Партнер рубрики Події

Позбавили церкву УПЦ (МП) у Тернополі права користування землею: що це значить

Позбавили церкву УПЦ (МП) у Тернополі права користування землею: що це значить
  • Позачергова сесія міської ради відбулася в понеділок, 17 квітня. Розглядали одне питання – про припинення управлінню Тернопільської єпархії УПЦ права користування земельною ділянкою, що розташована на ділянці вул. Євгена Коновальця, 1.
  • Що вирішили депутати, чи матиме це рішення законну силу і що буде далі?

Нагадаємо, із 4 квітня у Тернополі проходять протести проти діяльності Української Православної Церкви, яка де факто залишається у підпорядкуванні московського патріархату. Біля церкви Віри, Надії, Любові та матерії їх Софії активісти збираються з плакатами та прапорами. Вони закликали владу посприяти вирішенню ситуації, та проводили таємну зустріч з міським головою.

Що вирішили на сесії

Зважаючи на резонанс, у міській раді вирішили розглянути питання, щоб позбавити церкву права користування земельною ділянкою. Проєктом рішення передбачається припинити управлінню Тернопільської єпархії УПЦ (код ЄДРПОУ 14052348) право постійного користування земельною ділянкою площею 0,5484га (кад. номер 6110100000:06:002:0018) для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій, що за адресою вул. Євгена Коновальця, 1 у Тернополі.

Тож 17 квітня зібрали позачергову сесію. Вона відбувається у режимі онлайн. 

Відео дня

11:00 – розпочалась позачергова сесія. Проходить реєстрація депутатів.  

11:07 – Зареєстровано 39 депутатів з 42. Сесію розпочали виконанням Гімну України. 

11:16 – Депутати затвердили порядок денний, який складається з одного питання.

11:20 – Депутати одноголосно підтримали рішення припинити управлінню Тернопільської єпархії УПЦ  право постійного користування земельною ділянкою за адресою вул. Євгена Коновальця, 1 у Тернополі. За проголосували 40 депутатів (міський голова у тому числі). Позачергова сесія закінчилась.

Більше – у нашому телеграм-каналі.

 

А ось так у міській раді подають підстави для прийняття свого рішення. Для читачів «20 хвилин» ми показуємо копію документа з мокрими печатками.

Ми підготували інформаційний запит до міської ради та запитали, які будуть подальші дії влади щодо діяльності церкви на території громади. Що відбуватиметься з приміщеннями, та які будуть дії влади, якщо єпархія продовжить використовувати ділянку. Відповідь опублікуємо, щойно її отримаємо. 

Коли можуть забрати землю?

Ми переглянули Земельний кодекс, аби з'ясувати, із яких причин можуть забрати землю у користувача.

Відповідно до Земельного Кодексу України, підставами припинення права користування земельною ділянкою є:

а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою;

б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом;

в) припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій;

г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам;

ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;

д) систематична несплата земельного податку або орендної плати;

е) набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці;

є) використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини;

ж) передача приватному партнеру, концесіонеру нерухомого майна, розміщеного на земельній ділянці, що перебуває в користуванні державного або комунального підприємства та є об’єктом державно-приватного партнерства або об’єктом концесії.

Водночас, у ч. 2 нової редакції ст. 149 ЗКУ міститься норма, згідно із якою вилучення земельних ділянок здійснюється за письмовою згодою землекористувачів, а в разі незгоди землекористувачів – у судовому порядку. Справжність підпису на документі, що підтверджує згоду землекористувача на вилучення земельної ділянки, засвідчується нотаріально.

Мітингувальники радіють

У власному телеграм-каналі учасники та організатори мирних акцій радіють ухваленому рішенню. «Ура», «Ми перемогли», «Слава Богу та Україні», «Вітаю, друзі» — саме такі повідомлення один за одним з’являються в чаті.

Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з координаторкою мітингів Ольгою Данченко та запитали про подальші дії молоді.

— Ми всі слідкували за прямим ефіром і бачили рішення міської влади. Наша молодь буде і надалі виходити на мітинги під стіни собору Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. Молодь, буде закликати вірян переходити в українську церкву. І також ми працюємо у правовому полі, аби будівлю приєднали до Православної церкви України, — розповіла Ольга Данченко.

