Партнер рубрики Події

На березі лишилися тільки кросівки... Знайшли 19-річного Івана, який зник на Тернопільському ставі

На березі лишилися тільки кросівки... Знайшли 19-річного Івана, який зник на Тернопільському ставі
Фото з місця події ДСНС в області
  • Від учора, 27 червня, на Дальньому пляжі тривали пошуки 19-річного студента.
  • За останні років 10 це перший випадок, коли на цьому пляжі пішла під воду людина. Орендар розповів, чи був у вечірній час рятувальник та що вдалося побачити на відео з камер спостереження.
  • Як врятувати іншого і не піти під воду самому? І які основні правила відпочинку на воді?

Одинадцятеро людей, серед яких двоє неповнолітніх хлопців, вже загинули на водомах Тернопільщини від початку цього року. Минулого року їх було 36, з них п’ятеро – діти.  

Сьогодні, 28 червня, о 5 ранку в районі Дальнього пляжу відновили рятувально-пошукові роботи – там шукали 19-річного студента ЗУНУ, який близько 23.00 27 червня пішов із дівчиною плавати, потім відправив її на берег, мовляв, глибоко. А сам зник.

Нагадаємо, близько опівночі 20 червня журналістці стало відомо, що на Дальньому пляжі рятувальники і поліція шукають 19-річного Івана з Волині. Хлопець пішов купатись і зник під водою. Читач Петро, який став очевидцем трагедії, розповів подробиці. 

Відео дня

— Вони великою компанією відпочивали на Дальньому пляжі, щось святкували, напевне, День молоді, — розповів тернополянин Петро. — Хлопець з гіпсом на руці пішов купатись і зник.

У воду Іван зайшов, тримаючи на руках свою дівчину. Потім сказав їй, мовляв, тут глибоко, я йду поплаваю, а ти вертайся. Більше хлопця ніхто не бачив.

Іван довго не повертався, перелякані друзі почали шукати його самотужки, але результату не було. Тоді компанія викликала рятувальників. Невдовзі на місце приїхала поліція та швидка. 

Як нам вдалось дізнатись, хлопця звуть Іваном. Йому 19 років, і він навчався в Західноукраїнському університеті.

Детальніше про це читайте Тут глибоко – я йду поплаваю, а ти вертайся, сказав 19-річний Іван своїй дівчині на Дальньому пляжі і зник у воді

На виклик близько опівночі виїжджали не лише рятувальники, а й швидка із поліцією. Патрульні обстежили берегову лінію ставу – від Дальнього пляжу, до «Циганки» і Білої, слідів перебування Івана там не виявили, повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. Зранку до пошуків долучились поліцейські міськвідділу.  

Шукають водолази і рятувальники на човнах

На ставі працювали рятувальники. Про це повідомив речник управління ДСНС в області Сергій Данілін.

— Рятувальники проводять пошукові роботи га воді із залученням водолазного відділення та за допомогою плавзасобів – надувного човна та МАРС-700, це катер на повітряній подушці, — пояснив Сергій Данілін. — Вночі не дозволено проводити пошукові роботи на воді. Тому о 5 ранку 28 червня відновлено пошукові роботи на плесі Тернопільського ставу, де, ймовірно, 27 червня втопився дев'ятнадцятирічний житель Волині. Зі слів очевидців, в районі дальнього пляжу юнак пішов купатися та не повернувся. Всього на місці події працюють 11 рятувальників та 5 одиниць техніки, в тому числі 2 плавзасоби.

Відпочивальників на пляжі майже немає, у ставі о 10.30 не було жодної людини, окрім рятувальників, запевнив орендар Дальнього пляжу Олександр Івасишин.

—  Наш рятувальник працює щодня від 10 ранку і до 8 вечора, — пояснив орендар. — Лише у цей час дозволено плавати. Якщо після завершення роботи рятувальника людина йде у воду, повністю бере відповідальність на себе як за свої дії, так і за наслідки.

Орендар майже всю ніч переглядав відео з камер спостереження, розміщених на території пляжу. Там видно, що вчора, 27 червня, на пляжі було багато відпочивальників. Під вечір більшість з них розійшлись. Компанія, з якою відпочивав 19-річний Іван, залишилась.

Коли вже було дуже темно, на камерах видно, як Іван пішов у воду. На березі залишились тільки його білі кросівки.

Втратили час, бо шукали самі

— Рятувальника не було, але на пляжі залишались наші працівники, охоронці, чергові і люди, які раніше працювали у рятувальному пості, — каже Олександр Івасишин. — Тим юнакам треба було підійти до них, сказати. Натомість вони шукали самотужки, а потім викликали 101. Доки служби доїхали до місця, у воді могли вже розпочати пошуки фахівці із досвідом. А так – втрачено дорогоцінний час.

