Сьогодні, 12 березня: іменини святкують Вікторія, Геласій, Макар, Маркіян, Прокопій, Степан, Тимофій, Тит, Фалалей, Юліан, Яків

Сьогодні, 12 березня: іменини святкують Вікторія, Геласій, Макар, Маркіян, Прокопій, Степан, Тимофій, Тит, Фалалей, Юліан, Яків

Сьогодні згадаємо про "Кока-колу", Новий рік в ацтеків, кіберспорт, саундтрек, свастику, скаутський рух, нирки, а також про підсумки війни між СРСР та Фінляндією.

Кока-колу винайшов американський фармацевт Джон Пембертон 29 березня 1886 в Атланті як новий лікувальний напій. У 2007 році стало широко відомо, що саме екстракт кошенілі надає своєрідний колір найпопулярнішим напоям Coca-Cola і Pepsi-Cola. Кощеніль - хоботна комаха ряду рівнокрилих, яка живиться соками рослин, шкідник сільськогосподарських культур і плодових дерев. З барвної речовини, наявної в тілі самиці цієї комахи, виготовляється яскраво-червона фарба – кармін. Цей факт став досить широко відомий лише після досліджень учених, які відкрили цю інформацію, до цього рецепт напоїв утримувався в суворій таємниці. Нині напій продається більш ніж в 200 країнах у всьому світу. В 2009 році компанії вдалося збільшити вартість своє торгової марки на 3%, до 68,7 мільярдів доларів.



1896 рік — у Петербурзі в приміщеннях університету за допомогою винайденого Олександром Поповим приладу передано першу у світі радіограму(повідомлення, передане по радіо).

1912 року США засновано рух The Girl Guides, пізніше названий "скаутським".

В 1923-му американський радіоінженер Лі Дефорест продемонстрував технологію накладання звуку на плівку ігрового фільму. Дефорест назвав своє відкриття "фонофільм", сьогодні ж його називають "саундтрек".

1933 року свастика та імперський прапор стали офіційними символами Німеччини.

Найдавніші свастико-подібні символи відомі з зображень на кераміці, що датується 4 тис. до н.е. Сама ж назва походить від санскритських слів "su" ("добре") і "asti" ("буття"). Свастика - св’ятий символ у буддизмі, індуїзмі, джайнізмі. Крім того, свастика була символом багатьох богів: Зевса, Геліоса, Гери, Артеміди, Тора, Агні, Брахми, Вішну, Шиви. У ХХ столітті символ свастики став сприйматися негативно у країнах Західної цивілізації у зв’язку з використанням його нацистами. Водночас, до сьогодні свастика залишається позитивним символом добробуту і щастя у країнах Сходу — Індії, Китаї та Японії.

1940-й — війна між СРСР та Фінляндією закінчена; Карелія входить до складу СРСР.  Як результат між СРСР і Фінляндією підписано мирний договір - кордон пересунуто від Ленінграду на 150 км в глибину Фінляндії, а військово-морська база на півострові Ханко передавалась Радянському Союзу на 30 років в оренду.

2004 рік — указом голови Держкомспорту Росії Фетисова кіберспорт (комп'ютерні гри) вперше у світі став офіційним видом спорту.

Народилися:

У 1832 році — Чарльз Бойкот, відставний британський офіцер; його ім'я увійшло в історію завдяки "бойкоту" ореандарів його земель у Ірландії.

1863 року народився Володимир Вернадський, визначний радянський філософ, природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про ноосферу.

Один із засновників Української Академії наук; став дійсним членом АН України та її першим президентом. Організатор та директор Радієвого інституту (1922—1939 роки), Біохімічної лабораторії (з 1929-го; зараз Інститут геохімії та аналітичної хімії АН СРСР ім. Вернадського). Засновник першої наукової бібліотеки в Україні (нині названа його ім'ям).

1940 рік — Григорій Горін (Офіштейн), російський письменник, драматург, сатирик.

Григорій Горін автор відомих п'єс та кіносценаріїв ( "Про бідного гусара замовте слово", "Дім, який збудував Свіфт", "Формула кохання", "Убити дракона" та інші).

12 березня проводять Всесвітній день нирки. Дата на 2020 рік. Відзначається в 2-й четвер березня. Це глобальна кампанія з підвищення обізнаності про здоров'я, в якій основна увага приділяється важливості нирок і скорочення частоти і наслідків захворювань нирок і пов'язаних з ними проблем зі здоров'ям у всьому світі. 

Також цього дня відзначають Всесвітній день боротьби з кібер-цензурою. Його започаткували з ініціативи організацій «Репортери без кордонів» і «Міжнародної амністії» в 2009 році. 

Відео дня

12 березня також святкують Ацтекський Новий рік.

Ці перелічені березневі заходи у другий декаді місяця мають щорічний характер.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up