Не менш радіє ухваленому рішенню й організаторка мітингів Уляна Буряк. У чаті вона вітає молодь та дякує за небайдужу позицію.

— Який чудовий ранок. Тоді я насправді не бачу сенсу збиратись на мітинг, а пропоную піти обливатись в обливний понеділок. Вітаю друзі, це все ваші старання і небайдужа позиція. Ми довели всім, що молодь – це не просто вітер в голові, і не «НІЧО ШЕ НЕ РОЗУМІЄШ». Молодь – це цвіт української нації, який має чітку позицію і хоче виправити помилки минулого. Дякую вам всім, ви безмежно круті. СЛАВА УКРАЇНІ, — написала вона.

Хочемо зазначити, що дане рішення про припинення управлінню Тернопільської єпархії УПЦ  право постійного користування земельною ділянкою за адресою вул. Євгена Коновальця, 1 у Тернополі, не було несподіванкою для молоді. Ще 16 квітня пані Уляна переконувала учасників, що влада на їх боці і все буде добре.

— Христос Воскрес! Воскресне й Україна! Друзі, хочу з вами трішки порадитися. Я думаю сенсу йти під міську раду завтра немає, бо впевнена, що рішення приймуть таке, яке нам потрібне і засідання 100% буде вранці, а ще й у понеділок, тобто туди прийдуть не багато людей. Отже, пропоную далі давити на вірян, щоб переходили в українську церкву. Нам справді дуже важливо це доносити до них, бо це дає свої плоди, — писала в чаті пані Уляна.

«Дорогенькі діточки, невже вам немає чим зайнятися?»

Що кажуть в церкві? Чи погоджуються священники з таким рішенням Тернопільської міської ради і що планують робити у подальшому? Відповіді на всі питання журналісти «20 хвилин» дізнавалися в отця Степана Балана, прессекретаря Тернопільської єпархії УПЦ. 

– Що означає це рішення, як воно вплине на нашу церкву? Я поки сам не знаю. Але ми будемо звертатися до юристів, до міської ради, ознайомлюватися повністю з рішенням. Нехай нам все пояснюють. Земля комунальна, а всі споруди – церкви, побудоване за кошти прихожан. Як ми маємо потрапляти до храму? Через повітря, щоб на цю землю не ставати, чи як? Я точно знаю, що документи у нас в порядку, ми нічого не порушували ні перед державою, ні перед містом. Ми побудували цей храм, ми тут тихенько молимося за Україну.

Також священнику незрозуміла позиція молоді, яка вже кілька днів поспіль влаштовує мітинги та мирні акції під стінами собору Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

– Для чого вони це роблять під час воєнного стану? Така тяжка година для України, навпаки треба об’єднатися всім, допомагати Збройним Силам України, молитися. Ці акції почали різко, на яких підставах вони почали приходити до нас? Які до нас претензії? Що ми не так робимо? Треба спокійно поговорити з тими, хто стоїть за тими мітингами і попитати: «Дорогенькі діточки, невже вам немає чим зайнятися? Направляйте свою силу, енергію в інше русло. Бо для чого це все?» Це ж гріх перед державою, перед Богом. Це один негатив, – додає отець Степан.

Як щодо рішення? Що каже Закон?

Ми також звернулися за коментарями до місцевих експертів, аби вони в юридичній площині прокоментували дане рішення сесії і дали свій прогноз щодо розвитку ситуації далі.

АНДРІЙ ШКУЛА, депутат районної ради, ексголова земельної комісії Тернопільської міськради:

– Земельний кодекс доволі сильно захищає права користувачів землі, навіть якщо вона –комунальна. У даному випадку земля в користуванні «ворожої Україні» організації. Але вони все одно – легальні й законні користувачі. Земельний кодекс чітко визначає і умови припинення користування, і механізм. Хоч рішення міської ради і звучить «позбавити чи припинити», думаю, стосується воно або припинення користування через судовий позов або ж міська влада керуватиметься принципом «якщо рішення не скасоване – воно чинне». У будь-якому випадку, якщо церкву таки позбавлять землі, нею повноцінно зможе розпоряджатись міська рада. Думаю її, аби ускладнити судові процеси, одразу передадуть іншому користувачу чи проведуть розподіл аби утворились новосформовані ділянки з новими кадастровими номерами.

