Партнер рубрики Події

У Тернополі дівчаток називали навіть Павлами

У Тернополі дівчаток називали навіть Павлами
У Тернополі чимало батьків обирають ім'я для дитини, орієнтуючись на християнські та сімейні традиції
- Щоби обрати своєму сину ім'я, переглянула купу календарів, перечитала, що означає те чи інше ім’я, - каже тернополянка Інна Моргун. – Підходила до вибору виважено, бо знаю, що це впливає на характер. Тож називати такими іменем, яке у мене викликає негативні асоціації, не хотілось.


Утім, остаточний вибір імені зробили замість Інни родичі. Мовляв, раз народився синочок на Миколая, отже, Миколою його слід назвати. І не варто позбавляти дитину такого покровителя.


Загалом, як розповіли у міському РАЦСі, жителі Тернополя  найчастіше обирають імена, спираючись на сімейні та християнські традиції. Тож у листопаді, приміром, хлопців часто називають Дмитрами, Михайлом, а у грудні – Романом, Андрієм,  Миколою, дівчат – Катеринами. У січні - чимало Тетян.

- Найпоширенішими іменами серед дівчаток цьогоріч були Анастасія, Анна, Вікторія, Єва, Злата, Марія, Тереза, Софія, Тетяна, - говорить начальник відділу держреєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби міськуправління юстиції Ольга Говорченко. – Так, мода на ім’я Анастасія уже тримається кілька років поспіль. Серед популярних чоловічих імен – Артем, Арсен, Дмитро, Ілля, Матвій, Михайло, Владислав, Станіслав, Денис, Данило.


Щодо рідкісних імен, які доводилось реєструвати у 2014 працівикам РАЦСу, є чимало іноземного походження. Наприклад, батьки називали синів Аароном, Адамом, Аміром, Даміаном, Даніелем.

- Траплялись серед рідкісних і давні українські імена – Мартин, Северин, Тихон, Устим, Юстин, Ярема, Радомир - додає пані Говорченко. –  І біблійні імена – Соломон, Гавриїл.

Відео дня


Серед рідкісних жіночих імен, якими батьки називали донечок у Тернополі цьогоріч, – Агата, Анабель, Аліса, Анджеліка, Ізабелла, Анна-Аннета, Анна-Рената, Сабріна, Сюзанна, Ліана, Божена, Ванесса, Ірма. Були і Павли та Олександрини.


- Загалом у Тернополі у 2014 році народилось 3162 дитини, - додає Ольга Говорченко. – У 2013 було менше – 3007.  Найбільше дітей народилось у 2014 у липні – 352. Найменше - у березні, 222.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    П. Гривас, майже усі згадані у вашій статті імена - запозичені. І Іноземного походження серед них не "чимало", а майже всі (Дмитро та Роман такі ж "чужинські", як і Адам чи Амір)! "Наші" тільки Радомир та Владислав. А заявлені вами "давні українські" імена (Мартин, Северин) переважно латинського походження. Тихін - давньогрецького. А Устим і Юстин - це варіанти одного імені, теж латинського походження. Жіноче ім'я ПАвла (з наголосом на першому А) - поширений європейський варіант (Паола, Паула, Пола). Так само, як і ПЕтра.
  • Анонім

    Слабовато,надо называть Пётрами !
  • Анонім

    а хлопъят тржба называты   Стыцькамы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:55 Сезон полуниць стартує: що важливо знати, аби не отруїтись 14:20 Тернополянин залишив наплічник біля камер схову в магазині, а коли повернувся — його там не було 13:31 Тернополянка Наталя Яремчук напекла та передала хлопцям на фронт понад три тонни солодощів play_circle_filled photo_camera 12:46 Кабмін розглядатиме законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук Від читача 14:51 Участь в «Армії відновлення» Тернопільщини – Ваш реальний внесок у Перемогу! 12:04 Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up