За 10 років подібних випадків на Дальньому пляжі не траплялось. Потонув хлопчина, який неподалік плавав на катері. А щоб нещасні випадки траплялись саме з відпочивальниками на пляжі – такого не було, стверджує орендар.  

— Ту компанію опитували ще вночі — вони плутались у часі і не могли толком сказати, коли Іван пішов у воду, — каже Олександр Івасишин. — Спочатку казали, що коли почало темніти. Потім припускали, що це було пізніше. Можливо, це все сталось через хвилювання.

Як стало відомо редакції "20 хвилин", о 12.00 знайшли тіло хлопця і підняли на воду. На жаль, дива не сталось.

Купатись – лише коли є рятувальний пост

Правила поведінки на воді та у відпочинковій зоні існують, і їх потрібно дотримуватись. Плавати можна лише тоді, коли на пляжі є рятувальник. Напідпитку категорично заборонено заходити у воду, як і в темну пору доби. Ще донедавна на пляжі стояв величезний біг-борд, 2х6 м, де ці правила були прописані чорним по білому. І доки однієї ночі хтось не приїхав, не зрізав і не викрав металевий борд. Ймовірно, припускає орендар, аби здали його на металобрухт.

Відпочинок влітку на воді регламентують Правила охорони життя людей на водних об'єктах України.

– У Правилах йдеться, що саме керівники підприємств, організатори масових заходів, а також всі, хто використовують водні об’єкти з виробничою, оздоровчою чи спортивною метою або для відпочинку людей, - відповідають за охорону життя людей у межах закріпленої ділянки водної поверхні чи прибережної частини водойми, – пояснила Ірина Крупа. – Вони також обладнують і утримують рятувальні пости, забезпечують їх приміщеннями та рятувальними засобами.

Визначають місця масового відпочинку людей, купання, рибальства, використання водних об’єктів місцеві адміністрації та органи місцевого самоврядування, кажуть рятувальники. - Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування щороку перед початком літнього купального сезону подають затверджені копії карт-схем земельних ділянок та водного простору, придатних для організації пляжів, територіальним органам Державної служби з надзвичайних ситуацій України та аварійно-рятувальним службам, які обслуговують водні об'єкти у своїй зоні відповідальності, - каже Ірина Крупа.

Купання та масовий відпочинок людей дозволяється тільки у місцях масового відпочинку на водних об’єктах, визначених місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. І лише за наявності паспорта пляжу та розгорнутого рятувального поста.
Відпочивальникам заборонено

  • запливати за межу купання на акваторії, яку огороджено буями;
  • підпливати до моторних суден, вітрильників, веслових човнів та інших плавзасобів; залізати на технічні та попереджувальні знаки, буї та інші предмети;
  • використовувати рятувальні засоби не за призначенням;
  • стрибати у воду зі споруд, не пристосованих для цього, і в місцях, де невідомі глибина та стан дна;
  • розпивати спиртні напої і купатися в нетверезому стані; організовувати у воді ігри, пов'язані з пірнанням та захватом тих, хто купається;
  • забруднювати і засмічувати водні об’єкти та територію пляжів;
  • подавати обманні сигнали тривоги заради жарту;
  • залишати без нагляду малолітніх дітей;
  • використовувати для плавання автомобільні камери, плоти, лежаки, дошки; використовувати моторні, вітрильні, веслові човни, інші гребні і моторні плавзасоби, водні велосипеди, швидкісні моторні плавзасоби, водні мотоцикли в зонах пляжів, у громадських місцях купання при відсутності буйкового огородження пляжної зони і в межах цієї зони;
  • приводити із собою собак та інших тварин.

Спочатку самовпевненість, а потім страх

Порушення елементарних правил – залишається головною причиною загибелі людей на воді, каже речниця управління ДСНС в області Ірина Крупа. - Друга головна причина загибелі на воді: спочатку самовпевненість, а потім страх. Коли у воді судома зводить м'язи, це лякає людину. На якусь мить розладнується дихання, втрачається координація рухів, горло зводить спазм. Цього часом буває цілком достатньо, аби захлинутися.

Судоми самі по собі не можуть утопити, кажуть рятувальники. Треба лише уміло їм протидіяти.

  • Коли зсудомило литку, а це, до речі, буває найчастіше, - слід захопити рукою пальці ноги, сильно притягти їх до себе і тримати так, незважаючи на біль, - радить Ірина Крупа. - Допомагає й енергійний масаж у воді напружених м'язів. Як правило, через 3-5 хвилин судоми минають без стороннього впливу. Отже, треба просто протриматися цей час на плаву, не панікувати.

