Партнер рубрики Події

Цей день в історії, 26 листопада: СРСР порушив пакт про ненапад з Фінляндією

Цей день в історії, 26 листопада: СРСР порушив пакт про ненапад з Фінляндією

У 1939 — СРСР порушив пакт про ненапад з Фінляндією, що спричинило початок Радя́нсько-фі́нської війни, або так званої Зимової війни.

Радя́нсько-фі́нська війна́  — збройний конфлікт між СРСР і Фінляндією у період від 30 листопада 1939 року до 13 березня 1940 року. Згідно з виявленими фактами та висновками переважної більшості професійного історичного співтовариства — неспровокована агресивна загарбницька наступальна війна СРСР проти Фінляндії з метою окупації та подальшої анексії цієї невеликої скандинавської країни у рамках зовнішньополітичної доктрини Сталіна та у низці окупацій та анексій країн Балтії за таємним радянсько-німецьким Пактом Молотова — Ріббентропа, під час Другої світової війни.

У радянській пропаганді, офіціозній радянській «історіографії» називалася «збройним конфліктом на кордоні з Фінляндією» або «оборонною війною СРСР проти агресії буржуазної Фінляндії». В більш пізній радянській та частині сучасної російській історіографії ця війна розглядається як окремий двосторонній локальний конфлікт, що не є частиною Другої світової війни; так само як наприклад і бої на річці Халхин-Гол у Монголії.

Війна завершилася підписанням Московського мирного договору, що зафіксував відторгнення від Фінляндії значної частини її території.

Відео дня

Також 26 листопада відзначають Міжнародний день боротьби з ожирінням і Міжнародний день захисту прав жінок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну 10:10 Укриття в жахливому стані: у Тернополі за це судитимуть підприємство photo_camera Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 09:52 Які аксесуари будуть в моді на пляжі в цьому році? (на правах реклами) 09:33 Через ДТП з тролейбусом біля Шостого магазину величезний затор 09:00 Війна забрала життя воїнів Юрія Мазура та Андрія Логовського з Тернопільщини 08:00 Передплатіть газету «RIA плюс» на 2024 рік — Укрпошта проводить пільгову акцію на передплату онлайн 21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 16:00 МВС запустило два нових електронних сервіси для військових. Що з їх допомогою можна зробити 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up