У міськраді публічно обговорюють зміни до Генплану: журналісти «20 хвилин» також там були

У міськраді публічно обговорюють зміни до Генплану: журналісти «20 хвилин» також там були
  • У Тернополі відбуваються громадські обговорення змін до містобудівної документації. Планують внести зміни до генерального плану та плану зонування. Чимало тернополян не згодні з багатьма змінами, адже зелених зон може стати менше, а у парках міста можуть з’явитися забудови.
  • Як проходять громадські слухання та чи знайшли компроміс влада та активісти – про це у матеріалі.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Генеральний план населеного пункту — це містобудівна документація, яка визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. Якщо простими словами, то це така мапа, де різними кольорами позначені різні ділянки міста.

Відповідно до чинного законодавства строк дії генерального плану населеного пункту не обмежується. Зміни можуть вноситися не частіше, ніж один раз на п'ять років.

План зонування території – містобудівна документація, що визначає умови та обмеження використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон.

Відео дня

Востаннє змінювали містобудівну документацію 2017 року. І тоді не обійшлося без скандалів та мітингів через зменшення зелених зон.

Громадські слухання щодо змін відбулись у п’ятницю, 10 березня у приміщенні міської ради. Долучитися до них могли усі охочі тернополяни. Дехто прийшов щоб висловити своє невдоволення змінами.

Як проходили слухання 

12:00. Розпочались громадські слухання містобудівної документації «Внесення змін до генерального плану міста Тернополя та плану зонування території міста Тернополя».

Місць у залі вже немає. Станом на 12:05, на слухання зареєстровані всього 60 учасників.

Всі, хто попередньо зареєструвався, можуть брати участь у голосуванні.

До початку засідання нам, на жаль, не вдалося поспілкуватися з представниками міської ради, адже вони прийшли якраз перед стартом слухань. Речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич розповіла, що всі позиції влади міста та розробників документації «Дніпромісто» можна буде почути під час самих обговорення. Попередньо давати коментарі відмовились! На вході нам повідомили, що фотографувати та розміщувати макети містобудівної документації заборонено. Однак, нам надали відповіді військової обласної адміністрації,  де йдеться лише про рекомендації.

У них вказано, що «з урахування умов воєнного стану, існуючої заборони розміщення на сайтах органів місцевого самоврядування генеральних планів населених пунктів, наявності в матеріалах проекту містобудівної документації «Внесення змін до генерального плану міста Тернополя та плану зонування території міста Тернополя», інформації про об’єкти військової, оборонної та критичної інфраструктури, інші стратегічні об’єкти промисловості, житлово-комунального господарства, транспорту, зв’язку тощо» міська влада рекомендує представникам громадськості утриматися від фотофіксації містобудівної документації, а також поданні їх в електронному вигляді. Однак, можна фотографувати й знімати сам процес громадських обговорень, всіх учасників.

12:30. Порядок денний громадських обговорень складався із доповідей осіб, які займались розробкою Генплану та плану зонування міста Тернополя. Далі були «запитання-відповіді» до доповідачів від присутніх у залі. Також на початку обговорень представники міської ради обіцяли, що учасники зможуть самостійно виступити зі своїми пропозиціями. Однак, через часовий регламент людям не дали шансу висловитись. Загалом засідання тривало у межах 2 годин (до 14:13 – прим.).

Першою доповіла головна архітекторка проєкту Тамара Шидловська. Вона повідомила, що у Генплані врахували три містобудувальні режими: у західному, центральному і східному районах Тернополя. В межах проєкту розглянули структуру міста з урахуванням каркасу магістральних вулиць та детальних планів території.

У деякі документи раніше вносились зміни, тому їх теж зафіксували у Генплані та плані зонування. Архітекторка зазначила, що пропонується створити нові багатоквартирні забудови для більш раціонального використання землі, та збільшити кількість рекреаційних зон.

