Партнер рубрики Події

У Тернополі створили "Кобзар"-бандуру

У Тернополі створили "Кобзар"-бандуру
Незвичайний "Кобзар" у вигляді бандури створили у міській бібліотеці для дорослих №4. Креатив проявили і працівники та читачі інших бібліотек.

Оригінальні, зроблені власноруч "Кобзарі" - артбуки вони створили з нагоди святкування 200-річчя з Дня народження Тараса Шевченка.

"Кобзар", вкладений у бандуру, - це колективна робота, до якої долучилися і працівники бібліотеки, і читачі, і творчі люди, розповідає завідувач бібліотеки № 4 Світлана Козелко.

- Саму бандуру допоміг зробити мій чоловік, - каже вона. - Для цього ми придбали фанеру, пінопласт, бамбук, маленькі завісики, які тримають віконце для "Кобзаря", середину інструменту обклеїли оксамитовим папером.

Відео дня
> {photo_gallery id=3715|}

Кожна деталь "Кобзаря" зроблена своїми руками, продовжує пані Світлана.

- На сторінках книги можна прочитати уривки з творів Шевченка, - розповідає вона. - Кожна сторінка оздоблена цікавими роботами, виконаними у різних техніках. Так, тут є різні аплікації. Приміром, квілінг – викладені фігурки зі скрученого паперу, а також аплікації із серветок та стрічок. Є навіть портрет Шевченка, викладений з меленої кави – робота майстрині Анни Болдіної. Також у "Кобзарі" можна побачити чорно-білу графіку, петриківський розпис, розпис на тканині за допомогою воску та барвників – батік. Окрім того, є багато вишивки хрестиком та гладдю.

- Портрет Шевченка вишивала моя мама, а картину "Катерина" вишивали чотири дні працівниці бібліотеки Оля Уніят та Наталя Бартух, - каже Світлана Козелко. - А ще сестра нашої працівниці Наталія Бейгер виготовила оригінальну аплікацію з різаних ниток.

Загалом робота над "Кобзарем" була копіткою та тривалою, розповідає завідувач бібліотеки. До неї долучилися десятеро людей, які працювали над "Кобзарем" близько трьох місяців. "Кобзар" має 19 двосторонніх сторінок.

- Це лише перший том "Кобзаря", - каже Світлана Козелко. - Але проект надзвичайно зацікавив багатьох людей, тому ми вже думаємо над другим томом.

Не менш оригінальними є й інші артбуки, які створили тернопільські бібліотеки. Виставку цих "Кобзарів" можна було упродовж минулого тижня оглянути в центральній міській бібліотеці для дорослих. Тепер артбуки перенесли в Український Дім "Перемога". Після завершення Шевченківських святкувань кожна бібліотека забере свій арт-бук у читальний зал.

- У нас є 12 міських бібліотек, і кожна з них створила свій неповторний арт-бук, - розповідає головний бібліотекар центральної міської бібліотеки Ірина Гаврилюк. – Вони відрізняються один від одного. Артбуки – це мистецькі книги ручної роботи. Тут представлена і графіка, і малюнок аквареллю, і техніка квілінг, і батік, і вишивка.

До речі, під час створення артбуку центральна дитяча бібліотека використала новітні технології. На сторінках "Кобзаря" є QR-коди, за допомогою яких кожен може читати збірку поезій, користуючись спеціальною програмою зі смартфону.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up