Партнер рубрики Події

У Тернополі вперше в Україні видалили злоякісну пухлину серця унікальним методом

У Тернополі вперше в Україні видалили злоякісну пухлину серця унікальним методом
  • Лікарі Тернопільської обласної клінічної лікарні провели складну операцію з видалення пухлини серця. З грудної клітки пацієнта, щоб повністю видалити пухлину. Такий метод застосували вперше в Україні.
  • Як почувається пацієнт? Про це у матеріалі!

 

Як повідомили у Департаменті охорони здоров'я Тернопільької ОВА, пперація тривала близько 13 годин.Йдеться про саркому задньої стінки лівого передсердя методом аутотрансплантації.

Допоки лікарі видаляли пухлину, життя пацієнта забезпечував апарат штучного кровообігу.

Відео дня

Пацієнт – 45-річний військовослужбовець. Він отримав поранення на фронті і пережив високу ампутацію ноги. Лікарі діагностували у нього важку мітральну недостатність.

– До нас у відділення військовослужбовця направили на планову рутинну операцію, - розповідає кардіохірург, завідувач відділення кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні Володимир Мороз, – Під час діагностики ми бачили певну масу, яку ми сприйняли як тромботичну, у лівому передсерді. Коли ж почали операцію, виявили пухлину. Взяли гістологію і вирішили не продовжувати планову операцію, тому що до такого масштабного втручання потрібно було підготуватися.

На зображенні може бути: 5 людей та лікарня

Лікарі вивчали літературу, переглядали відео і досліджували інформацію, яка є наявна щодо цієї патології у закордонних джерелах та одночасно готували пацієнта до операції.

– Щоб отримати доступ до пухлини, враховуючи її розмір і місце розташування, потрібно було провести експлантацію серця, – розповідає Володимир Мороз. – Операція відбувалася у два етапи. Ми вийняли серце з грудної клітки пацієнта, видалили частини пухлини, які залишилися у грудній клітці, сформували нову задню стінку лівого передсердя з бичачого перикарду, вшивши в нього всі легеневі вени. Другий етап - це робота з серцем. Саркома вразила мітральний клапан серця і частину лівого передсердя, які були вражені саркомою, тому ми видалили їх. Після цього ми відновили геометрію лівого передсердя теж за допомогою бичачого перикарду та встановили новий мітральний клапан.

На зображенні може бути: 3 людини та лікарня

На зображенні може бути: 5 людей та лікарня

Післяопераційний період був складний. Як розповідає Володимир Мороз, команда закладу робила все можливе аби допомогти пацієнту.

Наразі пацієнта задовільний, зазначив кардіохірург. Його виписали. Зараз він у Києві перебуває з сім'єю. А також проходить реабілітацію та спецлікування.

Читайте також:

На Тернопільщині знизилася захворюваність на ГРВІ серед дітей

Доступні ліки в Тернополі: де можна отримати. Інтерактивна карта аптек

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up