Ціни на медпослуги не тернополянам - високі, каже в.о. міністра

Ціни на медпослуги не тернополянам - високі, каже в.о. міністра
фото із сайту Тернопільської облдержадміністрації

Після реформування медицини  прописка не матиме значення. Кошти держава направлятиме в той заклад, у який звертатиметься пацієнт. Поки ж на державному рівні змін не відбувається, на місцях щось пробують змінити самі.


Так, нагадаємо, на останній сесії міськради прийняли рішення  про те, що  учнів без прописки тернопільської,  за пацієнтів без прописки мають платити громади. Відповідно до розрахунків фінансового управління вартість медичних послуг така: ліжкодень в стаціонарі - 329 грн, денний стаціонар - 71,9 грн, перебування в пологовому будинку - 741 грн, відвідування лікаря в поліклініці вузької спеціалізації - 43,2 грн, відвідування лікаря первиної медико-санітарної допомоги - 35,6 грн, лікар стоматполіклініки - 43 грн.

Чи поєднуються такі наміри міськради із державною реформою та що думає про «прайскурант» цін на медичні послуги у Тернополі, ми поцікавились у в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.  Пані Супрун сьогодні, 3 березня, завітала з робочим візитом на Тернопільщину. Із журналістами провели неформатну конференцію.

- Після реформування ми вже не будемо прив’язані  до нашого місця реєстрації або проживання, - каже Уляна Супрун. -  Ми можемо змінювати собі лікаря і лікарню. Бо кошти ідуть за мною, за пацієнтом. То як я хочу до вас, а ви є в Києві, а я живу в Тернополі, кошти йтимуть до вас в Київ. Це буде поступово  відбуватись у наступні три роки.

Всі ці питання вирішуватимуться на державному рівні, коли вже буде страховка. Чи можуть на місцях уже такі питання вирішувати, чи це правильні кроки, це питання не до МОЗ,  зауважує пані Супрун. Бо це – Бюджетний кодекс. Єдине, зауважує вона, у документах  вони фактично можуть просити, не вимагати. 


- Вони зараз пробують це робити на місцевому рівні, але воно  не зовсім працює, - каже пані Супрун. -  В Самборі, в Львівській області, також була така проблема. Але що сталось – територіальні громади підписали договори з райлікарнею, що,  якщо їхні громадяни ідуть в ту лікарню, то вони готові заплатити за ці послуги. Але далі - люди йшли, а вони не платили.

Що ж до озвучених нами цін, в.о. міністра відповіла, що вони є високими. Однак про їхню обґрунтованість треба запитувати у тих, хто розраховував  їх тут на місцях. 

- Зараз у законодавстві нема дефініції медичної послуги, - додає пані Супрун. -  Ми зараз її творимо. І  щодо цього є багато спекуляцій, скільки має бути. 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • NIK Kalash

    а що в нас вже внесли зміни до Конституції, де чітко чорним по білому вказано, що освіта і медицина в нас безкоштовні!!!! Міську владу на чолі з основним злочинцем на нари!!!
  • Клаус

    відьма
  • Пустило

    Медицина,освіта і суд повинні забезпечуватись державою у повній мірі для всіх категорій населення,інакше вони є неповноцінними і порушують конституційні права громадян на їх реалізацію.
  • Anonymous

    Найбільше шокує оплата в пологовому - це ж тепер люди вдома родити будуть? а як же майбутнє країни? діти нам вже не потрібні? 10 днів в пологовому 7500 тільки по прейскуранту, а це ж не кожна сім*я собі дозволити зможе.

    Пустило reply Anonymous

    "Если гражданина заставляют платить за образование и медицинское обслуживание, пенсию накапливать из собственных средств, жилье и коммунальные услуги оплачивать полностью, по рыночной цене, то зачем мне такое государство?! С какой стати я должен еще платить налоги и содержать безумную армию чиновников? Я всегда на всех уровнях говорил, что здравоохранение, образование и наука должны обеспечиваться из бюджета.

    Лауреат Нобелевской премии по физике, академик РАН Жорес Алферов

    Діонісій reply Anonymous

    а от ту пані треба було запитати, платимо податки, держава забезпечує, а платити треба, бізнес є бізнесом. бляха муха.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up