Партнер рубрики Події

У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію

У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію

16 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про Мобілізацію. Згідно з ним, передбачено не лише мобілізацію військовозобов'язаних, а також автомобілів

Про те коли запрацює новий закон та які зміни на нас очікують ми розповідали у публікації Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться.

Одним із важливих нововведень закону є можливість вилучення автомобілів у громадян на потреби Збройних Сил. Однак, варто знати деякі особливості, що стосуються мобілізації авто, а також кому це не загрожує. Роз'яснення публікує Espreso.TV.

Мобілізація транспортних засобів: як це відбуватиметься

У новому законі значних змін зазнав пункт, що стосується військово-транспортного обов'язку. Стаття передбачає вилучення на особливий період транспортних засобів та техніки у громадян, центральних та місцевих органів виконавчої влади, підприємств, організацій, державних органів та інших установ для задоволення потреб військових.

Відео дня

Вилучати транспортні засоби можуть ТЦК СП, СБУ, та деякі підрозділи розвідувальних органів України лише відповідно до рішення місцевих державних адміністрацій. Вони повинні бути оформлені відповідними розпорядженнями.

—Порядок вилучення транспортних засобів вже був передбачений Постановою Кабміну Про затвердження Положення про військово-транспортний обовʼязок №1921, також — законом України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та законом України Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану, — пояснює юрист практики військового права Ярослав Звоненко, у матеріалі РБК-Україна.

У кого та яке авто можуть вилучити 

Вилучати авто на потреби Збройних Сил можуть у тих українців, які мають більше одного транспортного засобу. Перед цим мають провести оцінку ринкової вартості автомобіля, і забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб. Про це розповідає Економічна Правда.

Тобто, якщо у людини є лише один автомобіль, його не будуть вилучати. 

Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснював, що в новому законі конкретизували, що транспорт не вилучатимуть, якщо він "є єдиним джерелом забезпечення існування людини".  

"Якщо є більш ніж один транспортний засіб, якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки і оборони, то вони можуть бути вилучені. Але йдеться винятково про специфічні транспортні засоби, тобто легковий автомобіль звичайний точно не потрібен для Збройних сил. 

Йдеться про вантажні автомобілі, які підходять для перевезення боєприпасів, особового складу, про спеціальну техніку, що може працювати в умовах бездоріжжя. Тому я думаю, що 90% громадян точно не варто перейматися про ці норми, які ми уточнили", – наголошував в одному з інтерв’ю Веніславський. 

Він також пояснив детальніше, як має працювати алгоритм перед вилученням авто: 

Збройні сили формують, які їм потрібні транспортні засоби, потім у межах цих потреб у конкретних адміністративно-територіальних одиницях в областях формуються мобілізаційні замовлення і вони ставляться на облік у ТЦК і можуть бути вилучені. 

"Але це не означає, що вони обов’язково будуть вилучені. Легкових транспортних засобів точно в таких потребах немає", – каже народний депутат. 

Інформацію про наявні транспортні засоби у громадян ТЦК отримає від органів, що ведуть їхній облік (МВС, Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства).

Однак, попри слова влади, що ймовірність вилучення саме легкових авто доволі низька, серед українців значно зріс запит про "перереєстрацію авто", зокрема, через "Дію". Громадяни все більше почали переоформлювати авто на інших членів сім’ї, до прикладу.  

Чи будуть вилучати авто в ухилянтів

Ухвалений закон також передбачає положення щодо покарання тих, хто ухиляється від мобілізації. Однак норми про вилучення авто в ухилянтів немає

Їх обмежуватимуть у праві користування власним транспортним засобом. Виняток – якщо водійство є джерелом доходу для людини, якщо людина має інвалідність I чи II групи чи має дитину з такою інвалідністю

Що далі відбуватиметься з вилученим авто 

Транспортний засіб заборонено відправляти в інший регіон або за межі України. Тобто, якщо авто, до прикладу, вилучили у Київській області, його не можна відправляти у Дніпропетровську область – і навпаки.  

Також заборонено передавати права власності на транспортний засіб, здавати його в довгострокову оренду чи використовувати як заставу. 

Повернути транспортний засіб власнику мають протягом 30 днів після оголошення демобілізації. Порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобам, має визначити Кабінет Міністрів. 

Що відомо про мобілізацію в Україні

Більше трьох місяців пішло у Верховної Ради на те, щоб розглянути урядовий законопроєкт щодо зміни правил мобілізації та військового обліку. 11 квітня він був проголосований у другому читанні і набуде чинності за місяць після опублікування. Ймовірно, головною новиною стало те, що з документа прибрали норму про демобілізацію військових після 36 місяців служби – у Міноборони обіцяли, що підготують із цього питання окремий законопроєкт, на це є вісім місяців, зазначає «Слово і діло». 

Закон прийнято 283-ма голосами народних депутатів у редакції профільного Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Згодом його підписав президент. 

Законом удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України.

Фінальна версія документа суттєво відрізняється від початкової, зазначає «Українська правда». Чимало ключових положень, які закладалися в першому варіанті, як-то зниження призовного віку до 25 років або скасування статусу «обмежено придатний», вже унормовані.

Читайте також: 

Президент підписав Закон про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Іван Шафран

    Нашим поліцаям машини купують а в бідняка будуть вилучати,бо армії не хватає де логіка.
  • Галина Оксенюк-Карпюк

    Якщо щурі - депутати є ухилянти,то нехай свій транспорт хлопцям віддадуть.

    Pavel Akiev reply Галина Оксенюк-Карпюк

    А мо ті гризуни дамбу р.Урал прогризли?)
  • Mary Gray

    В самого біднішого!
  • Андрій Чорний

    Не лише автомобілів, алей кораблів і літаків. Так і було!

keyboard_arrow_up