Партнер рубрики Події

Цей день в історії, 9 березня: народився Тарас Григорович Шевченко

Цей день в історії, 9 березня: народився Тарас Григорович Шевченко

9 березня в 1814 році народився український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч Тарас Шевченко.

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.

Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

Читайте також Тернопільський історик розповів про Шевченка  – модника, життєлюба і людину, яка зробила карколомну кар’єру

Відео дня

Чи знають тернополяни, коли народився Тарас Шевченко (відео)

Сірниковий портрет Шевченка, виготовлений тернополянином, зберігають у музеї в Торонто
 

Також цього дня відзначають Міжнародний день ді-джея (World DJ Day). 

World DJ Day – це не тільки офіційне свято, але і важлива благодійна подія, яка відбувається від імені міжнародної клубної індустрії з 2002 року. Кожного року 9 березня в рамках Дня Ді-джея в усьому світі проходить благодійна акція на допомогу дитячим організаціям.

Ініціаторами акції виступають фонд World DJ Fund і організація Nordoff Robbins Music Therapy, яка використовує музику для лікування дітей та дорослих. Весь прибуток, отриманий ді-джеями, клубами, радіостанціями і рекорд лейб лами в цей день направляється в різні міжнародні дитячі фонди і заклади.

Події:

1822 —  американець Чарльз Грехем отримав патент на штучні зуби
1930  — в Києві почався відкритий судовий процес над представниками української інтелігенції, відомий як Процес Спілки визволення України
1932 —  створено маріонеткову китайську країну Маньчжоу-Го
1933  — в США скасовано золотий стандарт
1953  — у Москві відбувся похорон Сталіна
1959 —  у Нью-Йорку на торговельному ярмарку вперше продемонстровано ляльку Барбі.

Народилися:

1451  — Амеріго Веспуччі, флорентійський мореплавець, що на його честь названо Америку
1814 — Шевченко Тарас Григорович, видатний український поет, художник
1880 — Сімович Василь Іванович, визначний український мовознавець, філолог і культурний діяч
1886 — Нарбут Георгій Іванович, український художник-графік
1890 — В'ячеслав Молотов, радянський державний та партійний діяч
1934 — Михайло Волонтир, актор теару та кіно
1934 — Юрій Гагарін, перша людина, що полетіла в космос
1955 — Орнелла Муті, італійська кіноактриса
1974 — Білоног Юрій, український легкоатлет

Читайте також Тернопільська місіонерка малювала з дітьми у Кенії портрет Тараса Шевченка
Тернопільські артилеристи читають Шевченка на Донбасі
Фото із Шевченком: візьми участь у флешмобі
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up