У Тернополі є чорні діри. Там пропадають гроші, нерухомість, земля

цукрового заводу, вичерпав себе. Зараз в черзі на землю близько 1500 бійців, а землі нема... Депутати хочуть її знайти в комунальних підприємствах

У Тернополі є десятки комунальних підприємств, які мають надлишок нерухомості й землі. Міські депутати можуть в цих підприємств забрати зайве та використати його мудріше. Почнуть з землі, яку можна і атовцям дати, і на торгах відкрито продати, чи наприклад, побудувати дитсадок

У Тернополі є комунальні підприємства, які вже роками знаходяться в центрі скандалів, і користь від яких в місті не помітно. Їх часто називають «чорні діри», бо там розчиняється все — гроші, нерухомість, земля.

Яскраві приклади — КП «Тернопільбудінвестзамовник» чи «Масив». Займаючись будівництвом, вони, в порівнянні з приватними забудівниками, бідацтво. Ще один приклад «ефективного» КП — це «Підприємство матеріально-технічного забезпечення». Воно, зокрема, причетне й до організації торгівлі та збору коштів на майже десяти ділянках. Лише на одній з них — на вул. Живова — підприємство, згідно з угодами, зібрало більше мільйона. Притому офіційно за підсумками року до бюджету міста сплачували в десятки разів менше.

Саме тому міські обранці вирішили взятись за так би мовити аудит й раціоналізацію КП. З землі почали через чергу із півтори тисячі атовців, яким не можуть знайти ділянки. Вже на одній з найближчих сесій депутати спробують вирішити ці проблеми голосуванням.

Відео дня

- У попередні роки під комунальні підприємства міста заганяли гектари землі, - написав у Фейсбук ініціатор проекту рішення щодо землі комунальних підприємств, голова земельної комісії депутат Андрій Шкула. - Так оминали земельні торги. Є ще не забудовані шматки. В Тернополі не вистачає соціальних інфраструктурних об’єктів, а також близько 1500 атовців в черзі на землю. В КП спробуємо знайти цю землю. Думаю, що після реєстрації цього проекту рішення буде багато галасу «це не можливо», «не те призначення землі», «то суперечить закону». Але все впирається в бажання. Міська рада зуміла роздати атовцям промислову землю на полях фільтрації цукрового заводу, то й тут зможе!

Проект рішення повинен «відвисіти» на сайт міської ради 20 днів, а також отримати висновки й рекомендації депутатських комісій та юридичного відділу. Депутати ж  неофіційно повідомляють, що подібних проектів для покращення й прозорості буде кілька.

Для формування реєстру потрібно

1. Сформувати до 30 червня текстовий реєстр земельних ділянок, які надані КП ТМР в період з 2005 до 2017 року. В реєстрі відобразити такі дані: користувач (власник чи орендар); наявність угоди суборенди чи інвестиційної угоди; площа земельної ділянки; розташування земельної ділянки та її кадастровий номер; цільове призначення земельної ділянки; функціональне призначення земельної ділянки згідно з Генеральним планом; наявність нерухомості (з вказанням площі та поверховості об’єкта); інформації щодо того як КП використовує земельну ділянку.

2. Після формування реєстру створити робочу групу у складі: по представнику від кожної депутатської фракції, голови постійних комісій міськради з питань містобудування та з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, начальника управління архітектури та кадастру, начальника відділу земельних ресурсів, начальника управління правового забезпечення. Доручити робочій групі визначити серед земельних ділянок, наданих КП ТМР, ті, що придатні для будівництва дошкільних навчальних дитячих закладів та інших соціально-інфраструктурних об’єктів, розподілу поміж учасниками бойових дій в АТО, будівницва багатоквартирних житлових будинків (для подальшого продажу на публічному аукціоні).

3. Розробити проекти рішень, згідно з рекомендаціями комісії, якими земельні ділянки, надані КП ТМР, будуть використані для будівництва дошкільних навчальних дитячих закладів та інших соціально-інфраструктурних об’єктів, а також розподілені поміж учасниками бойових дій в АТО чи підготовлені до продажу на аукціоні.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на серкретаря міськради та постійну комісію міськради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі.

 

Земельний масив для атовців на території, де колись були поля фільтрації

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up