Коли вирушаєте на відпочинок до води, пам’ятайте обов’язкові правила, які допоможуть вберегти ваше життя, наголошують рятувальники.

• Купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання. Температура води повинна бути не нижче 17-19 градусів за Цельсієм, у більш холодній - перебувати небезпечно.

  • Плавати у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватись поступово, починаючи з 3-5 хвилин. Не слід доводити себе до ознобу. При переохолодженні можуть виникнути судоми, припинення дихання, втрата свідомості. Краще купатися декілька разів по 15-20 хвилин. Не можна входити та пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для тепловіддачі. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м'язів, що веде за собою припинення дихання.
    • Уникайте купання у невідомих вам та спеціально не визначених для цього місцях. Якщо поблизу немає обладнаного пляжу, безпечне місце для купання необхідно вибирати з поступовим схилом та твердим чистим дном. У воду слід заходити обережно.
    • Не влаштовуйте грубі ігри на воді, підпливаючи під тих, хто купається, хапати їх за ноги, «топити», подавати помилкові сигнали про допомогу та ін..

• Ні в якому разі не заходьте у воду в нетверезому стані.

• Уникайте купання наодинці. Адже у випадку біди – ніхто не зможе прийти вам на допомогу.

• Не залишайте поблизу водойм дітей без нагляду дорослих. Діти повинні купатися лише під наглядом батьків.

• Дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках! Вітром або течією їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею – захлеснути, з них може вийти повітря і вони втратять плавучість.

• Ніколи не пірнайте в незнайомих, спеціально необладнаних місцях. Навіть якщо напередодні це місце було безпечним для стрибків, то за ніч могли щось вкинути у воду або течією могло принести корчі.

• Не запливайте далеко, тому що можна не розрахувати своїх сил.

• Купання із маскою, трубкою і ластами, потребує обережності. Не плавайте з трубкою при сильному хвилюванні води.

• Плавати треба тільки уздовж берега та обов'язково під постійним наглядом, щоб вчасно могла прийти допомога при потребі.

• Не наближайтеся до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу.

З’ясувати, чи ця людина справді тоне

Що робити і чого категорично не можна, рятуючи потопельника, радить завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима.

— Що стосується потопельника, то, передусім, потрібно розглянути послідовність надання допомоги – з моменту того, коли ми побачили людину, яка у воді і поводиться нетипово, – розповідає Арсен Гудима. — Тому потрібно з’ясувати, чи ця людина справді тоне.

Є три види утоплень, зазначає медик. Перше – класичне, коли людина розгубилась, бовтається у воді, втрачає сили і незвично поводиться. Тобто, ви переконались, що вона не відпочиває на воді і не робить розмірних рухів, які нагадують плавання.

— Класичне утоплення – коли людина йде на дно, надихається водою, яка потрапляє в  легені, — каже Арсен Гудима. – Такий постраждалий буде синього кольору. Оскільки дихання немає, кисень не надходить в організм, а серце ще деякий час скорочуватиметься, розганяючи темну, збіднену киснем кров.

Можливі ще два варіанта втоплення, каже медик. Перший – асфектичний. Коли людина в силу тих чи інших обставин може хлипнути води, вона потрапить на голосові зв’язки, які зімкнуться. Така людина у свідомості, але вдихнути-видихнути не може, як і видати якийсь звук.

Паніка? Процес може тривати до 10-15 секунд

Такий потерпілий буде «німим» і може робити рухи, благаючи про допомогу. Піднімати їх догори, махати і привертати до себе увагу. Це триватиме доти, доки в такого потерпілого вистачить внутрішнього кисню до повної втрати свідомості. Якщо це відбувається за умов паніки, процес може тривати до 10-15 секунд.

— Третій варіант – людина помирає у воді, — каже Арсен Гудима. — В неї виникає рефлекторна зупинка серцевої діяльності. Це часто буває, коли під час купання верхній шар води теплий, а людина вирішила пірнути на глибину 2 м — там вода холодніша на 10 градусів і більше. Тоді рефлекторно виникає зупинка серця. Це фактично клінічна смерть.

Треба пам’ятати, що людина легша за воду, і вона спливе. Якщо ми виявили людину на воді, яка тоне, маємо надати їй допомогу.

ЩО РОБИТИ І ЧОГО НЕ МОЖНА, рятуючи потопельника

* Рятувати людину, яка тоне, потрібно так, щоб не стати самим заручниками потопельника і не піти під воду.

