На Тернопільщині уже є перша смерть від грипу. Як вберегти себе та рідних від недуги?

На Тернопільщині уже є перша смерть від грипу.  Як вберегти себе та рідних від недуги?
  • Лікарі кажуть, що епідпорогу захворюваності на грип та ГРВІ ще не досягли, але лікарняні палати уже переповнені.
  • Що робити, якщо помітили перші симптоми недуги, більше про профілактику - у матеріалі. 

Уперше в цьому сезоні підвищену циркуляцію грипу та ГРВІ зафіксували ще наприкінці 2019-го року. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського обласного лабораторного центру. За нашою інформацією, 31 грудня в області зафіксували смерть чоловіка внаслідок ускладнень від грипу. Цю інформацію підтвердили в обласному управлінні охорони здоров'я. 

- Це дійсно так. У цьому випадку підтверджений грип А, - повідомила головний терапевт управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Лариса Матюк. - Під час перебігу захворювання у пацієнта виявили обтяжливий фактор - вірусну пневмонію. Він перебував на лікуванні в одному із закладів міста.

Наразі ми уточнюємо всю інформацію, коментувати ситуацію в закладі наразі відмовилися. Після свят ми знову повернемось до цієї теми.

Відео дня

Натомість експерти розповідають про стан захворюваності на ГРВІ та грип в області.

- У вірусологічній лабораторії Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» провели лабораторні моніторингові дослідження матеріалу від хворих на збудники гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу, йдеться у повідомленні. -  В 1 хворого виявили фрагменти ДНК аденовірусу, в 1 - фрагменти РНК парагрипу 1 типу та в 4 хворих – фрагменти РНК вірусу грипу А, ідентифікованого як А(Н1).

У дитячому інфекційному відділенні палати переповнені

У одній із спільнот в соцмережі Facebook тернопільські мами пишуть, що дітки частіше хворіють.

- У мене вже третя дитина захворіла на грип.Висока температура і вже почали пити антибіотик, - пише тернополянка пані Ірина. - На другий день додався кашель сильний,нежить, а температура - до 40 .Подзвонила до нашої лікарки, і вона нам сказала пити антибіотик, щоб до запалення не було.

Заступниця директора комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська дитяча лікарня» Тетяна Томашівська каже, що протягом останнього тижня грудня 2019-го року справді зросла кількість хворих.

- Зараз спостерігається сезонний ріст захворюваності на респіраторні інфекції, грип та грипоподібні захворювання, - каже Тетяна Томашівська. - Минулий тиждень в нас був дуже складний в плані госпіталізації. Велика кількість дітей потрапили у стаціонар. Нам довелось додатково розгортати ще два інфекційних відділення на 60 ліжок.

Зараз пік захворювань падає. Це пов'язано із тим, що у дітей розпочались канікули, і вони менше перебувають у колективах, зауважує лікарка. Потреби в розгортанні додаткових місць у лікарні поки що немає. Для надання допомоги є вільні ліжка.

Чи можливо відрізнити Грип та ГРВІ?

Хворіють зараз і дорослі. 

- На сьогодні справді ми фіксуємо підвищення захворюваності на ГРВІ, - каже заступник головного лікаря з лікувальної роботи Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. - Грип та інші вірусні респіраторні інфекції не надто відрізняються клінічно. Тому поставити 100-відсотковий діагноз "грип" на прийомі не можуть. Але по тих заборах, які робить лабораторний центр, ми знаємо, що у Тернополі вже зафіксували грип.

Лікар наголошує, що підвищення захворюваності - сезонне, і епідпоріг ще не перейшли. Проте на цей період варто ретельніше стежити за своїм самопочуттям.

Якщо ви відчули на собі перші симптоми захворювань, варто звернутись до свого сімейного лікаря чи педіатра. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я. 

- Найперше, на що варто звернути увагу, - це температура тіла, - каже Надія Боднар. - Якщо вона підіймається до 38,5 це має насторожити. Також, якщо наростають явища інтоксикації - це загрозливий фактор. Серед інших симптомів - сильні головні болі, нудота, запаморочення. Терміново звертайтесь до лікаря, якщо відчуваєте задишку. 

Вакцинація - найкраща профілактика

За прогнозами ВООЗ, у даному сезоні виявили циркуляції двох штамів вірусів грипу А: “Канзас” та “Брісбен”, повідомляють у лабораторному центрі. 

Відповідно, “Канзас” несе небезпеку для людей, віком від 65 років та старше, а “Брісбен” – для дітей, людей працездатного віку з хронічними захворюваннями (діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням, іншими патологіями) та вагітних.

- Зараз справді є лабораторно-підтвердженні випадки грипу на Тернопільщині, - каже завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я Марія Павельєва. - Циркуляція збудників грипу зафіксували на території області. Зараз зростає кількість госпіталізованих із даними захворюваннями. Це свідчить про важкий їх перебіг. 

Минулого року на грип захворіли близько трьох тисяч осіб. Скільки хворих зафіксували цього року, наразі невідомо. 

Основним заходом специфічної профілактики грипу залишається вакцинація - це найкращий спосіб захистити себе та рідних. Більше про вакцини читайте у матеріалі "Вакцина від грипу: дієво чи гроші на вітер? Де шукати, скільки коштує та що кажуть ті, хто спробував"

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ольга

    Інфлюцид та Ангін-Хеель гомеопатичні засоби, що лікують грип за один-два дні, а також лікують ускладнення від грипу, не мають побічних ефектів, як і вся гомеопатія, і коштують не дорого, для мене було відкриттям, що є такі ліки, попередні роки дуже важко переносила грип, бо маю багато хронічних захворювань, а цього року за день вилікувалась
  • Надя Терещенко

    Нема вакцин щоб зробити щеплення. Хотіла від дифтерії  нема вакцини зате всі наші медики провакцинувалися і як розуміти.

    Stanislav Morozenko reply Надя Терещенко

    Це тре було зробити ще в жовтні-листопаді..
  • VITALYA F

    Ви і автор фото ще досі користуєтесь РТУТНИМ(!!!) термометром?! А пишите про смерть від грипу! Ви подивіться як у маршрутках та тролейбусах люди чхають і кашляють. А Ви умієте чхати і кашляти? Йдеться про правильне чхання і кашель. В кулачок викашлятись чи чхнути,а потім тією ж рукою передавати за проїзд? Або при зустрічі протягнути ту ж руку для вітання та потискання! Маршрутки - це розплідники і носії всілякої зарази,в т.ч. і сифилісу! Чому модно і круто ходити в навушниках,а у масці (простій марлевій хірургічній)  - ні?Та і звідкіль узялась мода передавати за проїзд через десятки рук? Я ж не впевнений у чистоті тих чи інших рук які протягують мені кврточку чи то гроші щоб я передав!

    гср reply VITALYA F

    стараюся ходити пішки, бо тих маршрутках та тролейбусах що завгодно можна підчепити, підлогу ще якось злиють водою, а ручки та сидіння в них ніхто ніколи і ніяким дезинфікуючим розчином не протирає. а ще наші люди як кашлять, то соплі полюбе аж на пів салону летять.
  • Pavlo Orestovich

    Дохтори, бля. Лікувався в медзакладі міста і помер від грипу.Середньовіччя?(. Коновали!

    Stanislav Morozenko reply Pavlo Orestovich

    При союзі дохли як мухи від грипу. Просто статистикі такої не було.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up