Партнер рубрики Події

У Тернополі представили книгу про стратегію відбудови української економіки

У Тернополі представили книгу про стратегію відбудови української економіки
  • У тернопільському прес-клубі презентували книгу відомого українсько-білоруського економіста Ярослава Романчука. Вона має назву «Новий Захід. Українська мрія». Це перша книга у новітній історії України, у якій показаний системний погляд на економічні реформи.
  • Що цікавого дослідив автор і що пропонує – розповідаємо у матеріалі!

Перша презентація книги «Новий Захід. Українська мрія» відбулась у червні 2023 року в Києві. У липні її представили ще у кількох містах України. Зараз мета автора праці Ярослава Романчука і координатора проєкту Михайла Камчатного – донести книгу до інтелектуалів з різних сфер у різних регіонах нашої держави. Для цього вони мандрують обласними центрами й представляють її якомога більшій кількості людей.

5 жовтня завітали й у Тернопіль, де зустрілися з молоддю із Західноукраїнського національного університету, а згодом – з усіма зацікавленими у прес-клубі, що на вулиці Степана Качали. 

Відео дня

– Ідея такої книги виникла ще рік тому, і завдяки друзям та меценатам її вдалось реалізувати. Це вже 13 книга економіста Ярослава Романчука. В серпні ми безкоштовно розповсюдили її п’ятистам адресатам, серед яких чотириста – це національні, обласні та великі міські бібліотеки. Також подарували примірники вищим навчальним закладам, – каже координатор Михайло Камчатний.

«Новий Захід. Українська мрія» – це перша книга у новітній історії України, яка представляє системний погляд на економічні реформи в державі. Вона містить план, як перетворити країну на процвітаючу і успішну, зробити привабливою до життя й інвестицій навіть попри складне післявоєнне відновлення.

Економіст Ярослав Романчук відслідкував економічну політику України з початку 1990-х і визначив напрямки розвитку. В основі його пропозицій лежить аналіз моделей економічного зростання і практика їх реалізації в інших перехідних країнах, тобто успіхи й невдачі.

Автор продумав стратегічний курс економіки, який, на його думку, забезпечить зростання ВВП (валовий внутрішній продукт – прим.) України до 7-10% на рік і дасть змогу створити тисячі нових бізнесів та мільйони робочих місць.

– Моя книга про те, як, використовуючи конкретні наукові моделі, можна досягнути процвітання України. Якщо здійснити ці реформи, я переконаний, що 10 мільйонів українців повернуться додому. І це не лише ті, які виїхали з країни під час війни, але й ті, які покинули її упродовж останніх тридцяти років. Стратегію ми вже представили Президенту й Верховній Раді, – каже пан Ярослав.

Ярослав Романчук пропонує створити «Новий Захід» в Україні за допомогою моделі економічного розвитку. Вона ґрунтується на економічній свободі і теорії підприємницького зростання. Це дозволить державі нарешті вийти із глибокої економічної кризи, беззаконня і низьких соцстандартів. Присутні під час презентації ставили автору запитання й обговорювали проблеми, підняті у книзі.

До речі, цей проєкт реалізували за підтримки засновників компанії «Нова пошта» і називають його «головною книгою року». Відгукнувся про нього й радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк, який сказав: «Мені здається, Ярославу вдалося написати не просто книгу, а покрокову інструкцію про те, як створити Україну. В яку закохуються, в яку вірять, в яку готові інвестувати».

Придбати книгу «Новий Захід. Українська мрія» можна у багатьох книжкових інтернет-магазинах.

Довідка

Ярослав Романчук – відомий економіст, керівник економічних реформ Офісу простих рішень і результатів, президент Науково-дослідницького центру Мізеса. Консультант з економіки бізнесу, влади та недержавних організацій в Україні. Спеціалізується на реформах економіки на постсоціалістичному просторі. Автор 12 книг з економіки, транзиту від Держплану до вільного ринку.

Був кандидатом у президенти Білорусі на виборах 2010 року, за офіційними даними посів 3-е місце.

У 2021 році був змушений залишити Білорусь, і відтоді постійно проживає та працює у Києві.

 

Читайте також:

Жити і писати з любов’ю: про що книга загиблого героя Олександра Осадка? Ми побували на презентації

«Документалку» про тернопільських захисників показали у краєзнавчому музеї: коли наступні спецпокази?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up