* Якщо ви не вмієте добре плавати, у вас немає фізичних можливостей та плавзасобів – у воду краще не лізти, а кликати на допомогу тих людей, хто може це робити, або відповідні служби, які зобов’язані це робити. Скажімо, за кордоном кожне місце для купання атестується і сертифікується, і там є можливість викликати рятувальні служби в режимі реального часу. Якщо такого немає – у водоймі не дозволяється купатись.

* Якщо ви вирішили таки рятувати людину, наближатись до потопельника треба з якимось плавзасобом. Це може бути те, що під руками – порожня дволітрова пляшка чи кульок, в який ми набрали повітря і закрутили його. Так, щоб одна рука була з «поплавком».

* Транспортувати потопельника на воді надзвичайно важко. Якщо ви вирішили наблизитись до потопельника, треба зафіксувати місце, де він пішов на дно. У ставі це зробити важко, але, скажімо, на березі можна побачити якусь відмітку і означити орієнтир.

* Після того, як витягнули людину на поверхню, ми маємо чимшвидше доправити його до берега – тримаючи за будь-що – навіть за волосся чи попід пахви. Нетренованій людині це зробити надзвичайно важко. І часто шанси на спасіння без тренувань і сторонньої допомоги наближаються до нуля.

* Якщо маєте човен, то піднімаєте людину на плавзасіб. Потім треба очистити верхні дихальні шляхи і починати штучну вентиляцію легень – кожну 6-ту секунду робити вдих в тіло пацієнта, попередньо забезпечивши прохідність дихальних шляхів.

* Якщо є підозра, що людина травмувалась у воді, закидати йому голову назад небезпечно, можливо, у неї травма хребта.

* Під час транспортування по воді потопельника на берег, ми маємо робити реанімацію щонайменше вчотирьох. І ставитись до потерпілого так, ніби у нього апріорі пошкоджена голова. Одна людина, відповідно, завжди має підтримувати голову і шию.

* Витягнувши людину, ми обов’язково маємо покласти її обличчям до води. Відкрити йому рот, очистити ротову порожнину і вимочити воду, яка стікає. Решта води, яка не стікає, найімовірніше вже всмокталась в кров і дістати її нереально.

* Категорично не можна ставити людину на коліна, витискати чи витрясати з неї воду, робити інші рухи з перегинанням тіла. Це тільки марнування часу.

* При очищенні верхніх дихальних шляхів ми оцінюємо, чи людина дихає. Якщо ні – це вже стан клінічної смерті. Ми викликаємо швидку і просимо прийти когось на допомогу. З цього моменту починається реанімація шляхом натискання на грудну клітку.

* В потопельників є своя особливість реанімаційних дій. Перед тим, як ми натискаємо на грудну клітку, але констатували клінічну смерть, ми повинні зробити 5 рятівних вдихів, щоб освіжити повітря в легенях (це стосується тих, хто буде рятувати з числа цивільних громадян до приїзду «швидкої») і потім в співвідношенні 30 натискань до двох вдихів. В такому форматі працюємо до приїзду швидкої.

* Коли людина почне дихати, її потрібно перевернути у стабільне положення «на боці». Вона може отямитись і сказати, що з нею все добре. Але вона обов’язково підлягає госпіталізації, бо з водою до організму потрапляє дуже багато мікроорганізмів, які можуть до 3 годин дати невиліковну пневмонію. Мозок через гіпоксію може дати мозкові розлади.

* Коли постраждалий отямився, його обов’язково потрібно висушити і чимось накрити, бо він буде втрачати тепло.

Довідка

Від початку року на водоймах Тернопільської області вже загинули 11 людей, з них двоє – діти. Минулого року їх було 36, з них п’ятеро – діти, повідомили в управлінні ДСНС в області.

Цифра 

В області є 886 ставків та озер, 6 066 км – протяжність річок.
Читайте також
Що відомо про пошуки двох хлопців, які зникли під час нічної рибалки на човні
Друга доба пошуків: прибило човен за 6 км від місця, де зникли юні рибалки. Чи відомо щось про хлопців?
Дива не сталось: з Дністра дістали тіло Ігоря, одного з юних рибалок
Тіло другого юного рибалки Петра знайшли водолази на дні річки

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Галина Кудря

    🙏🙏
  • Марія Марія

    Співчуття рідним але тепер таких випадків що страх моя бабця казала що до івана 7 липня неможна іти до річки купатись
  • Людмила Попова

    🙏🏻🙏🏻🙏🏻😭😭😭
  • Валентина Одинцова- Павлий

    Співчуття рідним і близьким.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up