Партнер рубрики Події

Тримали майже три дні: із військкомату відпустили хлопця, якого забрали в бус біля під'їзду

Тримали майже три дні: із військкомату відпустили хлопця, якого забрали в бус біля під'їзду
  • Журналісти «20 хвилин» продовжують бути на зв’язку з Веронікою Поступайло, яка 25 липня заявила, що її хлопця Максима силою забрали працівники тернопільського військкомату. А  до неї, за її словами, застосовували фізичну силу.
  • Чи готові працівники ТЦК коментувати ситуацію? Що відбувалося протягом цих майже трьох діб? Ми дізналися.

До редакції Вероніка та її родина зверталися з проханнями розібратися у ситуації та надати розголосу. Журналісти зустрічали з дівчиною та її родиною та дізнавалися про події, які сталися 24 липня біля під’їзду за адресою: вулиця Іванни Блажкевич, 5, а згодом і на території територіального центру комплектування (вулиця Тролейбусна, 5).

Як раніше розповіла журналістці бабуся дівчини Людмила Швець, Вероніка Поступайло та її хлопець Максим — з Вінниччини. Місяць тому молода пара приїхала до Тернополя, у відрядження. До кінця липня вони мали повернутися додому, переконують родичі. Тому на військовий облік тут він не ставав. Хоча має на руках військове посвідчення, де вказано, що він непридатний до служби та перебуває в запасі. Настумне медичне освідчення мав би проходити в жовтні поточного року. 

Що з Максимом?

Журналісти «20 хвилин» повторно зв’язувалися з Веронікою Поступайло 26 липня близько 13.30. Ми поцікавилися, чи є зрушення у ситуації та як себе почуває її хлопець.

Відео дня

— Працівники військкомату не забирають у Макса телефон, тому ми продовжуємо тримати з ним зв’язок за допомогою різних додатків. Він пише мені, а я йому. Дзвонити не дзвонимо. Зі слів Максима, ситуація взагалі не змінилася. Його там ніхто не б’є, але моральний тиск продовжується, — зізнається дівчина. — Макса щогодини продовжують викликати до кабінету і знову пропонують підписувати документи. Нагадаю, що я просила і прошу його нічого не підписувати.

Також пані Вероніка наголосила, що цією справою займаються юристи та правозахисники.

— У нас є юристка, але додатково за допомогою ми ще звернулися до правозахисників. Ознайомили їх із ситуацією і вони розглядають цю ситуацію зі сторони законодавства. Жодних документів щодо стану здоров’я Максима ми до військкомату ще не надавали. Ми не хочемо провокувати ТЦК на зайві скандали. Більше з цього питання вам нічого сказати не можу, бо цим займаються люди, які розуміють все, — каже співрозмовниця.

Ми будемо тут до останнього

Вже третій день поспіль Вероніка разом з рідними проводять під стінами військкомату. Зі слів дівчини, їх посиденьки не до вподоби людям у військовій формі.

— Вони погрожували нам та Максу. Сказали, щоб о 18.00 нас не було біля воріт військкомату. Якщо він нам це передасть і ми не дослухаємося, то застосовуватимуть силу. Що саме вони хотіли з нами робити – я не знаю. Також ввечері вони нам через паркан вигукували, щоб ви відійшли або ж справа дійде до поліції. Ночувати додому ми не поїхали, а просто спали у припаркованій машині. Думали, можливо, Макса будуть кудись везти, то він зможе повідомити, і ми швидко відреагуємо, — зізнається Вероніка.

Також під час розмови з журналісткою дівчина розповіла, що вже другий день поспіль Максима випускають подихати повітрям на території військкомату, але за ворота виходити не дозволяють.

— 25 липня Максу дозволили сидіти на подвір’ї військкомату. Він мені про це повідомив і за дозволом працівників ТЦК я потрапила на територію. Я принесла хлопцю їжу та напої, бо його ніхто в ТЦК не годував. Тоді він мені повідомив, що ситуація незмінна і поки його випускати не збираються, – каже Вероніка. — Повторно Макса випускали на вулицю і 26 липня. Але я вирішила, що не піду на територію. Немає ні бажання, ні сил бачити та чути тих людей. 

