Чи врятує вакцинація від нових штамів ковіду і чому після щеплення хворіють – інфекціоністи

Чи врятує вакцинація від нових штамів ковіду і чому після щеплення хворіють – інфекціоністи

В Україні вже є три різні вакцини від коронавірусу. Разом з тим, виявляють і нові штами ковіду. Ми запитали у експертів, чи врятує імунізація. Що робити, якщо захворів перед щепленням чи після нього?

Спалах коронавірусу навесні медики пов’язують з появою британського та південноафриканського штамів. Вірус легше передається. Частіше хворіють молоді люди.

Коронавірус мутує постійно

Вірус постійно мутує і цей процес неперервний, каже вчений у галузі інфекційних хвороб, доктор медичних наук, професор Василь Копча. Виділяють нові штами коронавірусу, однак вплив конкретного штаму на людину ще не досконало вивчений.  

–  Вірус мінливий, і він мутує, – каже Василь Копча. – Вірус SARS–CoV–2 лише трохи поступається вірусу грипу. А ми знаємо, що вірус грипу неймовірно швидко мутує. Після мутації виникають різні штами вірусів – як нежиттєздатні, що є менш вірулентні, так і більш життєздатні. Виживають найбільш адаптовані віруси. Власне, так і виникли нові штами, які ми зараз маємо – «британський», «бразильський», «південноафриканський» та багато інших.

Відео дня

Виникатимуть і нові штами, оскільки це неперервний процес.

– Ці нові штами дуже відрізняються від штаму засновника – «класичного штаму». Якщо говорити про британський, то проблема в тому, що він має значно меншу інфікувальну дозу, тобто може спричинити хворобу у людини дозою вірусу в десятки, а то і сотні разів нижчою, ніж «класичний» штам. Тобто люди ним легше інфікується. Одна справа – заковтнути умовно 100 тис. віріонів для хвороби і зовсім інша – заковтнути всього 100 віріонів.

Ще один важливий момент, який вирізняє один штам від іншого – інкубаційний період.

– Британський штам має коротший інкубаційний період, – пояснює професор. – При «класичному» штамі він може затягуватися до 14 діб, а в «британському» – всього 2–3 доби.

«Південноафриканський» штам також більш агресивний у порівнянні з класичним. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

– Відмінність цього штаму у тому, що він більш агресивний, зменшує до 1-3 днів інкубаційний період, більш заразний, ним інфікується утричі більше людей, аніж попереднім штамом цього вірусу, він вражає більш молоде населення, – каже міністр.

Загалом медики зазначають, що тепер на коронавірус хворіє більше молодих людей та дітей. Це можна пов’язувати з появою нових штамів.

– Ми бачимо, що сприйнятливі молоді люди. Імовірно, що «британський» штам домінує і витісняє «класичний». Тому ковід помолодшав. 

Чи діє вакцина на нові штами

На думку вчених, вакцини проти «південноафриканського» штаму менш ефективні. Однак вони все ж дають свій результат і вакцинуватися необхідно.

– Сучасні вакцини дають слабший профілактичний ефект відносно нових штамів коронавірусу, однак дослідники запевняють, що вакцина захищає від важкої форми коронавірусу, яка потребує інтенсивної терапії в реанімаційному відділенні, – каже Михайло Андрейчин. – Тобто у щеплених зменшуються ризики розвитку дистрес–синдрому. 

Василь Копча також каже - прогнозувати, як вплине поява нових штамів важко. Більш стійкий "південноафриканський" штам міг би витіснити інші, але не з такими темпами вакцинації, які ми мамо наразі. 

– Тяжко щось прогнозувати, але «південноафриканський штам» уже є в Україні. Він більш стійкий до індійської вакцини. Теоретично, вакцинація може витіснити інші штами, і лишиться стійкий до вакцини «південноафриканський». Але з нашими темпами вакцинації наврядчи це станеться.

