"Смішно, що Київ - у зеленій, а ми - у червоній зоні": тернополян закликають дотримуватися карантину (НАЖИВО)

"Смішно, що Київ - у зеленій, а ми - у червоній зоні": тернополян закликають дотримуватися карантину (НАЖИВО)

Нарада за участю уповноважених представників фракцій Тернопільської обласної ради відбулася у понеділок, 3 серпня. Тут обговорюють питання про внесення Тернополя до «червоної» зони поширення коронавірусу. Що вирішили? За перебігом подій стежить журналіст "20 хвилин".

Відповідно до постанови Кабміну від 22 липня 2020 року, адаптивний карантин буде продовжуватись до 31 серпня 2020 року. Всі регіони поділені на декілька зон: зелену, помаранчеву, жовту, червону. Для кожної зони передбачені різні правила обмежень.

- Ситуація яка склалась – не є окремим епізодом, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. - Території та міста в Україні не мають контрольовані ситуацію з боку вищого керівництва держави. Неможливо перемогти коронавірус повністю. З 39 ШВЛ не задіяний жоден. Лише один хворий на кисневій підтримці. Проте ми маємо велику кількість протестованих людей. Ми перші почали встановлювати КПП, заходи впливу. Це смішно, що Києв знаходиться у «зеленій зоні», маючи метро, а Тернопіль – у «червоній зоні». Як повідомив Леонід Бицюра, ситуація повністю під контролем. Понад 90% хворих – на амбулаторному лікуванні. Однак економіка втратила близько 100 млн. гривень. 20 млн. витратили на закупівлю обладнання, 30 – на підготовку закладів охорони здоров'я.

Відео дня

Учасники наради вважають – нові обмеження суперечать чинному законодавству та Конституції України. Однак тернополян закликають дотримуватися карантину, адже від цього залежать подальші дії вищого керівництва держави. Тернополян закликають дотримуватися соціальної дистанції, пам’ятати за маски та уникати скупчень людей.

У всьому Західному регіоні ситуація набагато складніша ніж у Тернополі. Так, в Львівській, Рівенській і Чернівецькій областях показники захворюваності вищі, але відповідно до постанови рівень епідемічної небезпеки визначається МОЗом України і береться до уваги частка відповідної територіальної одиниці і вплив її на загальний показник. Оцінки проводились за двома з чотирьох критеріїв Кабінету Міністрів – коефіцієнт виявлення випадків інфікування та показник динаміки росту інфікування. Протягом минулого тижня два показники перевищували рекомендовані значення.

З 31 липня відбулась позитивна динаміка і Тернопіль відповідав усім критеріям Кабміну. Жоден з показників не перевищувався. Зайнятість ліжок в лікувальних закладах 1-ї хвилі був в межах норми – 38%. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування станом на 2 серпня був в межах норми – 10,5% при нормі 11%. Коефіцієнт динаміки зростання інфікування - -11,1% при нормі 10%. Показники йдуть до спаду, динаміка позитивна.

- У лабораторному центрі щоденно проводимо моніторинг захворюваності, - каже виконувачка обов’язків директора обласного лабораторного центру Юлія Кравчук. - Є чотири критерії, завантаженість ліжок, охват проведення ПЛР-тестів, коефіцієнт виявлення та динаміка росту інфекційних захворювання. Наш регіон не відповідає за двома показниками – показник виявлення та динаміка росту. Тернопіль потрапив у «червону зону» нам міністерство не роз’яснило. В нашому регіоні нестійка ситуація, є певна циклічність – спад та підйом захворюваності. Однак у нас є позитивна динаміка. Якщо ця тенденція продовжиться – у нас буде підгрунтя, щоб переглянути статус «червоної зони».

Щодо кількості хворих – 167 осіб перебувають у медичних закладах у області. Ситуація неоднозначна – каже начальник управління охорони здоров’я ОДА Володимир Богайчук. Однак у Тернополі летальність найнижча. Якщо у області 39 летальних випадків, то в інших областях ця цифра значно більша. Володимир Богайчук наголошує, що незабаром почнеться сезон ГРВІ, тому тернополяни повинні дотримуватися карантину, адже лікарні можуть не впоратися під час другої хвилі захворюваності.

Учасники наради також наголошують, що під час оголошення «червоної зони» у столиці не долучили тернопільських представників. Дії влади вважають знущанням над людьми, адже багато Тернополя відпочивали на півдні України, і вони зіткнулись з проблемою повернення додому, адже потяги не зупиняються у місті. Закриття закладів громадського харчування може ще більше нашкодити економіці краю.

Голови фракцій та голова обласної ради вирішили провести пленарне засідання найближчими днями. Наразі дату не називають, оскільки спершу потрібно скликати депутатів облради. От і все, на що наразі спромоглися. Чи допоможуть ці розмови Тернополю і тернополянам? 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Лариса Захарків

    Дав би Бог щоб в Україні були всі зелені зони.Але на даний час наші чиновники які сидять в Києві хоч би місяць  посиділи на карантині .....але без зарплати і без своїм машин на який роз'їжають і не користуються міським транспортом.  .Тоді би вони скотиняки знали як живеться людям які вже сиділи на карантині і за це неотримали від держави нікопійки.В той момент коли вони лопатами гроші гребли .Тоді би менше п.....діли про червоні помаранчеві зони.
  • Liudmyla Huslavska

    Якщо всі знають, що такий страшний вірус, то чого за пів року не побудували інфекційну лікарню!??? Мільярди витрачають на боротьбу, а толку 0. Ви ж нічого не робите для тієї «бороть», тільки язиками плещете. Реально, до чого ті керовніки,один з другим,до керуються....просто слів бракує, одні матюки...

    Øleksii Ilchenko reply Liudmyla Huslavska

    Liudmyla Huslavska 🥰
  • Іван Залуцький

    А Одеса в якій зоні???

    Михайло Гнатович reply Іван Залуцький

    Там же, де і вся Україна, окрім її західної частини.
  • СТУГНА-П

    Що рівняти Київ і Тернопіль . В Києві мешкає порядка 4 мільйони людей ,а в Тернополі нехай 230 тисяч . Ось і співідношення рахуйте . Якщо у нас кожного дня 22 ,16 ,13 ,10 і так кожного дня ,а ще багато контактних осіб . Через два тижня може бути ще гірше статистика через ці срані випускні і влада вже не буде казати ,що подавай нам помаранчеву зону .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up