що ми даємо вам таку то суму, аби ви не вичерпували свої запаси, бо невідомо, як далі буде. Для мене ця людяність була дуже дивною. Бо в Україні мені просто так ніхто не дав навіть гривні.

Тести не робили, визначили по анамнезу

Коли Люба з сином захворіли – тестів ніхто не робив. Жінка зізнається, одразу й не зрозуміла, що це. Малий покашлював, - жінка дала сильніший інгалятор. Коли й це не допомагало – зателефонувала на 111. У неї тим часом боліла грудна клітка, а головний біль, здавалося, розривав. Сильно ламало кістки. Медики радили випити Парацетамол, аби біль трохи втамувався і жінка могла заснути.

Читайте також Тернополянка про карантин в Польщі: ПЛР, не виходячи з машини - і жодної живої черги чи контакту
- В Англії на початку ніхто не робив ніяких тестів, якщо у пацієнтів були легкі симптоми, - поділилась жінка. - Навіть коли Назару було не дуже добре, нам не призначали зустріч з лікарем. Коли потрапляють в лікарню в дуже важкому стані – тоді вже роблять тести.

Паніки не було, а медики що дві години телефонували і моніторили стан. Жінка припускає, що увага до них була посиленою через те, що хлопчик має астму. В іншому разі їх навряд чи оглядав би лікар.

Дорогою до лікаря: Назар і його мама мали бути у масці, рукавицях і не користуватись громадським транспортом

Зараз школи працюють. У закладі, де навчається Назар, закрили кілька класів, де були виявлені випадки COVID. Діти до 11 років у масках в школі не ходять.

На вулицях теж рідко зустрінеш людей у масках. І в транспорті, до речі, також.

  • Зараз можна гуляти – і це прекрасно, - каже пані Любов. – Навесні можна було йти в парк на прогулянку, але, скажімо, присісти за столик – зась. На лавку сідати також не можна було. Дитячі майданчики навесні були зачиненими і обнесені стрічкою.

Закриті паби, ресторани і кафе

Магазини у березні-квітні були відчиненими, але в чергах, часом, доводилось простоювати майже годину. В самих крамницях черг не було. Але потрібно було швидко зайти, вибрати товар, розрахуватись і вийти. Тепер з закупівлею продуктів чи ліків проблем немає.

Ресторани, паби і кафе працюють лише на виніс. Лише в деякі можна зайти, аби зробити замовлення. І то - по одному-удвох.

Попри карантин і те, що більшість великих офісних компаній працюють дистанційно, а місто ніби опустіло, вже відчувається Різдвяний дух. У Лондоні вже з’явилось святкове освітлення і, щойно темніє, місто спалахує кольоровими вогнями.

  • На центральних вулицях рідким перехожим яскравими лампочками з гори всміхаються ангелики, дуже красиво, - поділилась пані Люба. - Ми вже вдома ялинку прикрасили. Самі собі робимо свято. Рутинне життя обов’язково потрібно чимось компенсувати, а святкового настрою ніколи не буває забагато. Якщо якісь події чи пандемії від нас не залежать – святковий настрій – тільки від нас.

Передріздвяного ажіотажу у крамницях, коли англійці скуповують подарунки до свят, - немає. Всі приготування до свят перейшли в онлайн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Lydia Yuzva

    Тільки харчові магазини відкриті і аптеки. В гості ходити не можна. 2 людям тільки на вулиці можна зустрітися. Літати за кордон - ні. Працюють дистанційно. Багато втратили роботу (1-2 мільйони). Працюють без змін, тільки фронтові: лікарі, вчителі міліція, водії, продавці в магазинах харчових, ну і будівельники. Тільки гуляти можна і то по двоє. Короновірусних в поліклініку не пускають. Окремо приміщення для них є.
  • Дмитро Кишкан

    В розвинутих країнах світу всі все знають і зрозуміли що цей Коронавірус фейк. Біда в тому що Українці ше не зрозуміли. Що доказує їх розвиток та деградацію.

    Mykhayilo Huryk reply Дмитро Кишкан

    Що фейк? Ковід? Купіть шапочку з фольги і носіть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up