Партнер рубрики Події

Балкони бібліотеки в центрі ремонтують за 300 тисяч: хто і що саме там робить

Балкони бібліотеки в центрі ремонтують за 300 тисяч: хто і що саме там робить
  • На вулиці Руській розпочали реставраційні роботи балконів в одній з історичних будівель. Майже за місяць підрядникам вдалося виконати один об’єкт.
  • В якому стані були балкони та скільки грошей витратили на ремонт – читайте у матеріалі.

Ці два балкони належать Тернопільській міській центральній бібліотеці. А ось питання щодо їх реставрації обговорювали вже неодноразово, аби убезпечити людей від травм та неприємностей.

Що вже зробили

Наразі один з балконів завісили спеціальною сіткою, а також біля нього встановили дерев’яну конструкцію-прохід. Це зробили для того, аби під час реставраційних робіт на голови пересічних тернополян не осипалися будівельні матеріали. 

Відео дня

Бібліотека знаходиться у будівлі, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення. Тож, напередодні проведення реставрації треба було зібрати чималий стос документів. До того ж в країні війна і це також пригальмовувало процес.

— Ці два балкони були в аварійному стані. Вони висять над зупинками, де щодня проходили кілька сотень людей. Я взагалі не пам’ятаю, коли їх востаннє реставрували чи ремонтували. Можливо, з часів Другої світової війни їх так ніхто і не чіпав. Але, певно, якісь поточні ремонти робили. Достовірно вам не можу сказати. Документів і дозволів ми зібрали чимало. Зверталися навіть до Києва. Ми задоволені, що нарешті нам все погодили, — розповідає виконуюча обов’язки директора Оксана Лехіцька.

Також через ремонт балконів на вулиці Руській тимчасово перенесли зупинку громадського транспорту. Пані Лехіцька наголошує, реставрувати балкони почали з восьмого вересня. Обсяг робіт насправді чималий, враховуючи стан об’єктів.

— Коли майстри узялися до роботи, то їм до рук відвалювалися великі груди цементу. І я дякую Богові, що вони не впали людям на голову, бо тоді б дійсно були неприємності, — додає співрозмовниця.

Скільки виділили і на що вистачить

Капітальний ремонт двох балконів профінансувала Тернопільська міська рада. З бюджету виділили 300 000 гривень. Зі слів Оксани Лехіцької, цих коштів вистачить, аби зробити якісну реставрацію, що є важливим для будівель історичного значення.

— Майстри проводять повноцінну реставрацію. Як на мене, важливо відтворити ліпнину, яка була першочергово на балконах, а не зробити на новий лад. Також зберігаємо старовинну ковану решітку. Майстри її зачищають від іржі, старої фарби. Де треба підварюють і фарбують знову. У нас гарний реставратор та підрядники. Вони синхронно ремонтують верх і низ, тож це пришвидшує процес, — каже пані Оксана.

Станом на 28 вересня майстри вже завершили реставрацію одного балкона та поступово відновлюють інший. Керівниця закладу дозволила журналістам оглянути об’єкти з різних боків, щоб порівняти.

Якщо подивитися на балкон, де тільки розпочали реставраційні роботи, то помічаємо, що низ об’єкта у поганому стані. З роками сірий цемент набув зеленуватого відтінку, а частина штукатурки обсипалася. На металевій огорожі місцями з’явилася іржа. Верхня частина конструкції також містить тріщини, тож виходити на неї забороняли.

А ось в оновленому балконі помічаємо низ білосніжного кольору з відновленою ліпниною. Огорожу очистили та пофарбували в чорний колір. 

Хто виконує роботи

За даними електронної системи публічних закупівель Prozorro, 24 липня управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради оголосили тендер на усунення аварійності двох балконів за адресою: вулиця Руська, 31. Очікувана вартість – 291 649 гривень.

Загалом був лише один учасник аукціону – ТОВ «СК-РЕМБУДРЕСТАВРАЦІЯ», який за виконання робіт запросив 289 554 гривень. А це на 2 095 гривень менше від очікуваної вартості.

Відповідно до договору №09/08, працівники ТОВ «СК-РЕМБУДРЕСТАВРАЦІЯ» мають виконати низку робіт: видалення різноманітних забруднень з поверхні ліпного декору, догіпсування, посилення балкона торкретуванням, розчищення та реставрація металевих град, огорож, воріт та хвірток, масляне фарбування, встановлення дерев’яних поручнів тощо.

Всі роботи мають виконати до 31 грудня 2023 року. Натомість у бібліотеці переконані, вдасться завершити раніше – до кінця жовтня. 

 

Читайте також:

У туалетах в парку Нацвідродження встановлять двері: ми дізналися скільки коштів витратять

У парку Сопільче копали траншею та пошкодили коріння дерев: ми дізналися подробиці

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолій Пасічник

    знаєте, в Тернополі жменька історичних будівель, гріх залишати їх такими, як тепер, в місті відсутня комплексна програма збереження та реставрації історичних будівель....  міський бюджет після децентралізації наповнюється достатньо, щоб місто стало лялечкою, але не при владі корупціонерів та злодіїв, які засрали Тернопіль тупими висоткам в історичному ареалі (злочин), в парках (злочин), на березі ставу (злочин), в заказнику Загребелля (злочин).... до злочинного знищення пам'яток архітектури долучилася  Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія (тепер у співпраці з надалом і Креатор-Буд) - взялася знищувати автентичність домініканського монастиря, чим зрадила заповіт Андрея Шептицького про збереження історичних сакаральних споруд, коли епоха надала закінчиться, першим завданням буде повернення історії до центральної частини міста

keyboard_arrow_up