Партнер рубрики Події

У геріатричному центрі в Петрикові майже всі підопічні хочуть вакцинуватися Pfizer. Що розповідають?

У геріатричному центрі в Петрикові майже всі підопічні хочуть вакцинуватися Pfizer. Що розповідають?
  • Імунізація вакциною Pfizer розпочалась в Тернопільській області з понеділка, 19 квітня. У першу чергу, щеплюють мешканців геріатричних будинків та їх працівників. Оскільки, як визначили у МОЗ, саме люди похилого віку в найбільшій групі ризику.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, як проходить вакцинація. Що кажуть підопічні та скільки людей виявили бажання щепитися. 
  • Історії читайте в тексті.

Зранку 19 квітня у геріатричному центрі в Петрикові почалась вакцинація. Її чекали як працівники, так і самі підопічні, оскільки коронавірус важко переносять люди похилого віку, тому, кажуть, важливо щепитися.

Майже всі захотіли щепитися

Ми поспілкувалися з директором геріатричного центру. Він розповідає – майже всі підопічні погодились вакцинуватися.

– У нас є 150 підопічних, і 148 з них захотіли вакинуватися та підписали інформаційну згоду, – каже директор Петриківського обласного геріатричного пансіонату Степан Глушок. –  Всі наші підопічні дієздатні, тому вони самостійно приймають рішення про вакцинацію. Найстаршій нашій підопічній 99 років. Вона теж вакцинується. Лише один підопічний відмовився і один має протипокази до вакцинації. Серед працівників, із 93 осіб на вакцинацію записалися 46. Маніпуляції проходитимуть упродовж трьох днів.

Відео дня

Нам вдалось поспілкуватися з мешканцями геріатричного центру, які вже вакцинувалися або ще чекають своєї черги. Вони кажуть – не сумнівались та не боялися. Страшніше для них – це захворіти на коронавірус.

– Я вже вакцинувався, почуваю себе нормально, – каже підопічний геріатричного центру пан Віктор. – Зі мною людей двадцять щепились, все добре. Я не боявся вакцини. Чого боятись? Чи ніколи не щеплювався? Мені вже 71 рік, немає чого боятися.

Чоловік зізнається, не розраховували саме на «Файзер». Але якби була інша вакцина – також пішов би на щеплення.

І персонал, і вихованці центру пам’ятають, як тут був спалах кронавірусу у серпні минулого року. На щастя, тоді летальних випадків вдалось уникнути. Тому ризикувати здоров’ям та життям ніхто не хоче.

Пані Ганна чекає своєї черги на щеплення. Вона має вакцинуватися у вівторок, 20 квітня. Жінка розповідає, що у серпні перехворіла на коронавірус. Було важко, на щастя, все обійшлося. Тому вирішила вакцинуватися.

– Обов’язково вакцинуватимусь, – каже пані Ганна. – Я перехворіла на коронавірус минулого року. Тоді було важко, слабість. 

Як розповідають інфекціоністи, повторні випадки захворювання можуть ставатися. У декого імунітет може не вироблятися навіть після хвороби. Зазвичай люди при повторному захворюванні можуть перенести це легше. Однак особи похилого віку та з супутніми захворюваннями можуть переносити недугу важко, навіть якщо вже хворіли.

– Не дай Боже, щоб ця зараза до мене знов вчепилась, – жартує пані Ганна. – Але маю надію на щеплення. Я довіряю лікарям, тому не боюся. І мої товариші та друзі також це розуміють. Всі хочуть бути здоровими.

Підопічний центру пан Василь також отримав щеплення.

Не всі працівники зголосилися

– Почуваюсь добре після вакцини, ніяких побічних проявів немає, – каже чоловік. – Поки що все добре. 

Як наголошує директор, підопічні виявились більш сміливі в цьому плані, ніж працівники центру. Ті, хто поки що не виявив бажання вакцинуватися, можуть передумати і також стати в чергу.

– Особисто я вже вакцинувався, – каже Степан Глушок. – Сам укол не відчутно майже, це не боляче. Минула година – ніяких побічних проявів немає. У наших підопічних та працівників, які щепилися, побічних проявів не було.

Для вакцинації виділили окрему кімнату. Препарати доставили з дотриманням температурного режиму. Нагадаємо, сама вакцина зберігається у замороженому вигляді при температурі від –60 до –80 градусів. Перед використанням її розморожують до +2 до +8 градусів. Так у нерозведеній формі вона може зберігатися до 120 годин.