Станом на 16 квітня, в області першоу дозу вакцини отримали 17 643 людини. Враховуючи населення області 1 029 900, за останніми даними Мінфіну, це лише 1,7% населення області.  

До слова, Україна займає одну з останніх позицій в Європі, за темпами вакцинації. У нас щепились першою дозою вакцини трохи більше 1% населення. У сусідній Польщі – майже 16,5%. Німеччині – 18,3%, а у США – 37,8%.

Тому, щоб уберегти себе та своїх близьких, варто не забувати про карантин та дотримуватися елементарних правил – соціальна дистанція, масковий режим.

Що робити, якщо вакцинувався та захворів

А от від вакцинації захворіти неможливо, у препараті нема живого вірусу, кажуть експерти. Але вона також не запобігає самому захворюванню. Вакцина лише зменшує ризики важкого перебігу. Тому є імовірність, що в проміжку між першою та другою вакциною людина може захворіти. Що робити тоді? Чи варто вакцинуватися вдруге?

– Якщо захворів – то треба вже лікуватися, а не вакцинуватися, – пояснює академік НАМН України, професор–інфекціоніст Михайло Андрейчин. – У процесі хвороби у людини виробляється імунітет. Тому потреби у вакцинації вже немає. Також можна зробити аналіз на визначення концентрації антитіл після хвороби. Якщо імунітет не виробився або титр антитіл низький, то тоді можна вакцинуватися. Якщо ж концентрація антитіл висока – тоді робити друге щеплення не потрібно.

Для повторного щеплення можна використовувати лише ту вакцину, якою щепились вперше.

– Якщо перше щеплення зроблено векторною вакциною, скажімо «Ковішелд», то друге щеплення повинно бути зроблене такою ж вакциною векторного типу, – продовжує доктор медичних наук, професор Василь Копча. – Ми наразі маємо залишки векторної вакцини «Ковішелд», китайську «Коронавак». Також є корейська векторна вакцина AstraZeneca. Нею можна щепитись вдруге, якщо перша була індійського виробника. Однак в жодному разі не можна вакцинуватися китайською після індійської, оскільки це різні типи вакцини. Тому змішувати їх не можна. Це винятково неграмотно. Адже вони діють по–різному. Друга вакцинація нагадує про антигенне подразнення.

AstraZeneca вже закінчується. Спершу в МОЗ хотіли розділити всю партію на дві частини, щоб за кожним, хто вакцинувався вперше, була зарезервована друга доза. Однак від цієї ідеї відмовились, щоб охопити якомога більше людей. Повторну вакцину треба проводити через 12 тижнів. Якщо з поставками цієї вакцини будуть проблеми і її не встигнуть доставити вчасно – нічого хорошого з цього не буде.

– Якщо вакцина не надійде до нас вчасно – претензія має бути до міністерства, – каже Василь Копча. – Я сподіваюсь, що вони це розуміють і такого не допустять. Чекати треба буде корейську вакцину AstraZeneca. У цьому немає нічого страшного, що країна виробника буде інша, оскільки це вакцина однотипна та виготовлена за однаковими технологіями, просто виготовляють її на іншому заводі. Використати «Файзер» для повторної вакцинації теж не можна. Це вже третій тип вакцини.  

Однак захворіти після вакцинації можна. 

– Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє, – каже професор Копча. – Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але з точки зору епідеміології, це не має значення, бо людина може лишатись джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами. І це стосується всіх вакцин від коронавірусу, які зараз існують. 

Тому навіть якщо ви щепились – не забувайте про дотримання карантинних норм. З ковідом нам ще доведеться жити довго. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Iryna Kwiat

    Чим більше буде проводитись це вакцинування, тим більше будуть розповсюджуватися все гірші штами вірусів...про це говорять вчені інфекціоністи світу!

    Iryna Kwiat reply Iryna Kwiat

    Yuriy Hrytsyshyn reply Iryna Kwiat

    Iryna Kwiat хто саме?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up