У суперечці про тернопільський літак згоди не дійшли

У суперечці про тернопільський літак згоди не дійшли
Прихильники передачі МІГа в Київ "засипали" інших гостей аргументами на користь цієї ідеї. Решта ж, намагалася переконати опонентів, що споруду варто зберегти. Жодна зі сторін своїх позицій врешті не змінила. Проте учасники "громадської ради" дійшли згоди в тому, що рішення міськради від 5 лютого про передачу пам’ятника в Київський музей авіації було неправильним. Загалом в обговоренні питання літака, його права на існування та майбутньої долі взяли участь 12 політиків, архітекторів, інженерів та істориків. До речі, саме на темі демонтажу моделі літака зосередилися учасники "громадської ради", хоча тема "круглого столу" була "Пам’ятники Тернополя. Варто змінювати чи ні?".

"Не було б зайвим спитати громаду..."
Не варто було ставити на голосування лише одне питання – про передачу пам’ятника киянам, вважають учасники "громадської ради". Паралельно слід було обговорити, що і коли з’явиться на місці моделі літака.
- Cтавити питання так: зносити чи не зносити – неправильно, - каже голова правління обласної організації Національної спілки архітекторів України Анатолій Водоп’ян. - Варто було сказати людям, що там буде натомість. Але для цього, звичайно, не було б зайвим спитати громаду міста й архітекторів, оголосити конкурс.
Уже з перших хвилин засідання гості почали сперечатися, перебивати одне одного та скептичним сміхом чи обуренням виказувати реакцію на слова опонентів.
Найгострішими у висловлюваннях були: депутат міськради, який відстоює позицію про доцільність демонтажу пам'ятника, Григорій Бурбеза, знавець військової історії краю, який, навпаки, виступає за збереження літака, Олександр Семенів і завідуючий сектором відділу новітньої історії краєзнавчого музею, який займає нейтральну позицію, Володимир Пукач.
- Це - не пам’ятник, це об’єкт монументальної пропаганди, - переконує пан Бурбеза – Її план створив ще Ленін та інші члени компартії. Тоді знищили всі пам’ятники старої влади і на їхнє місце поставили інші. Згодом вони видозмінилися. І з’являлися такі споруди, як літак у Тернополі.
Втім, Олександр Семенів модель МІГ-15 розглядає під іншим кутом.
- Цей літак участі в війні не брав, але місце, де він стоїть, – особливе. Той пагорб – місце запеклих боїв. Його кілька днів штурмували радянські війська, - каже пан Семенів. - У повоєнні роки там знаходили кістки загиблих, які потім вивозили в невідомому напрямку.
"Усі вважають це рішення нерозумним..."
Коли гості перейшли до дебатів, кожна зі сторін почала критикувати позицію іншої і намагалася переконати опонентів у правильності своїх аргументів. Основний "козир"  прихильників пам’ятника – позиція громади, яку ніхто про долю літака не запитав. Натомість на Інтернет-форумах, зокрема на сайті 20minut.ua, та за інформацією громадських організацій, 90% тернополян – проти демонтажу.
- Люди - проти зняття літака, - стверджує тернополянка Тетяна Пласконіс (до речі, ця жінка – читачка "RIA плюс" і "20 хвилин", вона сама висловила бажання взяти участь у зібранні). - Ви людей спитайте спочатку. Практично всі вважають це рішення – неправильним.
На це прихильники демонтажу "в рукаві" тримали аргумент про аварійний стан споруди та непричетність МІГа-15 до військових дій і Тернополя.
- Літак не має стосунку до війни. Він не є і не стане історичною Меккою для гостей області. Жодної історичної цінності він не має, - наполягає депутат міськради Ігор Дулеба.
До речі, аргументи обох сторін постійно наштовхувалися на контраргументи. Так, заяви про аварійність виявилися безпідставними, бо експертизи монумента ніхто не проводив. Заяви про непричетність МІГа-15 до подій Другої світової війни "долали" фрази про символізм військової доблесті льотчиків. Зрештою, дехто нагадував, що пам'ятнику вже 35 років, тож усі до нього звикли. Натомість настрої громади, відображені в Інтернет-ресурсах опоненти намагалися знівелювати недосконалістю форумів і можливістю маніпулювати голосами.
Позаяк літак поки що залишається в Тернополі - депутати не здолали вето мера на рішення про передачу літака в Київський музей авіації – незабаром слід очікувати нових кроків влади у цій справі.
Нагадаємо, 5 лютого на сесії міськради депутати 33 голосами передали літак киянам. Проте через протести тернополян і громадських організацій, які через "20 хвилин" і "RIA плюс" висловили свою позицію щодо долі літака, міський голова Роман Заставний призупинив дію рішення депутатів. Уже 15 лютого мала відбутися позачергова сесія, де обранці тернопільської громади могли подолати вето мера. Проте зібралися тоді лише 4 депутати. У мерії кажуть, що вірогідний варіант появи нових ініціатив щодо передачі літака в Київ. На демонтажі досі наполягають і головні прихильники цієї ідеї.
Громадські організації встали на захист

