Партнер рубрики Події

Цей день в історії, 12 березня: Coca-Cola почала вперше продаватись у пляшках

Цей день в історії, 12 березня: Coca-Cola почала вперше продаватись у пляшках
Сьогодні мова йтиме про "Кока-колу", кіберспорт, саундтрек, свастику, скаутський рух, а також про підсумки війни між СРСР та Фінляндією.

Кока-колу винайшов американський фармацевт Джон Пембертон 29 березня 1886 в Атланті як новий лікувальний напій. У 2007 році стало широко відомо, що саме екстракт кошенілі надає своєрідний колір найпопулярнішим напоям Coca-Cola і Pepsi-Cola. Кощеніль - хоботна комаха ряду рівнокрилих, яка живиться соками рослин, шкідник сільськогосподарських культур і плодових дерев. З барвної речовини, наявної в тілі самиці цієї комахи, виготовляється яскраво-червона фарба – кармін Цей факт став досить широко відомий лише після досліджень учених, які відкрили цю інформацію, до цього рецепт напоїв утримувався в суворій таємниці.. Нині напій продається більш ніж в 200 країнах по всьому світу. В 2009 році компанії вдалося збільшити вартість своє торгової марки на 3%, до 68,7 мільярдів доларів.



1896 рік — у Петербурзі в приміщеннях університету за допомогою винайденого Олександром Поповим приладу передано першу у світі радіограму(повідомлення, передане по радіо).

1912 року США засновано рух The Girl Guides, пізніше названий "скаутським".

В 1923-му американський радіоінженер Лі Дефорест продемонстрував технологію накладання звуку на плівку ігрового фільму. Дефорест назвав своє відкриття "фонофільм", сьогодні ж його називають "саундтрек".

1933 року свастика та імперський прапор стали офіційними символами Німеччини.

Найдавніші свастико-подібні символи відомі з зображень на кераміці, що датується 4 тис. до н.е. Сама ж назва походить від санскритських слів "su" ("добре") і "asti" ("буття"). Свастика - св’ятий символ у буддизмі, індуїзмі, джайнізмі. Крім того, свастика була символом багатьох богів: Зевса, Геліоса, Гери, Артеміди, Тора, Агні, Брахми, Вішну, Шиви. У ХХ столітті символ свастики став сприйматися негативно у країнах Західної цивілізації у зв’язку з використанням його нацистами. Водночас, до сьогодні свастика залишається позитивним символом добробуту і щастя у країнах Сходу — Індії, Китаї та Японії.

1940-й — війна між СРСР та Фінляндією закінчена; Карелія входить до складу СРСР.

Як результат між СРСР і Фінляндією підписано мирний договір - кордон пересунуто від Ленінграду на 150 км в глибину Фінляндії, а військово-морська база на півострові Ханко передавалась Радянському Союзу на 30 років в оренду.

2004 рік — указом голови Держкомспорту Росії Фетисова кіберспорт (комп'ютерні гри) вперше у світі став офіційним видом спорту.

Народилися:

У 1832 році —Чарльз Бойкот, відставний британський офіцер; його ім'я увійшло в історію завдяки "бойкоту" ореандарів його земель у Ірландії.

1863 року народився Володимир Вернадський, визначний радянський філософ, природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про ноосферу.

Один із засновників Української Академії наук; став дійсним членом АН України та її першим президентом. Організатор та директор Радієвого інституту (1922—1939 роки), Біохімічної лабораторії (з 1929-го; зараз Інститут геохімії та аналітичної хімії АН СРСР ім. Вернадського). Засновник першої наукової бібліотеки в Україні (нині названа його ім'ям).

1940 рік — Григорій Горін (Офіштейн), російський письменник, драматург, сатирик.

Григорій Горін автор відомих п'єс та кіносценаріїв( "Про бідного гусара замовте слово", "Дім, який збудував Свіфт", "Формула кохання", "Убити дракона" та інші).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up