Партнер рубрики Події

Церква залишилась без землі, але протести тривають. Що відбувалося біля церкви МП 29 квітня?

Церква залишилась без землі, але протести тривають. Що відбувалося біля церкви МП 29 квітня?
  • На вулиці Євгена Коновальця 29 квітня небайдужі містяни знову зібрались на мирну акцію протесту проти московського патріархату. Молодь принесла плакати й прапори.
  • Найцікавіші подробиці з мітингу розповідаємо у нашому матеріалі.

Біля храму Віри, Надії, Любові і матері їх Софії з 4 квітня регулярно проходять мирні протести проти діяльності Української Православної Церкви, яка досі залишається у підпорядкуванні московського патріархату. Активісти скандують, що йому не місце у Тернополі й нашій державі, переконують вірян та священників переходити в українську церкву. На плакатах написані гасла: «Московський патріархат вбиває», «Геть московського попа», «Кров українців на ваших руках», «Тут був ФСБешний піп» тощо.

Востаннє молодь збиралась під храмом понад тиждень тому – 21 квітня. Тому провести акцію вирішили дещо раніше. О 15:30 під воротами вже почали збиратись хлопці та дівчата. На місці події знаходилася й журналістка «20 хвилин», аби оперативно інформувати про те, що відбувається.

16:02. Акція протесту стартувала. Активісти огорнулись жовто-блакитними прапорами. Нині їх значно менше, ніж у попередні рази. Вони розстелили перед сходами храму простирадла, облиті червоною фарбою. 

Відео дня

Це символізує кров українського народу, пролиту від початку повномасштабної війни. На простирадлі лежать іграшки – як символ вбитих росіянами українських дітей. Молодь сформувала «коридор» для вірян, які виходитимуть з храму. 

Аби не допустити сутичок і провокацій, за правопорядком на місці стежать багато працівників поліції. У храмі тим часом триває служба на церковнослов'янській мові. Вірян надворі мало, а ті, хто є – не спішать повертатись у храм, щоб не довелось проходити «коридор». 

16:20. Деякі активісти одягнені в імпровізовані костюми. Вони показали сценку, якою закликають прихожан припинити відвідувати церкву московського патріархату. Молодь вигукує до вірян: «Переходьте в українську церкву».

 

16:25. Віряни ніяк не реагують за вигуки активістів. Більшість просто мовчки проходить своєрідним «коридором», не обертаючись. А коли молодь почала співати гімн України, тримаючи руку на серці, дві вірянки демонстративно пройшлись по полотні до церкви.

16:45. Фактично кожен з активістів тримає у руках плакати. На них написано: «Московського попа до пекла», «Скажемо НІ всьому московському», «Рабів до раю не пускають», «Кирил вбиває наших дітей» тощо. Молодь співає «Ой у лузі червона калина», намагаючись перекричати службу у храмі. Пройшовся полотном й один зі священиків. Він помахав молоді рукою, а на сходах повернувся і кивав головою під вигуки: «Переходьте в українську церкву!».

16:50. У храмі б'ють у дзвони. Молодь намагається перекричати їх. Дехто з вірян чекав моменту, коли зможе гуртом, а не самостійно пройтись «коридором».

17:00. Одна з вірянок хотіла відсунути полотно «у крові», аби перейти. Однак, активісти не дали їй цього зробити. Посперечавшись, дівчина пішла навпростець. Деякі віряни минаючи «коридор» просто посміхаються. Активісти не пропускають їх поза полотном. Дехто починає сперечатись і навіть глузувати з молоді. Активісти залишаються на вулиці, хоча зайти всередину може кожен, щоправда без плакатів. 

17:15. Молодь стала на коліна, таким чином вшановуючи пам'ять наших полеглих Героїв. Один з активістів акапельно співає «Гей, плине кача...». Після час цього деякі віряни далі продовжують йти у храм, не спиняючись.

17:26. Якась вірянка перехрестила всіх, хто протестує, і попрямувала до храму. Хлопці і дівчата разом співають різних патріотичних пісень.

17:40. Гуртом молодь промовила молитву «Отче наш».

17:55. Одна з вірянок на сходах почала знімати активістів на камеру і щось вигукувати. Молодь вийшла назустріч і розвернула плакати у сторону храму. Жінка повернулась досередини.

18:05. Мітингували 29 квітня довше, ніж зазвичай. Акція протесту біля церкви Віри, Надії, Любові і матері їх Софії завершується. Молодь співає Гімн, складає плакати і полотно. На закінчення роблять спільну фотографію. 

 

Читайте також:

Позбавили церкву УПЦ (МП) у Тернополі права користування землею: що це значить

Депутати Тернопільської міськради прийняли звернення до Верховної Ради щодо заборони діяльності УПЦ МП

В Україні гинуть люди, а ви ходите до московського патріархату. Подробиці з мітингу у Тернополі 20 квітня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • myvova83

    Лисий чорт, чому не вирішуєш проблему в місті?
  • Галина Баб'як

    Дуже довго то питання вирішується, а хлопці гинуть далі.... Так то все сумно
  • Виктория Брижанова

    Проплачені люди.. скільки вам платять іюди?

    Ростислав Гарасимчук reply Виктория Брижанова

    Проплачуєш ти блідіна кулі, що вбивають українців!

    Виктория Брижанова reply Виктория Брижанова

    Роман Жаровський ви  прихильники Пцу -секту..що ви пишете.., найдіть в ютубі це відео і подивіться..не лепіть  сюда Умань і Запоріжье..не перевялюйте  с хворой голови на здорову

    Виктория Брижанова reply Виктория Брижанова

    Як все у вас плачевно... лікаря за углом

    Виктория Брижанова reply Виктория Брижанова

    Наталія Куземчак спочатку ви  ,я не потрібно цього.Як же можна так про себе, так на весь інтернет кричати,,ми і так що ви хвора бачемо ..,,жіночка ідіть лікуйтеся

    Ростислав Гарасимчук reply Виктория Брижанова

    Орчиха ти клята!

    Наталія Куземчак reply Виктория Брижанова

    Виктория Брижанова а ваші походу вже всі там.але питання чого ви не лікуєтесь ?

    Роман Жаровський reply Виктория Брижанова

    Виктория Брижанова включіть і послухайте крики людей Умані Дніпра Запоріжжя і ще багато других міст на які ваш кіріл благословив ракети . незабувайте кров невинних людей і на вашій церкві
  • Марія Марголич

    Чому на сесії зовсім не заборонили їх діяльність? Вже навіть вінничани (а там були практично всі церкви мп) заборонили, а тут Труш з Надалом ніяк втелитися не можуть.

    Olya Olya reply Марія Марголич

    Марія Андрейчук  покажіть офіційний документ!!! На те єєє..

    Марія Андрейчук reply Марія Марголич

    Виктория Брижанова Є є є 10000 процентів не бреши!!!

    Марія Марголич reply Марія Марголич

    Виктория Брижанова на привеликий жаль ще є

    Виктория Брижанова reply Марія Марголич

    Марія Марголич на Україні не має церкви м п

keyboard_arrow_up