Головна інженерка проекту Людмила Безкоровайна проінформувала присутніх про стан різних інженерних мереж міста, від яких залежить водо-, тепло-, газо- й електропостачання. У Генплані запропонували ряд реконструкцій та будівництв нових об’єктів і підстанцій, як відповідають за забезпечення містян цими зручностями.

Третьою і останньою виступила доповідачка по плануванню обмежень території та стратегічної екологічної оцінки проекту – головний фахівець Наталія Сувак. Вона зауважила, що більшість рішень, запропонованих у Генплані та плані зонування, мають позитивний вплив на навколишнє середовище і на здоров’я місцевого населяння. Однак, є й негативні ризики, як от нові витоки небезпечних речовин, виділення земельних ділянок під забудову у рамках документальних обмежень тощо.

13:40. Громадськість незадоволена результатами слухань – одразу кілька тернополян запропонували відкласти обговорення до перемоги України у повномасштабній війні. Адже не всі можуть бути присутніми на дискусії. Чимало жителів міста зараз перебувають у лавах ЗСУ і тероборони, стоять на захисті держави. Через це активіст Віталій Чубатий вніс пропозицію про визнання цих громадських обговорень такими, що не відбулись.

Однак, йому відповіли, що згідно із законодавством, зауваження не може бути враховане без створення погоджувальної комісії. Ті, хто залишився у сесійній залі, більшістю проголосували «за». Будь-хто з учасників громадських слухань має шанс взяти участь у подальших обговореннях. Потрібно лише записатись у міськраді та залишити контакти.

14:00. Наприкінці заходу учасникам повідомили, що результати громадських обговорень (протокол, фото-, відео- й аудіо матеріали) оприлюднять на офіційному веб-сайті Тернопільської міської ради у дводенний термін після їх розгляду. Також розглянуть усні й письмові пропозиції від тернополян.

Не всі згодні з Генпланом

На  слухання прийшли активісти, які не задоволені змінами які відбуваються щодо Генерального плану Тернополя. Зокрема, громадянин міста Олег Климчук незадоволений деребаном землі.

– Борюся зі змінами до Генплану Тернополя ще з 2012 року. Я звертався до колишнього президента Порошенка у 2014 році, до обласної адміністрації, до Міністерства внутрішніх справ України, до Національного антикорупційного бюро тощо. Найбільше мене обурюють забудови на території парків, а також фальсифікація будівництва готелю біля залізничного вокзалу, – каже чоловік.

Активіст Віталій Чубатий розповідає – він не погоджується з багатьма змінами, які стосуються зелених зон та парків. Також він не згідний з тим, що обговорення відбуваються під час воєнного стану, коли не всі тернополяни мають змогу повноцінно ознайомитися зі змінами та взяти участь в обговореннях.

Обурює людей і те, що містобудівну документацію заборонено фотографувати – з нею можна лише ознайомитися в Управлінні містобудування, архітектури та кадастру міськради. Зробити це можна у будні з 9.00 до 13.00 за адресою: вул. Коперника, 1, кабінет 206 (другий поверх).

Володимир Салук прийшов на громадські обговорення з власної ініціативи – як історик та дослідник. Тернополянин незадоволений тим, що слухання проекту про внесення змін щодо Генплану міста проводять у час повномасштабної війни. За його словами, це не дозволяє у повній мірі вивчити матеріал та отримати до нього повноцінний доступ. А не кожен може прийти у першій половині дня в міську раду й усе занотувати. Термін розгляду пропозицій, на його думку, теж варто було би продовжити.

– Мене обурило те, що хочуть забудувати ділянки, які раніше були зеленими зонами. Загроза забудови є на набережній Тернопільського ставу, у Пронятинському лісі, – говорить Володимир.

Які зміни пропонують

Під час доповідей представники міської ради розповіли, яких змін чекати тернополянам. Зокрема, обіцяють відремонтувати інженерні мережі міста. Відповідно до Генплану, пропонують провести реконструкцію системи водовідведення: здійснити перекладку всіх верхніх аварійних мереж, оновити водоочисні споруди на Тернопільському водозаборі, побудувати нові очисні споруди на Івачівському водозаборі тощо. Всі стічні води у перспективі мають подаватись до каналізаційних міських водоочисних споруд. Вони теж потребують серйозного оновлення та зміни технології очищення.

