Чи реально прожити без солі у своєму раціоні, перевіряє наша журналістка. Шостий день вона обмежує вживання солі.
Про те , чи варто відмовлятись від солі та чим це може обернутись для нашого здоров'я, розповідають лікарі.
"Можете їжу не солити, але сіль все одно будете вживати": Тетяна Бойко - лікар-гастроентеролог Тернопільської обласної університетської лікарні.
- Сіль складається з двох хімічних елементів - це Натрій та Хлор. У певних дозволених межах вони потрібні для раціону людини, - коментує лікарка. - Основна роль, яка створює і шкідливий, і позитивний вплив на організм - це регулювання кількості води в організмі за рахунок того, що Натрій затримує рідину.
Гастроентеролог розповідає, що науковці досі сперечаються про шкідливість чи користь для організму. У 2014-му році організація охорони здоров'я України затвердила такі допустимі норми вживання солі: добова норма вживання Натрію - до 2000 грамів, що відповідає 5 грамам солі. Важливо звернути увагу на те, що в солі може бути не тільки Натрій. У солі може бути і Кальцій, і Йод.
- Ви можете не солити їжу, але маєте звернути увагу, що сіль міститься в багатьох готових продуктах, - каже Тетяна Бойко. - Якщо взяти нормальний раціон людини - вона їсть хлібо-булочні вироби, готові продукти харчування, солодощі, консервантом зазвичай у них слугує сіль. Тому за добу людина набирає від 3 до 5 грамів солі навіть із цих продуктів.
Сіль може бути шкідливою, якщо вживати її більше, ніж потрібно. За словами лікарки, особливу увагу на вживання солі варто звернути людям, які мають проблеми серцево-судинної системи. Кардіологи рекомендують знизити вживання солі до 3-5 грамів на добу.
- Серед позитивних впливів солі на організм варто виділити - наявність електролітів, необхідних для людини, - каже пані Бойко. - Ще сіль регулює кількість рідини. Якщо повністю людина дотримується безсольової дієти, виробляється менша кількість соляної кислоти в шлунку, може виникнути зневоднення організму, проблеми із тиском, серцево-судинні проблеми.
За тиждень такі зміни не загрожують людині.
- Сіль часто буває з додаванням йоду, - продовжує лікарка. - На жаль, зараз Тернопільська область є ендемічною. Тобто багато людей тут страждають на йододефіцит. Тому їм рекомендовано додатково вживати продукти із високим вмістом йоду. Проте в йодованій солі є не найбільше йоду, порівняно з іншими продуктами. Йод, який може міститись у солі, дуже швидко руйнується.
Тому, якщо ви обираєте йодовану сіль - варто звернути увагу на зберігання її. Таку сіль потрібно помістити у ємність, яка щільно закривається.
Для профілактики йододефіциту інколи можна вживати таку сіль, проте весь час це робити не потрібно.
"До року дітям їжу краще не досолювати": Лілія Глинчак - дитячий лікар-гастроентеролог Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні.
- Сіль - необхідний компонент для дитячого організму, - каже лікарка. - Проте її надлишок може бути шкідливим. За рекомендаціями, до року, а краще навіть до двох-трьох років, їжу дітям краще не досолювати. Сіль - натурального походження. Вона міститься в кашах, у деяких овочах, тому усю необхідну сіль дитячий організм може отримати з таких продуктів.
Обережними потрібно бути із хлібом, адже там є навіть надлишок солі. Лікарка каже, що коров'яче молоко містить на 25% більше солі, ніж грудне молоко. Тому його варто давати діткам із пів року.
- Якщо вага дитини - 10 кілограмів, то можна лише 0,5 грама солі в чистому вигляді на добу, - каже Лілія Глинчак. - Старшим - можна до чайної ложки на добу. Проте я завжди кажу батькам, що краще дитині не псувати смакові відчуття та не досолювати їжу. Адже з народження смакові рецептори формуються відповідно до їжі, яку дають дитині в перші роки.
Надлишок солі, за словами педіатра, може викликати у дітей ожиріння, гіпертонічну хворобу, порушення у серцево-судинній системі.
Читайте згодом: "ТОП-7 найнеочікуваніших продуктів, які містять сіль". А ви могли б відмовитись від вживання солі? Відповідь залишайте у коментарях.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 8 травня 2024
Читати номер
Anonymous
David Starr