Дівчина наголошує, Максим на лівій скроні має гульку. А ось на судово-медичне обстеження з поліції Вероніку ніхто так і не запросив.

— Мені казали, що задзвонять або 25-26 липня і скажуть, куди під’їхати. Поки ніхто з працівників поліції до мене так і не дзвонив. Мені зараз головне розібратися з Максом, допомогти йому. А коли буде змога від’їхати, то я зайду до працівників поліції, що на бульварі Тараса Шевченка, 10 і буду говорити за ці побиття. У мене є всі фото, відео. Тому я можу їм все надати, — завершує дівчина.

Хлопця відпустили

О 15.23 26 липня Вероніка Поступайло повідомила журналістам, що її хлопця Максима випустили з військкомату, і вони прямують додому. Нам вдалося зв’язатися з бабусею дівчини Людмилою Швець. 

— Нам допомогли компетентні люди. Нас підтримали журналісти, юристи, був адвокат з Чернівців. Вони від 25 липня були з нами на зв’язку і консультували. Ми зверталися, де тільки могли.  А ось зараз його відпустили, ми забрали Максима і веземо. Плануємо забирати речі з квартири і повертатися додому. Ми щасливі, що його нарешті випустили. Я не знаю, чи треба йому знов йти до військкомату і як там далі буде, — каже пані Швець. 

Зі слів самої Вероніки, розголос дав свій результат. Наразі Максим дуже виснажений і до коментарів поки не готовий. 

Що кажуть в правоохоронці та військкомат

Нагадаємо, зі слів речника Тернопільської Нацполіції Сергія Крети, працівники поліції записували всі свідчення і передали в Державне бюро розслідувань. Працівники ДБР мали б внести до реєстру за статтею 125 Кримінального кодексу України «Умисне легке тілесне ушкодження».

Журналісти «20 хвилин» повторно зверталися до речниці Територіального управління ДБР у Львові Тетяни Муравель. Фахівчиня підтвердила, що станом на 12.23 26 липня слідчі не отримали матеріалів. І вкотре наголосила, що сама передача інколи займає день чи два.

Також повторно за коментарем зверталися до заступника головного комісара області Олега Новікова. Слухавку чоловік так і не підняв. Аби дізнатися, чи відомо керівництву ТЦК про ситуацію, яка сталася 24 липня, і чи проводять службове розслідування – журналісти «20 хвилин» звернулися з інформаційним запитом до Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Як тільки ми отримаємо змістовну відповідь – оприлюднимо її на сайті «20 хвилин». 

Читайте також:

Кажуть, що побили і силою тримають у військкоматі. Ми розбиралися, чи це правда

Службова таємниця? Скількох чоловіків забронювали під час війни у радах Тернопільщини та ОВА

Тернополянин судитиметься з працівником військкомату, якого обвинувачують у кримінальній справі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • юрий костюкевич

    Цікаво як у Тернополі. Звернулася до редакції, щоб надати розголосу...

    Редакція, надайте розголосу, я на фронті 17 місяців, 4 раза поранений і вертався до строю (ну да, там же побратими, а я дебіл просто), у відпустці не був.

    Проміняв Тернопіль на Авдіївку. І перестаньте захищати ссикунів
  • Читач26

    ХЛОПЧИК Є ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ І МАЄ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗАХИЩАТИ СВОЮ ДЕРЖАВУ. НА СПІВЧУТТЯ  НЕНАДІЙТЕСЬ.

    andriy reply Читач26

    Держава також мала і має обовязки перед своїми громадянами так чому хтось має виконувати свої навязані обовязки якщо держава положила хуй на свої обовязки ?
  • Читач25

    ХЛОПЧИК Є ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ І МАЄ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗАХИЩАТИ СВОЮ ДЕРЖАВУ. НА СПІВЧУТТЯ  НЕНАДІЙТЕСЬ.
  • Таня Коваленко

    Ніяка прокуратура не допоможе,відмажуть ТЦК.Просто спіймати десь в темному кутку цих "працівників" і просто поламати ребра,ноги і руки.

    Ось так буде найправильніше.

keyboard_arrow_up