Вакцинують за спискам – залишків не буде

Директор Петриківського геріатричного пансіонату зізнається, як і в багатьох людей, були сумніви, чи дістанеться якісна вакцина людям похилого віку.

– Недовіра була до того, що нам дадуть дійсно «Файзер», – каже директор. – Але ми вже побачили, що надали саме цю вакцину. І навіть працівники, які спершу вагалися, все ж передумали, та хочуть вакцинуватися. Звичайно, у багатьох є сумніви, бо чомусь у нас так склалося, що те, що почули на базарі чи в маршрутці, – істина. А те, що кажуть лікарі, усі ставлять під сумнів. 

Оскілки термін придатності вакцини більший, ніж у індійської вакцини, її можуть використовувати впродовж 120 годин, а не 6 годин, як «Ковішелд». Тому «Файзер» використовуватимуть лише за прямим призначенням – вихованців будинків–інтернатів, геріатричних центрів та їх працівників. Публічних осіб залишками вакцинувати не будуть, кажуть чиновники.

Ми продовжимо стежити за вакцинацією в області. Більше – згодом.  

Чи є протипокази до вакцинації

Як і будь–яка вакцина, «Файзер» теж має свої протипокази. Літній вік чи наявність супутніх хвороб не є протипоказаннями. Навпаки – це є покази до вакцинації, оскільки саме люди похилого віку та ті, хто мають супутні захворювання, у найбільшій групі ризику. Вони важче переносять ковід, та серед них частіші летальні випадки.

На офіційному сайті Центру контролю і профілактики захворювання США ми знайшли детальні рекомендації до застосування вакцини та протипокази. Так, щеплення проводити протипоказано, якщо у вас була тяжка алергічна реакція (анафілаксія) або миттєва алергічна реакція, навіть якщо вона не була тяжкою.

Якщо після вакцинації почались прояви алергічної реакції, такі як кропивниця, набряк або хрипи (респіраторний дистрес) – потрібно негайно звернутися до лікаря.

Серед можливих побічних ефектів цієї вакцини є біль, почервоніння чи невеликий набряк у місці уколу. Може бути втома, головний біль, біль у м’язах, озноб, лихоманка чи нудота. Ці побічні ефекти можуть проявитися впродовж одного–двох днів після вакцинації.

Вакцина показала хороші показники під час клінічних досліджень – йдеться на сайті центру контролю і профілактики захворювань. Частіше побічні ефекти проявлялись після другої дози вакцини. Самі ж побічні ефекти зазвичай легкі або помірні.

Результати досліджень свідчать, що люди, які отримали вакцину і захворіли на коронавірус, перенесли його легше, ніж учасники експерименту, які отримали плацебо (речовини, які використовують при випробуванні ліків. Піддослідні не знають, отримали вони справжні ліки чи плацебо, тому можна об'єктивно оцінити, спрацювали ліки чи самонавіювання людини). Ефективність вакцини складає орієнтовно 95%.    

Читайте також:

Вакцина «Файзер» уже на Тернопільщині. Скільки отримали та як зберігають

Чи врятує вакцинація від нових штамів ковіду і чому після щеплення хворіють – інфекціоністи

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Тамара Піддубна

    Цікава стаття, але для повної картини і об*єктивності варто було б навести і коментарі персоналу, що відмовився, а це 50%! Подивитися чим вони керуються /скоріш, емоціями, як влучно сказали, що почута інфа у маршрутці для них більш достовірна, ніж наукові факти/. Дійсно, вакцина нова і ще не має такого об*єму досліджень, як зі звичними нам вакцинами від кору чи віспи, але статистика /кількість вакцинованих/ показує, що ризик побічних наслідків у рази меньший ніж від ускладнень від хвороби
  • Ларіса Петренко

    Саме головне ……вони виявили бажання !😱😱😱
  • Roman Vovcuk

    Людей знищать
    Пансіонат продадуть так працює сьогодні наша влада
  • Марія Бахтиєва

    Там же люди хворі ! Хіба їх запитуаали?

    Вадим Єпур reply Марія Бахтиєва

    Вакцинація проводиться виключно зі згоди людини. Усі підопічні центру дали інформаційну згоду на вакцинацію.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up