Захистом МІГа-15 наразі перейнялися 12 місцевих громадських організацій і фондів. Деякі з них уже почали збирати підписи та організували "гарячу лінію" для тернополян.
Мотиви, якими керуються ці організації – різні. Одні - хочуть зберегти літак, бо вважають його невід’ємною частиною "обличчя" міста, інші - вважають, що тільки громада, а не депутати мають право вирішувати долю споруди. Ініціаторами такого "руху" стали громадські організації "Дружба" та "Німецька молодь".
- Ми вже зібрали 600 підписів і прийняли близько 300 дзвінків від тернополян на "гарячу лінію" - 40-01-07, - стверджує голова громадської організації "Дружба" Ігор Сцібайло. – До нас звернулися ще 10 фондів та організацій. Тож можна прогнозувати, що зібрати тисячі підписів "за" – не проблема. І владі таки доведеться зважати на позицію жителів міста.
Пан Сцібайло каже, що наразі організації намагаються скоординувати спільні дії. Згодом вони почнуть справді масштабний процес збору підписів і залучення громадськості до питання про збереження літака.
До речі, тернополяни вже вносять свої пропозиції щодо того, який пам’ятник варто встановити при вході до парку Національного Відродження, якщо літак знімуть.
- Люди здебільшого агресивно налаштовані щодо мера і депутатів, - наголошує пан Сцібайло. – Жартома дехто пропонує варіанти, про які й говорити соромно. І пам’ятник мерові, який стоїть на купі сміття, пропонують звести, і фігури Бурбези з Головком у кабіну винищувача помістити. А весь депутатський корпус, на думку деяких активістів, треба зобразити як двірників, які сніг відгортають. Тобто люди хочуть, щоб влада вирішувала справді важливі питання, а не переймалася літаком...
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Я не корінний Тернополянин, але рахую його своєю другою Батьківщиною і мені прикро за наше місто, за те що "правлять" люди не відповідальні, не чесні і не компетентні. І не тільки в питанні про літак. Вміють і знають як валити і красти, а як примножити і не думають. На місці літака збудують інший пам"тник, за мільйон грн. чи більше і ще стільки ж треба вкрасти.От про що вони думають. Невже місту тиснуть гроші? Я ПРОТИ зняття !!!
  • Anonymous

    аргументи депутатів за демонтаж - це те, що літак не має історичної і культурної цінності, зато він має цінність для корінних тернополян, які пам"ятають його з дитинства, цей парк куда їх водили за ручку мама з татом чи бабці й дідусі і літак на який вони дивились захопленими дитячими очима - це спогад дитинства, а тепер депутати-селюки знесуть його бо для них він не має цінності. Мер селюк, депутати селюки, губернатор чужак - і ми дивуємся чому місто таке занедбане і все так неналагоджено - як можуть селюки і чужинці навести лад в нашому місті - як вони в своїх селах болото по коліно місили а тепер в місто перебралися ще й до влади добралися. нічого не маю проти селян але управляти містом мають тернополяни.

    Anonymous reply Anonymous

    А з іншого боку, Бурбезі варто віддати належне..як би там не було, хоча він і не правий, але має чоловік свою позицію..і навіть враховуючи, що на него наїзджають - дотримується її. Крім того має аргументи, які йому здаються сильними і правильними...погодьтесь, людей які відстоюють власну позицію варто поважати!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Ні, це не так!
  • Anonymous

    Бурбеза взагалі б все в Тернополі позносив, Якщо комуністи побудували школи і садки заводи і будинки-це теж слід знищити? А в парку відродження ялинки в честь 100 річчя Леніна-вирубати??? Будинки на Злуки 53-55-57 та 15-квітня утворюють напис СССР-розвалити, а людей розстріляти як комуністів??? Гріша- не ти ставив літак- не тому його знімати!!!

    Anonymous reply Anonymous

    УВАГА!!!! ВСІМ ХТО МОЖЕ ЗАХИСТИТИ ЛІТАК ВІД СВАВІЛЛЯ ЧИНОВНИКІВ ПИШІТЬ НА АДРЕСУ БУДЕМОЩОСЬ ДУМАТИ!!!!! [email protected] БУДЕМО БОРОТИСЬ!!!
  • Anonymous

    та залиште в спокої той літак!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Колись,ще 10 років назад,пропонували на місці літака спорудити 10метрову статую ІСУСА ХРИСТА,отоб красиво було.Правда спорудити такий памятник коштує дуже дорого,але це було б доцільно і в парку НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ не стояла б радянська символіка.Але поки таких проектів немає,то чіпати літак я вважаю недоцільним.Коли впаде,то друге діло,назад його вже ніхто не поставить.Для мене літак в архітектурному плані не є якимось особливим,звичайний совковий металолом,але коли його демонтують,то буде його трохи шкода.Мені-37,літаку-35.Ми ровесники .Ще досі говорять-біля півника ,біля бурячка,біля танка,хоча вже немає ні півників,ні бурячків,ні танків.Та й обличчя Тернополя за останні роки сильно змінилось.

    Anonymous reply Anonymous

    Який Ісус Христос, нащо він нам здався? прокиньтесь, люди! там місце тільки РАДЯНСЬКОМУ літаку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up