– Наразі виконується перша черга реконструкції. Генпланом ми пропонуємо подальші етапи. Крім того, ми передбачили будівництво нової системи каналізацій, особливо на ділянках, де до сьогодні є неканалізована забудова. Таких територій у місті 6%, – сказали під час доповіді розробники Генплану.

Щодо теплопостачання, від міської ради пропонують замінити котли у теперішніх квартальних блочних котельнях на сучасні і впровадити операційну установку (тобто кінцевий споживач буде мати і тепло, і електроенергію).

Розвиток газопостачання відбуватиметься за рахунок підключення абонентів на ділянках нової забудови. ПрАТ «Тернопільміськгаз» внесли пропозиції щодо резервних джерел газопостачання міста. Станом на сьогодні електроенергією Тернопіль та область забезпечує потужна Тернопільська електрична підстанція. У Генплані пропонують реконструювати ряд підстанцій та подавати світло від інших міст.  

Також міська рада обіцяє створити тимчасовий притулок для безпритульних тварин у північно-західній зоні міста (на вулиці Текстильна). Там займатимуться перетримкою, вакцинацією і передання опікунам вуличних собак і котів.

Далі планують провести реконструкцію міського сміттєзвалища, побудувати сміттєпереробне підприємство на території Тернопільської громади. Також на території сміттєзвалища пообіцяли створити спеціальний об’єкт для утилізації померлих тварин. Такого об’єкта у місті наразі немає.

Міська рада планує розширити межі територій міських кладовищ.

Хочуть також розчистити русла річок Серет і Рудка, створити захист територій від підтоплення тощо.

Обіцяли більше зелених насаджень

Окремо учасники громадських обговорень не погоджуються зі змінами у Генплані та плані зонування, які стосуються скорочення площ зелених зон. Від багатьох присутніх на слуханнях звучали запитання «Наскільки зменшаться зелені зони внаслідок змін у Генплані?», «Чи скоротять територію існуючих парків?» Від міської ради твердо наголосили: «Жодну територію парку не зменшили! Межі парків залишаються тими ж самими. Жодного скорочення зелених зон теж не буде». Навпаки, обіцяють, що Тернопіль озеленять ще більше, а у проектних межах запропонували додати 300 га насаджень.

– Зелені насадження на сьогодні складають у місті 466 гектарів. Це майже у три рази більше, ніж за можливими розрахунками. 50% площі займає територія ландшафтного парку «Загребелля». Також сюди включені території парку «Сопільче», Старого міського парку, парку імені Тараса Шевченка і парку Національного Відродження. Ми врахували документацію щодо меж парків, подали зонування відносно цих об’єктів загального користування. Щодо змін, пропонуємо додатково 20 об’єктів нового зеленого будівництва загальноміського значення, – повідомила архітекторка Тамара Шидловська.

Від міської ради пропонують створити новий парк по вулиці Тарнавського (площею більше 10 гектарів), додатковий сквер у мікрорайоні «Канада» (площею приблизно 6 га), також сквери на проспекті Куліша і на вулиці Леся Курбаса, поширити зелені насадження на масиві «Дружба», у частині мікрорайону «Західний» тощо.

Зелених зон у парках може поменшати

Непокоїть тернополян те, що у новому плані зонування деякі ділянки парків та зелених зон змінили своє призначення і якщо ці зміни затвердять – там можна буде будувати.

Зокрема, у парку Шевченка, наприклад, можуть з’явитися будинки. На території парку зараз розташований стадіон ФСК «Динамо». Ділянка, де розташований стадіон «Динамо», входить до меж парку. На чинному Генплані зонування міста спортивна зона визначена як Культурна та спортивна зона (Г-4). А от у новій уже частина ділянки позначена як П-Ж-5 — Зони резервної багатоквартирної забудови від 10 до 16 поверхів.

