У Тернополі утеплять і модернізують 39 комунальних навчальних закладів

У Тернополі утеплять і модернізують 39 комунальних навчальних закладів
  • У Тернополі почали реалізовувати проєкт з поліпшення енергоефективності навчальних закладів, які беруть участь у «Програмі розвитку муніципальної інфраструктури України» від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). 
  • Загалом утеплять і модернізують 23 дитячі садки та 16 шкіл.

Про це повідомили в Тернопільській міській раді.

Попри складну ситуацію в Україні через війну, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з ЄІБ та міською владою вдалося запустити роботи.

Першим у місті модернізують і утеплять дошкільний навчальний заклад ясла-садок №32 (ТЗДОЯС №32). Реконструкція стартувала 3 квітня і триватиме до грудня 2023 року. Загальний кошторис сягне 18 млн грн.

Відео дня

Роботи спрямовані на відновлення будівлі з метою енергоефективності. Зокрема, у навчальному закладі проведуть енергетичну санацію, утеплять дах і підлогу, утеплять фасад (технологія вентильованого фасаду), встановлять енергоефективні вікна та двері, встановлять нову систему опалення, встановлять вентиляційні системи, встановлять світлодіодні лампи малої потужності. Після завершення модернізації садочок зможе заощадити 61% від поточного споживання енергії. Завдяки цьому діти отримають більш комфортні умови для навчання, а місто знизить витрати на оплату комунальних послуг.

Упродовж 2023 року роботи планують розпочати на ще двох об’єктах. Згодом буде проведена  термомодернізація й інших 36 комунальних шкіл та дитячих садочків Тернополя, що беруть участь у програмі. Запланований обсяг інвестицій – 30,5 млн євро. Завдяки проведеній термомодернізації, викид СО2 у Тернополі скорочуватиметься на 300 000 кг щорічно і приноситиме користь понад 220 тис. місцевих жителів. Зниження споживання газу досягне 140 000 м3 на рік. Крім того, це продовжить термін експлуатації будівель щонайменше на 30 років.

«Мінвідновлення вдячне ЄІБ за ефективну співпрацю щодо модернізації муніципальної інфраструктури в Україні. Проєкт, який ми реалізовуємо спільними зусиллями, дозволить не лише змінити зовнішній вигляд та підвищити комфорт шкіл, дитячих садків, лікарень тощо. Йдеться, в першу чергу, про їх якісне переоснащення. Війна не стала на заваді реалізації програми і ми розраховуємо, що вже незабаром чимало наших громадських об’єктів стануть сучасними та енергоефективними», — зазначила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції Анна Юрченко.

Довідка
Проєкт у Тернополі є частиною чинної кредитної угоди ЄІБ – «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України» (ПРМІУ). Це багатогалузева інвестиційна програма з обсягом кредитного фінансування на суму 400 млн євро, що реалізується Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з Міністерством фінансів України. В межах програми 17 міст і комунальних підприємств по всій країні модернізують системи централізованого теплопостачання, муніципального освітлення, водопостачання, каналізації та управління твердими відходами, а також підвищать енергоефективність громадських будівель.
Програма розвитку муніципальної інфраструктури України доповнюється технічною допомогою, що підтримує її впровадження. Технічна допомога надається через Трастовий фонд Східного партнерства з технічної допомоги (EPTATF), яким керує ЄІБ, та Інвестиційну платформу сусідства (NIP). ЄС разом зі своїм банком, Європейським інвестиційним банком, готові допомогти Україні та поділитися найкращими практиками реконструкції та модернізації, щоб відновити країну. Навіть під час війни розвиток не може чекати, як і народ України.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляла, скільки та які генератори купували для шкіл та дитсадків Тернополя

 

Читайте також:

Виділяли мільйони: скільки та які генератори купували для шкіл і садків у Тернополі

За дитсадками і школами Тернополя закріпили території обслуговування

Дитячий садок не працює – що робити батькам Тернополя? Ми розібралися

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up