У тебе вимагають хабар: що робити? Антихабарницька інструкція

У тебе вимагають хабар: що робити? Антихабарницька інструкція
  • Для тих, хто готовий боротися з корупцією Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області розробило антихабарницьку інструкцію.
  • У ній шість пунктів. І головний - доведіть справу до кінця. 

 

Українські чиновники все рідше вимагають гроші прямо. Найчастіше посадовці натякають, що вирішення питання вимагає багато часу та зусиль. При цьому зазначають, що певна «матеріальна допомога» значно пришвидшила би роботу. Мабуть, кожен хоч раз у житті потрапляв у схожі ситуації, або, принаймні, чув про них від знайомих.

Що робити? – Зібрати максимум інформації про вимагання

В жодному разі не передавайте гроші на місці події. Продовжуйте розмову і збирайте якомога більше деталей – яка сума та валюта, яким чином передати тощо. Залізним аргументом у притягненні хабарника до відповідальності буде зафіксований через відео чи аудіо факт вимагання.

Головне – самому не провокувати службовця до отримання хабара. Адже за такі дії в Україні передбачена кримінальна відповідальність. 

Відео дня

ч.1 ст. 368-3 ККУ. Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми - карається штрафом від ста п'ятдесяти до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста до двохсот годин, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

ч.1 ст. 368-4 ККУ. Підкуп особи, яка надає публічні послуги - карається штрафом від ста п'ятдесяти до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста до двохсот годин, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Зібравши необхідну інформацію, прямуйте до правоохоронців.

Напишіть заяву до правоохоронців

Окрім Національної поліції та прокуратури, протидією корупції займаються Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура.

Ще існує Національне агентство з питань запобігання корупції. Основні його функції полягають, зокрема, у контролі та перевірці декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також забезпеченні роботи Єдиного державного реєстру декларацій. Але до повноважень цього органу входить і здійснення співпраці із особами, які добросовісно повідомляють про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень ЗУ «Про запобігання корупції».

До кого звертатися? – Підслідність кожного окремого кейсу залежить від складу правопорушення.

Визначальна характеристика – до компетенції НАБУ і ДБР віднесено розслідування злочинів високопосадовців, прокурорів, суддів, нардепів, голів облрад та ін. Крім того, в компетенції ДБР – розслідування злочинів службових осіб НАБУ та САП. Решта корупційних злочинів, що вчиняються на локальному рівні, розслідуватимуться органами внутрішніх справ.

Врешті, звернення до Нацполіції буде безпрограшним варіантом.

Якщо справа буде не в компетенції поліцейських, то заяву мають спрямувати за адресою уповноваженої установи.

Заява або повідомлення про злочин подається у довільній формі. Бажано зазначати свої персональні дані – ПІБ, контактна інформація. Разом із тим, допустимо надавати інформацію й анонімно. Такі звернення розглядаються за умови, якщо заява стосується конкретної особи. Також заява має містити фактичні дані, що можуть бути перевірені.

До НАБ і Нацполіції, як і до ДБР після його повноцінного запуску, можна подавати заяви в електронному вигляді.

Після подання заяви важливо зафіксувати номер, за яким її зареєструють правоохоронці, аби в подальшому слідкувати за її розглядом.

Розвиток подій

Термін, відведений на відповідь, визначений у Законі України «Про звернення громадян» і становить 30 днів. У окремих випадках він може бути продовжений, але в цілому не має перевищувати сорок п'ять діб.

Дуже важливо вказати у поданій заяві правильні контактні дані, адже саме за ними з вами зв'яжуться правоохоронці, які мають взяти справу під свій контроль. Вчинення будь-яких дій без їхнього відому в майбутньому може бути використане проти вас у суді, тож не слід вдаватись до самодіяльності.

Точна інформація, щодо досудового розслідування є таємницею слідства, і у відкритому доступі її немає. Попри це, з численних свідчень учасників затримань та оперативних довідок відомо, що найчастіше правоохоронці використовують мічені банкноти, за допомогою яких хабарника ловлять «на гарячому».

Факт передачі хабара неодмінно має бути задокументований. Найчастіше робиться це за допомогою відеокамер та диктофонів. При цьому гроші або інші цінності, які плануються до передачі, помічаються спеціальними невидимими розчинами, що проявляються лише під світлом ультрафіолетового ліхтаря.

Всі ці дії проводить слідчий, який складає протокол. До протоколу також вносяться серії та номери купюр, або серійні номери чи детальний опис цінностей, що будуть передаватися. Всі етапи підготовки також фіксуються на фото та відеокамери аби унеможливити будь-які махінації.

Якщо реакції немає, пишіть заяву на правоохоронців

Якщо вам не відповіли в 45-ти денний термін і допомоги від правоохоронців ви не отримали, не треба складати руки – за подібну бездіяльність законом передбачена відповідальність.

ч.1. ст 367 ККУ. Службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних осіб - карається штрафом від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

В першу чергу, необхідно звернутись на гарячу лінію Міністерства внутрішніх справ та повідомити про факт бездіяльності. Якщо дзвінок не дасть результатів – необхідно скласти заяву на ім'я начальника відділку і вимагати завірений талон з вихідним номером, який буде слугувати документальним підтвердженням ваших намірів вплинути на ситуацію.

Якщо ви не дочекалися реакції на письмове звернення, варто підключити прокуратуру.

Крім того, дії чи бездіяльність допущені при розслідуванні кримінальної справи, а також рішення про зупинення досудового розслідування чи закриття кримінальної справи можуть бути оскаржені слідчому судді.

Надайте справі розголосу

Більше за правоохоронців корупціонери, особливо високопоставлені, бояться журналістів та громадських активістів. Якщо ви не впевнені у тому, що ваша справа розслідується і буде доведена до кінця, зверніться за допомогою до ЗМІ чи правозахисників. Ваша справа отримає розголос і ви зможете посилити вашу позицію компетентною юридичною підтримкою. 

Доводьте справу до кінця

Зрушити з мертвої точки і якось просунутись у боротьбі з корупцією та хабарництвом ми зможемо лише тоді, коли кожен громадянин перестане бути байдужим і зробить свій вклад у цю боротьбу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up