Партнер рубрики Події

У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО»

У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО»

У Тернополі 20-21 березня відбудуться «Дні кіно від ТРО». Заходи відбудуться в Західноукраїнському національному університеті, що на вулиця Львівська, 11.

«Дні кіно від ТРО» — це всеукраїнський тур команди «ТРО Медіа» із презентацією документальних фільмів та історій, а також фотовиставки, що створені військовослужбовцями служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ.

Упродовж двох днів гості заходу матимуть можливість переглянути коротко- і повнометражні документальні фільми, героями яких є військовослужбовці підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ, їхні родичі, жителі постраждалих внаслідок атак російських військ населених пунктів України, йдеться у прес-релізі організаторів.

Окрім того, глядачам презентують фотоекспозицію «Довжиною у війну». Це виставка репортажних світлин на воєнну тематику військовослужбовців ЗСУ – начальника служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ полковника Олексія Дмитрашківського та фотографа, молодшого сержанта Олега Пальчика.

Відео дня

Головна мета заходу «Дні кіно від ТРО» — показати глядачеві війну без прикрас; продемонструвати документальні свідчення про воєнні злочини російської армії на території України; сприяти зміцненню мотивації до військової служби у лавах ЗСУ серед військовозобов’язаних громадян та допомогти формувати національно-патріотичне виховання серед молодого покоління українців.

«Довжиною у війну»

Близько 200 світлин з війни, які увійшли до цієї виставки, є фотодоказами злочинної діяльності армії рф. Тут – і обличчя та документальні портрети мужніх українських воїнів, які вже понад два роки героїчно боронять державність України на різних напрямках та ділянках фронту, і робота бойових підрозділів Збройних Сил України, і динаміка зростання бойової міці та звитяги наших оборонців. 

Фотоекспозицію «Довжиною у війну» побачили не тільки в Україні, але і за кордоном: Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Іспанія, Нідерланди, Латвія, Литва, Естонія.

Фото зроблені одразу після деокупації Київщини – Буча, Бородянка, Стоянка. Це важке нагадування про «братський руZZкій мир», який не дійшов до столиці всього декілька кілометрів.


«Готові до спротиву»

Цикл документальних фільмів про бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України. У стрічках цього циклу задокументовано бойові історії з життя підрозділів тероборони.

Більшість бійців цих військових частин у цивільному життя не мали стосунку до війська, але в перші дні повномасштабного вторгнення рф вони без роздумів взяли зброю до рук та пішли захищати свою Батьківщину. Ці люди – до початку великої війни успішні бізнесмени, вчителі, науковці й представники інших професій – зараз перебувають у найгарячіших точках України та дають гідну відсіч ворогу на фронті.

Події фільму «107 бригада» із циклу «Готові до спротиву» охоплюють період від початку повномасштабної війни до червня 2023 року. Це – історії солдатів, сержантів та офіцерів чернівецької бригади тероборони на війні: підприємця, який покинув бізнес заради порятунку держави, а на війні втратив ногу, але продовжує захищати Україну; священника, який взяв до рук зброю і пішов на війну; чоловіка і дружини, які разом служать в українському війську.

Автори картини намагались показати простих людей, їхні історії, особисті мотивації та феномен тероборони у сучасній військовій справі.

Автори проєкту «Дні кіно від ТРО»

«ТРО Медіа» (Служба зв’язків з громадськістю Сил територіальної оборони Збройних Сил України) за сприяння Державного підприємства «Кримський Дім».

Керівник проєкту – полковник Олексій Дмитрашківський;

художній керівник проєкту – режисер, кіноактор, військовослужбовець ЗСУ Ахтем Сеітаблаєв;

режисери – Олександр Павелко, Павло Неугодов, Олесь Каціон, Олександр Ткачук;

оператори – Ігнат Леміш, Віталій Черняк, Олексій Ламах, Костянтин Гомон, Костянтин Гродзинський, Георгій Спасокукоцький;

фотограф – Олег Пальчик;

звукорежисер – Ярослав Деренюк;

графіка – Олексій Єрмолін;

журналісти – Олексій Братущак, Іван Абрамов, Микола Кобилюк.

Програма заходів на 20 і 21 березня

20 БЕРЕЗНЯ

Презентація фотовиставки «Довжиною у війну» — 12.30 – 13.10

Світлини військовослужбовців ЗСУ полковника Олексія Дмитрашківського та молодшого сержанта Олега Пальчика – це фотодокази злочинної діяльності армії рф. Тут – і документальні портрети та обличчя мужніх українських воїнів, які вже понад два роки героїчно боронять державність України на різних напрямках і ділянках фронту, і робота бойових підрозділів ЗСУ, й динаміка зростання бойової міці та звитяги наших оборонців.    