АНДРІЙ КУКУРУДЗА, адвокат:

– На жаль, в Україні немає міцної юридичної бази для того, щоб вирішити питання з московським патріархатом, – каже адвокат Андрій Кукурудза. – Наразі єпархія, у якої забрали право користування землею, має кілька шляхів вирішення. Перший – перейти до української церкви. Якщо вони цього робити не захочуть, є інший шлях – подавати позов до суду і справу вирішуватимуть вже в судовому порядку. Єпархія має на цій земельній ділянці релігійні споруди. Якби була відповідна юридична база для цього, то тоді можна було б шукати шляхи, аби приміщення перейшли до комунальної власності міста і потім були передані іншій релігійній громаді. Але наразі цього немає, тож тут більше питань ніж відповідей. Важко спрогнозувати, що відбуватиметься далі та як це питання буде вирішено.

Читайте також:

«Геть московського попа»: 8 квітня у Тернополі знову протестують проти моспатріархату

У Тернополі вийшли на акцію протесту проти московського патріархату

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Марія Павлюк

    Для початку хай Сергій Надал надасть правоустановчі документи на землю  що він має право розпоряджатися землею чи майном народу??????адже  він незаконно перебуває на цій посаді!!!!!!!Розкрадаючи бюджетні кошти та присвоюючи собі та кожному депутатові чи секретарю чи бухгалтеру 300% премії щомісяця протягом цілого року відколи ведуться військові бої в східних областях України!!!!!!!!!!!!то хто окупант???і з ким треба боротися і за що????чому все закрито від людей і таємно розглядається ????????Хоч один чиновник з країни показав які в них зарплати премії відпускні оздоровчі і т.д.????скільки вони тратять грошей на себе а не для народу!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????хватить людям пудрити мізки блискучими обгортками Білбордами ,виступами по брехливому телебаченню!!!!!Народ має брати участь в усьому і один чи 50 депутатів не можуть вирішувати за всіх!!!!!!

    Teren Teren reply Марія Павлюк

    Надал злодій і хапуга, того ніхто не заперечує. Московські попи - слуги сатани. То є вороги, нечисть, яку треба знищувати. Маєте заперечення?
  • Читач04

    В статті не знайшов відповіді на запитання, винесене в заголовок - що це значить ?  А також, що далі ? Як на практиці вигнати назавжди таваріщей московських попів з нашого міста ?

    Бурлаку Наталія reply Читач04

  • Читач35

    Ви вороги Уркаїни,ділете людей на правильних і неправильних,розпалюєте релігійну ворожнечу,ви ще хочете в Європу? вас в Африці не приймуть,позор і ганьба

    Teren Teren reply Читач35

    Православний шахідизм» та неоязичницька теологія війни московського патріарха Кирила

    https://www.radiosvoboda.org/a/kyrylo-hundyayev-russkyy-myr-ideolohiya-viyny/32054793.html

    Teren Teren reply Читач35

    Йде війна. Слуги кремлівського сатани плюндрують нашу землю,  руйнують наші міста і села, вбивають тисячі людей і отруюють душі живих. І не ми почали ту війну, не ми на вас напали, не ми, а ви! Ви і ті, кому ви служите.

    Ви всі ВОРОГИ! А ворога, який хоче вбити тебе і твоїх рідних треба вбивати. Ви вороги, бо ви на боці сатани, відповідно ніякою жалю до вас бути не може. Ви не люди, ви слуги сатани. Єдине, що ми можемо тепер вам дати, то вибір. Вибирайте, або ви далі сатані поклоняєтесь, або переходите на бік людей. Вибір за вами, поки не пізно, вирішуйте.
  • Читач35

    Ганьба тим депутатам якщо вони приймуть це протизаконне рішення...

keyboard_arrow_up