Партнер рубрики Події

У Тернополі люди з порушенням зору можуть отримати компенсацію за придбані засоби реабілітації

У Тернополі люди з порушенням зору можуть отримати компенсацію за придбані засоби реабілітації

Підставою для такої виплати є висновок медико-соціальної експертної комісії та видаткова накладна (товарний чек) про придбання засобу реабілітації.

У Тернополі особи з інвалідністю та діти з інвалідністю по зору можуть отримати компенсацію за придбані засоби реабілітації, повідомляє Тернопільська міська рада.

Забезпечення засобами реабілітації осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю по зору здійснюється відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року  № 321 (зі змінами).

Зокрема, особам з інвалідністю I і II груп по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 14 років виплатять компенсацію за придбання годинника (електронного – дітям віком від шести років), аудіоплеєра (дітям віком від семи років), пристрою для визначення рівня рідини (дітям віком від семи років).

Відео дня

Особам з інвалідністю I групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від шести років виплатять компенсацію за придбання палиці тактильної.

Підставою для такої виплати особам з інвалідністю по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору є висновок медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії та видаткова накладна (товарний чек). Висновок повинен підтверджувати інвалідність по зору, а чек — придбання засобу для реабілітації.

На підставі висновку та видаткової накладної, що підтверджує придбання диктофона, виплачується компенсація особам з інвалідністю I і II групи по зору, а саме:

  • студентам та слухачам закладів вищої освіти;
  • особам, які працюють на посадах керівників та їх заступників; 
  • дітям з інвалідністю з 14 років, що навчаються в закладах загальної середньої освіти та професійної (професійно-технічної) освіти; 
  • юристам, журналістам, педагогічним працівникам, науковцям, перекладачам.

Іншим спеціалістам виплачується компенсація за придбання диктофона за наявності висновку, видаткової накладної, а також рішення комісії, утвореної територіальним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, до складу якої входить представник громадської організації осіб з інвалідністю по зору.

Особам з інвалідністю I та II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від семи років, які надали чек, що підтверджує придбання багатофункціонального плеєра або мобільного телефона замість одного, декількох або всіх засобів, що може отримати особа з інвалідністю по зору, за заявою виплатять компенсацію за багатофункціональний плеєр або мобільний телефон в межах граничної ціни. 

Нагадаємо, що людям з інвалідністю під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоб продовжити довідку про інвалідність. Вона продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування.

 Читайте також:

Як продовжити чи оформити інвалідність під час дії воєнного стану: роз'яснення МОЗ

Як отримати допомогу від ООН, щоб не стояти у черзі до банку (ІНСТРУКЦІЯ)

Допомога переселенцям: куди можна подати заявки тим, хто знайшов прихисток в Тернополі та області

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up