Презентація фільму «107 бригада» із циклу документальних мотиваційних фільмів «Готові до спротиву» — 13.30 – 14.30

Стрічка створена Службою зв’язків з громадськістю Командування Сил ТрО за підтримки Державного підприємства «Кримський Дім»

Автори фільму – військовослужбовці Олександр Ткачук і Микола Кобилюк    У фільмі «Готові до спротиву» задокументовано бойові історії з життя підрозділів 107-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ. 
Чимало з бійців цього підрозділу в цивільному житті не мали стосунку до війська, але в перші дні повномасштабного вторгнення рф вони без роздумів взяли зброю до рук та пішли захищати свою Батьківщину. Ці люди – до початку великої війни успішні бізнесмени, вчителі, науковці й представники інших професій – зараз перебувають у найгарячіших точках України та дають гідну відсіч ворогу на фронті.    

Спілкування з авторами фільму у форматі «запитання — відповідь» — 14.30 – 15.00

21 БЕРЕЗНЯ 

Показ документального фільму «По той бік миру»  — 13.00 – 13.30

«По той бік миру» —  документальний фільм, створений на основі зйомок, що велися на території Бучанського району Київської області з лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення, у місцях ведення бойових дій; фіксувались наслідки воєнних злочинів російської армії, карбуючи історію українського спротиву у виразних свідченнях місцевих мешканців населених пунктів, що пережили окупацію, проникливих сюжетах та обличчях героїв сучасної України.   
Основна мета фільму -  засвідчити всьому світові воєнні злочини, що відбувалися під час окупації на території Бучанського району Київської області, та показати наслідки, що приніс із собою «русскій мір» на українську землю.
Матеріали, зібрані під час зйомок фільму, передані на опрацювання робочій групі щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та надання правових послуг Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України.   Жоден міжнародний злочин, скоєний на території України, не залишиться безкарним, а робочі матеріали фільму можуть бути долучені у доказову базу і направлені до Міжнародного військового трибуналу.    

Стрічка створена Службою зв’язків з громадськістю Командування Сил ТрО за підтримки Державного підприємства «Кримський Дім»         

Показ документального фільму «Сад пам’яті. Реабілітація військовослужбовців» — 13.30-14.00

Стрічка створена Службою зв’язків з громадськістю Командування Сил ТрО за підтримки Державного підприємства «Кримський Дім». «Сад пам’яті. Реабілітація військовослужбовців» — короткометражний документальний фільм про те, як життя загиблих українських воїнів продовжується після смерті у деревах. Традиція їх висадки у Карпатах у пам’ять про військовослужбовців має закріпитися й стати непорушною, вважають автори задуму.
Стрічка розповідає про шостий фестиваль кіно та дерев «Сад пам’яті», який проводиться у селі Бережниця Верховинського району Івано-Франківської області восени 2023 року.
У цій картині закарбовані живописні краєвиди Карпат, самобутній образ фестивалю і живі портрети місцевого населення та військовослужбовців, які проходили реабілітацію та взяли участь у висадці дерев у пам’ять про побратимів, які полягли в російсько-українській війні.   

Показ фільму «105 бригада» із циклу документальних фільмів «Готові до спротиву» — 14.30 – 15.30

Автор фільму – прес-офіцер 105 бригади ТРО Юрій Кульпа. 16 історій захисників та їх родин. Історій про радість та смуток, про піднесення та перешкоди, про шлях до Перемоги, який попри все долають тероборонівці.    

Показ художнього фільму «Кіборги. Герої не вмирають» (режисер Ахтем Сеітаблаєв) — 16.00 – 18.00  

Повнометражний фільм за сценарієм Наталії Ворожбит про оборону Донецького аеропорту під час війни на Донбасі. Фільм посідає 82 позицію в списку 100 найкращих фільмів у історії українського кіно.  

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли про показ стрічки, яка отримала перший український Оскар», та показ фільму «Я, Побєда і Берлін».

 

Читайте також:

Перший український «Оскар» і тріумф «Опенгеймера» — підсумки кінопремії 2024

Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна

Фільм, який виграв перший український «Оскар», показали в Тернополі: де ще можна подивитися?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up