Партнер рубрики Події

У патріотичних кольорах та закликами діяти: який мурал буде в арці на Кульчицької?

У патріотичних кольорах та закликами діяти: який мурал буде в арці на Кульчицької?
  • Завершити розпис арки на вулиці Олени Кульчицької тернопільський художник Олександр Лангер спільно з помічником планують за два дні.
  • Митці не приховують — чимало також залежить від погоди, проте намагатимуться зробити швидко та якісно.

Обшарпані стіни та старі графіті – саме таку картину бачили тернополяни в арці на вулиці Олени Кульчицької останнім часом. Наприкінці березня міська рада почала проводити реставраційні роботи і обіцяла перетворити занедбаний куток на мистецьке місце.

Привели до ладу

Раніше речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич повідомляла журналістам «20 хвилин», що об’єкт потребує оновлення як верхньої частини арки, так і стіни. Це пояснювали тим, що за багато років тут назбирались нашарування різного будівельного матеріалу, і їх слід очистити.

Відео дня

Вже на початку червня будівельники завершили реставраційні роботи. Вони зробили стіни білими, а ось стелю намагалися оббити жовтою вагонкою. Таке «дизайнерське» рішення місцеві жителі розкритикували і наголосили, що її краще розписати класними, позитивними малюнками, які передаватимуть гарний меседж для тернополян та гостей.

Після завершення ремонту у червні, як ми помітили, стіни стали рівними та білими, а стелю заштукатурили. «Фасад» зі сторони вулиці Кульчицької пофарбували у ніжний рожевий колір, а декоративні деталі вкрили білою фарбою. З іншого боку – з вулиці Коперника, конструкція без змін.

Патріотичне та молодіжне

До останнього Тернопільська міська рада тримала у секреті, який  мурал планували перенести на стіни. Та 11 серпня молодь Тернополя та ВПО запросили долучитися до розмалювання арки на вулиці Олени Кульчицької і залишити свій яскравий відбиток. 

Зробити основу муралу довірили тернопільському художнику Олександру Лангеру. Під час розмови з журналістами «20 хвилин» художник зазначив, це крутий малюнок і від повністю пов’язаний з молодіжним духом та патріотизмом.

– Ми зібралися біля арки, аби реалізувати новий проєкт. На білосніжні стіни акриловою фарбою ми будемо наносити різні малюнки. Це не просто мурал, це меседж молоді до містян, до українців. Ми з моїм товаришем будемо намагатися передати весь зміст і сенс цих слів. Кожне слово промалюємо вручну за допомогою пензлів. На реалізацію ми взяли два дні. Будемо розмальовувати повністю дві стіни, – каже пан Лангер.

В основі муралу буде слово МолоДійТе! І навкруги нього різноманітні заклики, такі як: русофобТЕ, мандруйТЕ, вирішуйТЕ, пробачайТЕ, прославляйТЕ та інші. Всі ці слова будуть прописані жовтою та синьою фарбами.

– Ми хочемо, щоб всі тернополяни не зупинялися у своєму житті. Хочемо, щоб вони розвивалися, досягали нових успіхів, були молодими душею. Всі інші слова – підтримка від молоді для тернополян, а також своєрідний заклик до дій, які варто робити кожному українцю, – додає художник.

Зі слів організаторів заходу, до розробки муралу залучали тернопільські молодіжні громадські організації. Тож, так символічно його почали створювати саме до Міжнародного дня молоді.

Тернополяни, а як вам така ідея? Свою думку пишіть в коментарях

 

Читайте також:

Реставрують арку у центрі Тернополя. Що там намалюють? (ФОТО ДНЯ)

Білосніжна та без вагонки на стелі: який вигляд має арка на вулиці Кульчицької після ремонту

Ідея є, але поки тримають у секреті: який мурал буде в арці на Кульчицької?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач16

    Краще б цього не робили. Це був єдиний світлий тунель в центрі міста.Краще б гроші витратили на приближення перемоги у війні

keyboard_arrow_up