Партнер рубрики Події

Тиждень без поліетилену: як це було. Експеримент "20 хвилин"

Тиждень без поліетилену: як це було. Експеримент "20 хвилин"
  • Перший тиждень нашого експерименту минув. 
  • Щотижня наші журналісти будуть відмовлятись від шкідливих речей та змінювати свої звички. Розпочали із семи днів без поліетиленових пакетів. Чи реально це – читайте у матеріалі.

Нещодавно у Верховній раді України зареєстрували законопроєкт 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів в Україні для мінімізації шкоди довкіллю.

Тому ми вирішили перевірити, яке воно - життя без пакетів та провести без них хоча б тиждень.

Відео дня

Упродовж семи днів ми робили покупки, безпечні для довкілля та намагались дізнатися, чи реально взагалі не використовувати пакетів.

Чим замінити пакетики

У перший день експерименту ми пішли у супермаркет робити «правильні» покупки. Їх варто ретельно розпланувати та завчасно подумати про те, куди ж складати те, що придбали.

Свій челендж журналістка розпочала з того, що вибрала в інтернет-магазині тканинну сумку для покупок – еко-шопер. Ним можна замінити поліетилетові пакети. А ще ця річ дуже зручна у використанні. Покупки не потрібно носити в руках, а можна закинути на плече у сумку.  До того ж, шопери стали справжнім стильним аксесуаром. Їх обирають не лише для покупок у магазин, а й просто, як доповнення образу.

Ціна такої сумки – 200 гривень. Варіантів у мережі – безліч. Якщо ж часу для замовлення немає, екосумку можна купити у звичайному супермаркеті.

 

Далі ж варто подбати про те, куди складати продукти, які не можна ставити у пакетики. Найлегше – із фруктами. Замість того, щоб обгортати їх у пакетики - можемо одразу приклеїти цінник.

З овочами, на яких є залишки землі, як і з сипучими продуктами – трохи важче. Хоча і тут є вихід. Екосвідомі люди порадили купувати торбинки із тканини. Найбільший їх вибір – в інтернет-магазинах. Замовити можна цілим комплектом. Так буде вигідніше. Ціна однієї – від 39 грн.

Ми знайшли набір еко-торбинок у супермаркеті. Його ціна – 129 грн. У наборі є три штуки. Їх можна використовувати, щоб набрати сипучі продукти та солодощі.

А куди ж м’ясо?

Журналісти «RIA плюс» перевірили у кількох магазинах, чи продадуть їм м’ясо та товари із кулінарії у власну тару. 

Із контейнерами ми підходили до продавчинь із м’ясних відділів та просили їх покласти туди продукти. Більшість навіть не дивувалися.

- До нас інколи приходять люди, які просять не давати пакетиків, а ставити одразу в контейнери, - розповідає продавчиня в одному із тернопільських магазинів пані Марія. – Ми завжди виконуємо прохання. Це дуже добре. Хотілося б, щоб більше людей так робили.

Продавчиня каже, що вагу, після того, як на неї ставлять посуд, обов’язково скидають на нуль, щоб люди не переплачували.

У Теребовлі чоловік живе рік без сміття

Петро Мазепа з містечка Теребовля живе без поліетилену, пластику та іншого сміття живе вже рік.  Його історія надихнула нас на експеримент.

"Жодних пакетів і жодних проблем": теребовлянець зробив відео із екошопінгу

- Стан екології - це проблема не майбутнього, а сьогодення, - каже чоловік. - Ми бачимо сміття на узбіччях, на деревах, у воді. Я зрозумів, що треба почати, у першу чергу, із себе. Бо, якщо сам не можу відмовитись від цього пакета, то, як я можу робити якісь зауваження владі та іншим структурам. Люди бездумно це все продукують, забруднюють довкілля, гинуть тварини, ми фактично вбиваємо життя своїм сміттям. У світі існує такий рух Zero Waste, який перекладається як "нуль відходів". Я вирішив спробувати приєднатись.

У своєму профілі в Instagram Петро Мазепа (mazepapetro) ділиться досвідом про те, як жити без відходів та розповідає цікавинки про екотренди.

-Це простіше, ніж здається на перший погляд, - каже він. - Коли ми на щось налаштовуємось, коли розуміємо, що робимо щось правильне, то будемо все робити так, що дискомфорту не відчуватимемо. Головне, все добре продумувати. Альтернатив є дуже багато. Цей стиль життя zero waste  - означає нуль відходів, а якщо нуль, то це нуль. Я не купую, не купував і не планую купувати будь-що, від чого залишається сміття. Навпаки, мені це подобається. Я розумію, що для себе я вчиняю правильно і живу за своїми принципами. Я не купую запакованого. Взагалі. Один із основних принципів - це уникати зайвого. Ми уникаємо зайвої упаковки. Там, де можна купити у свою тару - ми це робимо. Якщо добре пошукати, то без упаковки можна купити все, практично все. Тут стоїть питання лише свого планування. Якщо ти знаєш, що тобі потрібно купити певні продукти, то плануєш це завчасно. Навіщо мені купувати, до прикладу, печиво запаковане, якщо в іншому магазині я можу купити це ж саме у свій мішечок і потім від цього не залишиться сміття.

Тиждень без поліетилену – реально

За даними ООН, щорічно у світі використовують п’ять трильйонів поліетиленових сумок. При цьому щорічно в океан потрапляє вісім мільйонів тонн пластикової тари, у тому числі, і пакетів. Морські жителі ковтають шматочки пластику та помирають.

Пакетиків насправді більше, ніж ми думаємо. От тільки вони настільки «вкоренились» у наше життя, що стали майже непомітними.

Найбільше труднощів виникає, коли доводиться робити непередбачувані покупки. Перед тим, як забігти у магазин по печиво, доводиться подумати чи буде у вас ємкість, куди його покласти, переконалася журналістка.

Удома також потрібно буде змінювати звички. Пакет із пакетами, який є у кожного, довелось викинути. Також подумати варто і про те, куди ви будете викидати сміття, адже пакети для нього – також із поліетилену.

Важливо розуміти, які цілі ви ставите перед собою. Якщо ви вирішили зовсім не використовувати поліетилен, від заводських упаковок продуктів також доведеться відмовитись. Усі продукти, які звикли купувати запакованими, можна знайти «на вагу», але на це ви витратите більше часу. Багато продуктів пакують у картонні коробки, ще деякі – у крафтові паперові пакети.

Коментар

Ольга Турчак, журналістка

- Визнаю, тиждень без поліетилену – це доволі важко. Адже «пакетики» стали звичкою, а звички змінювати складно. Потрібно було весь час думати, чи не купила ти що-небудь в пакетику. Варто думати і замість продавців, бо практично у всіх є звичка самим все пакувати. Проте, коли я просила не робити цього, більшість із вдячністю посміхались.

 "Трабли" розпочались, коли дорогою на роботу, я, за звичкою, забігла по яблучка на сніданок. Сумочка у мене невелика, а поліетилен - табу. Довелось  нести смаколики в руках. Хоча рука до "кульочків" потягнулась. Головне тут - вчасно згадати про челендж. А ще - правило №1 - готуйтесь до нього перед тим, як розпочинати експеримент. Продумуйте наперед усі свої покупки. Це не лише корисно для довкілля, але й для гаманця.

Насправді екосвідомість - тренд серед молоді. Тому в мережі інформації про це більше, аніж достатньо. Скажу лише, що відмовитись від зайвого сміття можливо. Варто лише захотіти.  

Опитування

Готові відмовитись від поліетилену сьогодні?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up