Після повномасштабного вторгнення росії на території Старого парку забрали радянську військову техніку. Також там планують демонтувати меморіали радянським військовим. Місце, де розташований пам’ятник З’єднанням та частинам, що брали участь у визволенні Тернополя, та майданчик, де була військова техніка, у чинному плані зонування визначені як Р-3 — рекреаційні зони озеленених територій загального користування. Однак на новому кресленні тепер Г-4–1 — Спортивна зона.

Біля церкви Всіх Святих Землі Української на вулиці Винниченка нині — зелена зона. Однак на новому плані частина землі з Рекреаційної зони озеленених територій загального користування перетворилась на проєктну зону розміщення культових та обрядових споруд.

І це лише частина змін, які помітили журналісти «20 хвилин» на новому плані зонування. Більше про це читайте за посиланням:

Планують урізати зелені зони: як під час війни У Тернополі змінюють Генплан (ЕКСКЛЮЗИВ)

Фотографувати забороняють

Ми побували в Управлінні містобудування, архітектури та кадастру міськради, де можна ознайомитися з новою, ще не затвердженою, містобудівною документацією.

Щоб ознайомитися із кресленнями, спершу потрібно внести дані про себе у журнал, після цього вам нададуть доступ до друкованої документації. Фотографувати Генплан чи план зонування нам не дозволили, мовляв, усе через війну. У кабінеті є кілька працівників, які пильно стежать, аби нічого не фотографували. Дозволяють лише занотувати зміни у блокнот. Хоча у відповіді ОВА виконавчому комітету міськради, яку вивісили на дверях управління, немає ні слова про те, що фотографувати Генеральний план чи план зонування місцевим для власного ознайомлення не можна.

Як ознайомитися зі змінами 

Тернополяни ще мають час, аби ознайомитися зі змінами та надати свої пропозиції чи заперечення щодо змін. Цьогоріч міська рада оголосила про початок громадського обговорення розроблених містобудівних документацій 10 лютого. Ознайомитися з нею може кожен житель громади та подати свої пропозиції або заперечення з 14 лютого по 16 березня. Пропозиції після встановленого строку не розглядаються. Інформація про це є на офіційному сайті органу місцевого самоврядування. Містобудівна документація доступна для ознайомлення у будні з 9.00 до 13.00 за адресою: вул. Коперника, 1, каб. 206 (другий поверх). З собою необхідно мати паспорт для реєстрації.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач46

    За десять років це вже друга зміна генплану в м, Тернополі. Кому війна, а кому користання моментом. Там більшість підневільних бюджетників які проголосують все. що скажуть.Будують, будують, а там є хоча один новозбудований дитсадок та школа в тих районах розширення будівництва житла.? Чи громада буде спроможна сказати НІ уцим ненаситним панкам із відомої партії, яка давно переступила межу дозволеного. СУМНО, ГАНЕБНО І ГИДОТНО.
  • Ірина Жижіна

    Коли у нас на східному масиві вирішили біля гаражів зрізати берізки, бо щось там задумали будувати, наші чоловіки вийшли з лопатами і вигнали всю наволоч. Чомусь зараз такого ентузіазму немає, можливо через те, що багато на війні, а вони вирішили цим скористатися. А по другому я не бачу, щоб їх зупинити, бо суди, міліція на їхньому боці.
  • Наталія Хомишин

    Так - так на жаль 😥 наше гарне затишне і колись одне з найбільш озеленених міст України,перетворилося вже на місто з лабіринту МАФів,хаотичної забудови,найменший ласий клаптик  землі,спочатку стає парковкою,а потім там ростуть як гриби після дощу магазини,будинки....а головне ніхто і слухати  тернополян не хоче і не питає: нам потрібен ще один торговий центр чи сквер,парк,дитмайданчик....зараз війна,а все стає лиш гірше,поки цвіт нації гине на передовій....
  • Nin Ja

    Про "очисні споруди" вже неодноразово чули, не більше, ніж байки. А "реконструкцію" бару Назарія в бувшому парку Шевченка бачать всі.

keyboard_arrow_up